8.5.2024 | Den vítězství


KULTURA: Beatles a Paroubkova hymna

14.8.2006

RevolverNastávající mojí dcery se jmenuje Kolátor (příjmením, pochopitelně) a když byli oba snoubenci nedávno u mě na návštěvě, tak jsme za pomoci moudrých starých knih bádali, co že vlastně ten kolátor dělal. Společně jsme usoudili (možná nesprávně, ale to je vedlejší), že to byl vlastně nějaký církevní výběrčí daní a já si vzpomněl, že o jednom takovém daňovém úředníkovi zpívali už Beatles, takže jsem mladým pustil písničku Taxman.
Když dohrála, jakžtakž jsem přeložil i ten nádherný text, načež se dceruška moje milovaná krátce zadumala a najednou vykřikla:
"To by mohla být Paroubkova hymna!"

Nato mě napadlo, že kdyby se to podařilo nějak hezky libozvučně přeložit někomu, kdo je v angličtině i češtině zdatnější než já, mohli bychom čtenáře Neviditelného psa upozornit na genialitu nejslavnější anglické skupiny: Už v šedesátých letech Beatles věděli, kam to s. Paroubek povede, takže George Harrison ve své jasnozřivosti sepsal text a melodii a skupina písničku nazpívala na albu Revolver. Požádal jsem tedy kamaráda Petra Adlera i jeho lyricky nadanějšího bráchu Jirku a díky nim si naši přátelé z Lidového domu můžou přečíst, jak je Beatles už před čtyřiceti lety viděli:

Taxman

Já vám řeknu co se stane
korunu dám vám, devatenáct sobě
protože jsem výběrčí, jó, daňový výběrčí

Kdyby se vám pět procent nezdálo
buďte rád, že jsem vzal tak málo
protože jsem výběrčí, jó, daňový výběrčí

Jestli jezdíš autem, zdaním ulici
když si zkusíš sednout, zdaním tvou lavici
bude-li ti zima, zdaním topení
půjdeš-li na procházku, zdaním chození
protože jsem výběrčí, jó, daňový výběrčí

Neptejte se, co za to chci (říká Paroubek)
Jestli nechcete platit trošku víc (říká Sobotka)
protože jsem výběrčí, jó, daňový výběrčí

Moje rada pro ty, co zemřeli (výběrčí!)
přiznej i ty mince, co oči zavřely (výběrčí!)
protože jsem výběrčí, jó, daňový výběrčí
a ty jenom na mě pracuješ.
Výběrčí…

No řekněte, neměli by si to v Lidovém domě vyvěsit na zeď? Velmi pěkně by se to vyjímalo vedle Masarykova hesla „Nebát se a nekrást“...