10.6.2024 | Svátek má Gita


KULTURA: Pražské ostrovy ožijí

14.6.2006

United Islands of Prague 2006Ve dnech 16. - 25. června ožijí pražské ostrovy - a nejen ostrovy - hudbou, tancem, filmy, pohádkami a řadou dalších aktivit, jež letos ve velkém rozpohybují a rozezvučí metropoli. Dan Bárta, Medeski Martin & Wood, Placebo, Khaled, James Harries a dalších víc než 100 špičkových umělců zde představí vrchol letošního před-letního kulturního dění.

Již loňský první ročník (po předloňském "nultém") festivalu United Islands of Prague (UIP) byl mimořádně úspěšný a zajímavý, vzpomenu alespoň na koncert Dana Bárty u plovárny Žluté lázně. Letos je festival ještě větší, soustředí se na Střelecký ostrov, Žofín a branickou louku, plus několik dalších mimořádných mini-scén v různých částech blízko středu města.

United Islands 2006 jsou rozděleny na tři sekce - pop, etno a jazz. Dramaturgie (Ondřej Konrád, Jiří Moravčík ad.) je tak povedená, že se jí aspoň vyrovnat napřesrok bude docela obtížné. Takové pecky jako Placebo nebo Medeski Martin&Wood (MMW) totiž do Evropy, respektive do střední Evropy prakticky nejezdí, a tak lze tento úspěch chápat i jako úspěch města Prahy. Je dobře, že pražští zastupitelé si uvědomují význam kultury a kulturních akcí, i proto s tímto festivalem spojili síly na dlouhou budoucnost. Organizátoři jsou tak šikovní a trendy, že do akce zapojují i takové entity jako Café na půl cesty, což je opět další pomyslný kamínek do mozaiky těch nejhezčích lidských a mezilidských vztahů v podobě zapojování handicapovaných, nemocných či jakkoli hůře predestinovaných spoluobčanů.

Doprovodný program festivalu UIP je opravdu bohatý a nabízí výběr mj. i pro rodiny s dětmi. Výše zmíněná esa mezinárodního showbusinessu nejspíš do Prahy přivábí i řadu zahraničních návštěvníků nejen z okolních zemí, neb příkladně jedna z nejprogresivnější kapel moderního jazzového crossoveru MMW totiž v Evropě téměř nekoncertuje. Program je tak nabitý, že zde nechci vyjmenovávat všechny jeho položky.

Festival začíná již tento pátek 16. června mj. náletem bubeníků za účasti takových es jako Pavel Fajt, David Koller, Alan Vitouš atd. a ti, kdo přijdou s vlastním bubínkem, nejenže budou mít možnost participovat na po-koncertním jamu, ale dokonce budou mít vstup zdarma. Dalším chvályhodným počinem pořadatelů je nesporně podpora nových mladých talentů, kterou využijí dvě desítky nadějných kapel, z nichž 3 přímo na hlavních pódiích.

Takže: vzhůru na Ostrovy!

Petr Vlasák