26.4.2024 | Svátek má Oto


KULTURA: Třistaletá bonsai

25.7.2008

Bonsai Zahrada je nová kulturní instituce, která vznikla péčí dlouholetého propagátora japonského umění zahrad Václava Wiesnera v Olešku nedaleko Prahy. Na skále nad Vltavou, někde v úrovni Davle, avšak na pravém břehu řeky, je rozsáhlý areál, ve kterém lze v létě spatřit mimo jiné i výstavu fotografií Zdeňka Thomy.

Václav Wiesner vybudoval v Olešku ojedinělé dílo. Je to především zahrada navržená podle prastarých kanonických principů. Kameny, rostliny a voda se tu snoubí do harmonického celku tak, jak to učili staří japonští mistři poučení od svých čínských předchůdců. Zahrada je stylizací krajiny s jejími horstvy, lesy i vodními toky. Křivolaká stezka zavede návštěvníka až do meditační zahrady na břehu jezírka, nad nímž se sklání umně stříhaná borovice.

V přilehlé výstavní síni jsou ukázky japonského umění, především bonsaí a suiseki, zvláštních kamenů, které po zasazení do dřevěných podložek vytvářejí iluzi miniaturního vesmíru. Až do pondělka zde hostuje se svou výstavou i Bonsai Cetrum z Libčan.

Fotografie Zdeňka Thomy asi zná každý, kdo se o orientální kulturu zajímá. Po desítky let umělec navštěvuje země Dálného východu, aby odtud přinesl obrazové svědectví. Právě on je autor vůbec naší první fotografické publikace o japonských zahradách, po níž samozřejmě následovaly mnohé další. Expozice v Bonsai Zahradě v Olešku prezentuje výběr Thomových snímků z Tibetu. Vznikaly postupně, během mnoha návštěv s odstupem let. Thoma se nezajímá o povrchní exotičnost. Snaží se postihnout vnitřního ducha zemí, které navštěvuje. Jeho magie spočívá v neokázalosti, v prostotě. Právě díky tomu nachází společný lidský podtext, spojující citlivé země bez ohledu na to, z jakých kulturních kořenů se jejich citlivost napájí.

Návštěva Bonsai Zahrady a její expozice je velký zážitek. Je třeba si ji předem domluvit na čísle 602 315 658, aby se vrata ve Vltavské ulici číslo 1048 před návštěvníkem otevřela a umožnila tak vstup do jiného světa. Na snímku je ukázka ze zdejší expozice, třistaletá japonská bonsai, která je jindy vidět jen v Bonsai Centru v Libčanech. V Olešku dočasně hostuje.

bonsai Oleško