17.5.2024 | Svátek má Aneta


MÉDIA: Rada ČRo a lajdácká sněmovna

14.6.2011

Na třetím místě z dvanácti vybraných kandidátů do Rady Českého rozhlasu se po vysokoškolských učitelích Petru Šafaříkovi a Ireně Žantovské s počtem jedenácti hlasů objevil čtyřicetiletý Jan Beer, který má v oficiálním životopise napsáno: novinář a spisovatel. Kdyby si ovšem volební výbor nechal ve vlastním zájmu, aby neměl ostudu, prověřit svými asistenty curriculum vitae tohoto uchazeče, nikdy by se tento muž do druhého kola kandidátů nemohl dostat.

Navrhlo ho občanské sdružení Klub Nedrog z Rakovníka, které se zaměřuje na práci s ohroženými skupinami dětí a mládeže do 19 let. Stačilo, kdyby do tohoto klubu zatelefonovali, jako jsem to udělal já. Na čísle, které mají umístěné na svých webových stránkách, se ozval jejich pracovník pan Cafourek. Na dotaz, proč pana Beera do Rady Českého rozhlasu doporučují a jestli znají jeho minulost, tento muž odpověděl, že pana Beera znají a vědí, že strávil šest let ve vězení pro krádeže majetku bývalého Socialistického svazu mládeže, že má ale trest vymazaný a při studiu jim v klubu pomáhal. Vždy měl na věci vlastní názor, a proto ho nominovali.

Nominace poslušného kandidáta Pracovník sdružení Klub Nedrog mi rovněž sdělil, že pan Beer vystudoval obor sociální práce a sociální politika na Univerzitě v Hradci Králové a že skutečnost, že pracoval v erotickém časopise NEI Report, ještě neznamená, že je erotoman. Víc k tomu dotyčný nedokázal sdělit, jen mé telefonní číslo okamžitě předal panu Beerovi, který mě vzápětí kontaktoval a chtěl mě pozvat na oběd, což jsem samozřejmě odmítl. Dodejme, že v NEI Reportu, kde začal jako externista, se postupně vypracoval až na funkci zástupce šéfredaktora, který byl pověřen vedením redakce. Pracoval tam v letech 1998 až 2005. Pracovní minulost pana Beera je však ještě pestřejší: psal pro bulvární deníky Aha, Šíp, internetový portál Bleskově.cz, týdeník Ring. Z jeho knižní bibliografie připomeňme rozhovor s pornoherečkou Dolly Buster, které rovněž pomáhal při její kampani do Evropského parlamentu. Nebo román Gigoliáda, který pojednává o životě gigola z lepší společnosti na Opavsku. V nakladatelství Michala Zítka, který vydal Hitlerův Mein Kampf, vydal pan Beer vzpomínky na léta strávená v kriminále pod názvem Motýlek made in CZ. Kromě toho podle internetu vydal tři knihy křížovek, vtipů a citátů.

Nominace pana Beera jednoznačně ukazuje na lajdáckou práci volebního výboru sněmovny a velkou znalost místních poměrů ze strany lobbistů, kteří by rádi do komise protlačili lidi, kteří budou všeho schopní: kdyby se tam takovýto muž dostal, bude již kvůli své minulosti zcela poslušný a o to lobbistům a možná i některým politikům jde.

LN, 9.6.2011