26.4.2024 | Svátek má Oto


KULTURA: Paul Potts - když jsme svědky zázraku

30.8.2007

Paul Potts 1Paul Potts je nový internetový fenomén, personifikace zázraku, kterému byly přítomny tisíce lidí. Obézní, plachý chasník živící se prodejem mobilů, kterému táhne čtyřicítka, v mizerném obleku a půlkou přeražených předních zubů, koktající a drmolící tak, že mu místy vůbec nebylo rozumět, přišel, viděl a zvítězil v britské soutěži Britain`s Got Talent. Jeho vystoupení můžete zhlédnout zde

Dojal, rozplakal a nadchnul nejen publikum, ale i porotu složenou z herečky Amandy Holden, Morgana Pierse - vydavatele British Daily Newspaper a The Daily Mirror - a arogantního mogula showbusinessu Simona Cowella - televizního, hudebního a divadelního producenta a multimilionáře.

Pokud Paul Potts oslovil i vás a chtěli byste znát jeho další osudy i raketový vzestup, podívejte se na jeho stránku, kde se můžete dočist, že tento plachý muž není až takový buran, jak se o něm píše, vypracoval se v prodeji telefonu na úroveň středního managementu, vystudoval univerzitu v Plymouthu v oboru filozofie, za liberální demokraty se angažoval jako radní a absolvoval kurz zpěvu v Itálii, zpíval i s amatérskou operou, ale jeho kariéru přerušily velké zdravotní komplikace - zánět slepého střeva, nádor na nadledvině a dopravní nehoda. V dětství díky tomu, že byl jiný, jak on sám sebe popisuje, zažil šikanu, na kterou si stále dobře vzpomíná. Doufejme tedy, že jeho smůla byla konečně prolomena a bude moci žít spokojeně a bez dalších katastrof tím, co ho těší nejvíce - zpěvem.

Mnoho lidí argumentuje, že Potts zabodoval nejen zjevem, kdy předvedl, jak se žabák mění v prince, ale také výběrem operního repertoáru, který je sám o sobě pro řadu lidí objevem, a v podání Pavarottiho by posluchači byli udiveni ještě více. Árii z Pucciniho Turandota Nessun Dorma, je možno vyhledat i v podání Placida Dominga, Luciana Pavarottiho či Jossé Carrerase, ovšem na videích těchto umělců nenajdete ten vroucí cit, který podtrhuje líbivou, dojemnou árii a nestanete se svědkem otevření Paulovy duše.

Pokud vás zaujme opera Turandot, zde je její obsah ve stručnosti a zde překlad árie

Paul Potts 2

Paul má dnes vydané cédéčko, na které překvapivě nevybral pouze operní árie, ale například také píseň Everybody Hurts. V současnosti je se svou usměvavou a vyrovnaně působící manželkou (poznal ji na internetu) na turné po světě. Při jeho prezentacích ho nedoprovázejí členové společnosti, se kterou podepsal kontrakt, ponechali ho, aby se prezentoval takový, jaký skutečně je, i když jeho skromnost a nesdílnost dohání některé reportéry k šílenství.

Paul má také opravený úsměv od dentisty a odváží se smát naplno, jak je patrno z této fotky, a já doufám, že zůstane stále takový, jaký je, aby šířil poselství všem lidem o tom, že zázraky se stále dějí, na sny se nemá zapomínat, žádná smůla netrvá věčně a místo na slunci nenáleží pouze těm krásným s ostrými lokty.

Dana Bočková