7.5.2024 | Svátek má Stanislav


OSCAR 2011: Proč vyhrála Králova řeč

1.3.2011

Americká Akademie filmového umění a věd předala své prestižní ceny a kdo rád tipuje, asi se nemohl ve svých odhadech moc splést: civilní, neokázalá a značněColin Firth britská tragikomedie Králova řeč se v posledních měsících drala mezi favority a mluvilo se o ní tolik, že se dalo s úspěchem pochybovat o důstojném souboji, který by s ní svedlo původně favorizovaní dramat Davida Finchera The Social Network. Snímek Toma Hoopera tak v mnohém kopíruje osudy loňského vítěze, komorního válečného dramatu Smrt čeká všude, které neočekávaně pokořilo očekávaného šampiona Avatara. Podobnost obou relativně skromných snímků je i v tom, že by se za normálních okolností možná vůbec nedostaly do české kinodistribuce: film režisérky Kathryn Bigelowovové se už dokonce ocitl na videu a teprve po svém oscarovém vítězství byl uveden do kin.

I Hooperův snímek (který má v našich kinech premiéru 10. 3.) zřejmě získal českého distributora s přihlédnutím k pozornosti, jakou si začal získávat prostřednictvím nejrůznějších ocenění (favorit britských cen BAFTA, Zlatý glóbus pro Colina Firthe). Důvodem, proč v kategorii nejlepší film (ale také režie, původní scénář a nejlepší herec) zvítězilo sympatické, byť poněkud příliš líbivé retro o otci současné britské panovnice, může být i jistá konzervativnost hlasujících členů americké akademie. Pokud u nich převládly staromilské emoce, nenašel v jejich očích milost sofistikovaně natočený příběh zakladatele facebooku The Social Network (který z osmi nominací proměnil jen tři) - natož ještě sofistikovaněji natočený hi-tech blockbuster Christophera Nolana Počátek (kterému osm nominací stačilo sice na čtyři Oscary, ale v méně prestižích "technických" kategoriích).

V očích konzervativně naladěného auditoria si ocenění nezasloužil ani rafinovaně podvratný western bratrů Coenových Opravdová kuráž (které z deseti nominací neproměnila žádnou), ani Černá labuť, v které Darren Aronofsky okázale kontaminoval "vysoké" umění kýčem a béčkovým hororem (z pěti nominací uhájila tu svou jen Natalie Portmanová, zato však zcela bezpečně). Důvodem vítězství Královy řeči může být i skutečnost, že jde o ideální, uživatelsky příjemný film pro svět otřesený globální ekonomickou krizí a hrozbou možného válečného konfliktu: stará dobrá Británie se svými tvrdými klobouky, utaženými vázankami, solidním přízvukem a ultrasuchým humorem působí v tom zmatku zas jednou coby bytelná kotva západní civilizace.

Králova řeč - Firth a Helen Bonhan Carterová

Králova řeč - Firth a Helen Bonhan Carterová

Král Jiří VI., který úspěšně provedl Británii druhou světovou válkou a v soukromí svedl tuhý boj s plachostí a těžkou řečovou vadou, tak mohl přemoct všechny nadstandardně disponované oscarové favority – svalnatého hrdinu boxerského hitu Fighter, samorostlého počítačového génia z dramatu The Social Network nebo špičkového extraktora myšlenek z Počátku.

Seznam nominovaných a vítězů, stejně jako další autorčiny poznámky k filmovému a politickému dění najdete na jejím blogu AlenaProkopova.blogspot.com