26.6.2024 | Svátek má Adriana


KNIHA: Peripetie života

18.11.2021

Takový by mohl být název knihy Michala Adlera “Povídky a příběhy”, nedávno vydané nakladatelstvím Dauphin. Čtenáři internetového deníku Neviditelný pes mohou autora znát jako pravidelného přispěvatele a komentátora.

Povídky a příběhy - Adler

Témata příběhů zařazených do této sbírky povídek jsou částečně autobiografická, částečně čerpají z bohaté autorovy profesní zkušenosti v oboru psychoterapie. Život jej zanesl z Československa do kanadského Vancouveru. V Praze se během studia na Filosofické fakultě University Karlovy věnoval slovanské jazykovědě a literatuře a hlavně své oblíbené filozofii. Později působil v tomto oboru jako pedagog. Ve Vancouveru, po dalším studiu, provozuje úspěšnou soukromou praxi jako vyhledávaný a oblíbený klinický psycholog. Tato životní cesta nebyla přímočará, jak se čtenář dozví z publikovaných povídek. Intermezza, kdy autor pracoval jako řidič dodávky rozvážející čerstvé pečivo, řidič těžkého náklaďáku na uranovém dole a posléze, to už v Kanadě, jako pokrývač, přinesla zajímavé zkušenosti a zážitky.

Kniha je souborem krátkých, dvou- až třístránkových příběhů. Tento žánr je nanejvýš vhodný pro dnešní dobu, kdy je čtenář ze všech stran bombardován nejrůznějšími informacemi, zprávami a několikařádkovými poznámkami v elektronických mediích. Michal Adler dovádí umění krátké povídky téměř k dokonalosti. V jeho podání je tento formát dostatečně dlouhý na rozvinutí děje a současně dostatečně krátký na udržení pozornosti čtenáře.

Povídky nejen vyprávějí, ale přímo vtahují čtenáře do situace daného příběhu. Jsou psány kultivovaným, místy až akademickým, současně však velice čtivým a svěžím jazykem oproštěným od slangových výrazů a vulgarismů, tak zdomácnělých v současné hovorové i psané češtině. Autorův vypravěčský talent a způsob psaní živě evokuje čtenářovy vlastní životní zkušenosti a tím příběh oživuje a přibližuje čtenářově mysli. Příběhy mají ideu, švih i spád a někdy očekávané, jindy překvapující a úsměvné rozuzlení, čtou se jedním dechem.

Povídky přinášejí dobrou náladu, potěší srdce i duši a navodí hezký pocit z četby dovedně ztvárněného příběhu. Je radost držet tuto útlou knížku v ruce a číst.

Olga Svoboda