10.6.2024 | Svátek má Gita


KNIHA: O chlapíkovi jako vy

23.2.2006

A už jsme v Jeho pracovně. Podává si s námi ruce a usedá s námi do hlubokých křesel. Přesto, že jsme Mu několika maily i přes různé lidi (včetně slečny Orgoníkové) posílali mé "geniální" návrhy týkající se volební kampaně, nezná je a s hraným zájmem si je pročítá. Chytře jsme je totiž vzali sebou. Počítali jsme se "schopnostmi" Jeho personálu. Schopnosti personálu mocných bývají nízké. Jinak by On nikdy nemohl vyniknout. Neboť ani Jeho schopnosti nejsou úžasné. Mezi slepými jednooký králem, že?
Poslechne si i pár mých vysvětlujících poznámek. Nejvíc se mu líbí, že by se jeho obličej mohl projekcí objevit na věžích po celém Česku a z nich mluvit k občanům. Věž občanů by se tak lidem ztotožnila s premiérem občanů. Tedy jejich věž, rovná se jejich premiér. Ještě jsem netušil, že premiér o takovýchhle věcech nerozhoduje, protože "je naivní a nerozumí jim".
A pak On položí moudře moudrou otázku: "A kdo by to, podle vás, mohl všechno zaplatit? To bude stát nejmíň čtyřicet miliónů." A zachmuří se.
Překvapeně, nicméně pohotově, reaguji, že "co třeba Evropská unie?"
Premiér rozhoduje, že budu odeslán, za paní Mašínovou na Úřad vlády, ta je přes Evropskou unii a ta na to tedy sežene ty peníze. Také bych se měl účastnit nějaké akce, snad je to koncert, někdy za měsíc. Začne se tím spolupráce.
Nakonec musím zmínit Jeho poznámku o bilbordech. Jsem totiž zásadně proti bilbordům.
Bilbord je velká držka politika cenící se na občana.
Myslím, že bilbordy urážejí voliče, lidi. Politici se jimi nad ně vyvyšují, vlastně je urážejí. Navíc by se peníze za ně mohly dobře investovat třeba do léků, zdravotnických přístrojů, do operací v zahraničí, do toho, na co u nás často nejsou…
Premiér odpovídá, že to je maličkost, že takový bilbord vyjde maximálně na 2 500,-Kč. Malý náklad. Takové peníze by nic nevyřešily. A tady pomůžou dobré věci. Asi ani on neví, že pomůžou hlavně budování vilek, bazénů, obor… těch, kteří s nimi mají co společného.
2 500,- Kč za bilbord, když jsou jich tisíce stejně není maličkost. Navíc, jak se později ukáže, cena za sociálně demokratický bilbord je výrazně vyšší. Protože… takový bilbord to "myslí upřímně" zvláště v otázkách rozdělování finančních zdrojů.

"Spanilé jízdy, válečné výpravy husitských polních vojsk do sousedních zemí 1427 - 33. Jejich cílem bylo přenesení boje na území nepřítele, odveta za zpustošení českých zemí křižáckými vojsky a propagace husitského programu v zahraničí. Přímým důsledkem bylo pozvání husitů na basilejský koncil."
Jednoduše řečeno, husité tedy, aby přinutili křižáky věnovat se svým věcem doma a nestrkat nos k nám, posbírali lid z venkova, ten nejničemnější ovšem a slíbili mu beztrestnost v Čechách, když bude v zahraničí vypalovat a vykrádat kláštery, statky a co ho napadne, když tam bude vraždit kněží, mnichy, šlechtice a všechny, kdo mají peníze a třeba i ty, kdo je nemají a znásilňovat především jeptišky, ale ovšem i všechny další ženské, ty urozené i ty neurozené. Prostě, šlo o to, aby v německy mluvících zemích nadělali co nejvíce neplechy a darebáctví, prostě, aby byl randál a nespokojenost lidu těch krajů.
Toto jsem tedy sepsal i s vtipnou poznámkou o tom, že snad pan premiér nechce vyrážet ke své volební kampani do zahraničí a tam vraždit, loupit a znásilňovat. Vraždit nemusí. Loupit se dá kulantněji. A znásilňovat nemusí, když může sofistikovaně radit krásným operním divám v jejich šatnách. Protože kdyby to dělal jako husité, mohl by být pozván do Basileje, respektive do Bruselu, na kobereček. A tam by se, panečku, zapotil.
"Proč loupíte v Německu a v Rakousku?"
"Je to součást mé volební kampaně. A peněz není nikdy dost."
"Proč tam znásilňujete koho potkáte?"
"Chci svým voličům dokázat, že jsem chlapík."
"Proč tam vraždíte?"
"Čím razantněji, tím lépe, ne?"
Takže by se ani nezapotil. Ví, jak odpovídat. Ne, to je hloupost. Takhle pan premiér určitě neuvažuje a neodpovídá. Takhle snad může uvažovat jen nějaký králík.
Mimochodem, slovo sofistikovaně se ve volebním štábu často používá ve smyslu, že to je velice vzdělanostní a odborný názor. A že pan premiér mluví a vystupuje velice sofistikovaně.
Použiju tedy znovu Ilustrovaný encyklopedický slovník. "Sofistika, vědomé užití nesprávných argumentů, tzv. sofismat, při řešení sporných otázek. Podstata těchto sofismat spočívá v používání logických klamů a úskoků v procesu usuzování a dokazování, jež jsou však maskovány vnější formální správností. Mezi charakteristické rysy sofistické metody též náleží vytrhávání událostí z jejich souvislostí s jinými jevy, přenášení specifických zákonitostí jedné skupiny jevů na druhou a podobně."
Vida, jak se vlastně dá nesprávným používáním nějakého slova dojít ke správnému, tedy pravdivému výsledku. Pan premiér je mnohdy velmi sofistikující politik. Ovšem, buďme upřímní, většina našich politiků jsou sofisté. A to i tehdy, když to o sobě nevědí.
Těšil jsem se, jak to všem na příští poradě - to o Spanilé jízdě i to o sofistice - vysvětlím a pomohu věci pana inženýra Paroubka. I když jak jí pomáhat? A proč jí pomáhat? Je to dobrá věc? A není-li, je možné jí pomáhat? Jenže je dobrá věc jiného lídra jiné strany? A není-li, je správné vykašlat se na všechny a na všechno?

Konečně je mi nasupeně uděleno slovo. Ptám se tedy, proč, když pořád posloucháme příspěvky o nutnosti úspor, jsou ty bilbordy tak šíleně přepláceny?
Otáčím se na potentáta z Lidového domu, protože přece on přinesl ten materiál s nesmyslnou cenou 5 000,-Kč za bilbord.
Zpotil se a koktal, že on nic, že to pánové Starec a Korf. On nic. Neřekl, že je muzikant. Zřejmě neumí hrát na žádný hudební nástroj a tak popírá známé tvrzení - Co Čech, to muzikant.
Zdůrazňuji, že jde o vyhozených 20 milionů Kč. Což při ceně kampaně 96 milionů Kč a při tom, že není na nic a že se pořád musí škudlit, není malá částka.
Potentát se potí, koktá a neví, co říkat? On přece nemůže zodpovídat a vysvětlovat to, co přinesl ve své složce. Takovou otázku ani nečekal. Papaláši nezdůvodňují své kroky. Papaláši je prostě dělají. Oni jsou papaláši, tudíž jsou zcela nekritizovatelní. Vůbec nechápe mou drzost. Možná, že to ani nepovažuje za drzost, ale za cosi naprosto nepochopitelného.
Jsem zaražen Vlastou, který na mě popuzeně křičí, že to tady řešit nebudeme a že odvádím pozornost od důležitých věcí. Jeho našedlá kůže zrudne a on se celý nafoukne vztekem.
Od té doby jen poslouchám ty důležité věci, protože jsem pochopil, že Vlasta bude mít s těmi 20 miliony Kč něco společného a že ostatní mu polezou do zadku. Protože by také mohli odkrouhnout svůj díleček. Jen premiérova kampaň ostrouhá mrkvičku. A to nebude čisté. Nějaké to blátíčko na ní ulpí.
Přesto se, z ničeho nic, překvapivě ozývá Králík, který potentátovi z Lidového domu říká, že chápe mou otázku, protože těch nesmyslných 5 000 bylo opravdu v materiálu, který on nám předložil. Všichni tuhnou. Co se to děje? Že by to byla vzpoura proti zavedenému řádu a českému života běhu?
Dostává se mu stejné odpovědi, jako mně. To je věc pánů Starce a Korfa. To jsou ti správní muzikanti. Jenže dnes nám nezahrají nejsouce tu fyzicky přítomni. Někdy jindy. Spíš nikdy. Asi taky neumějí na nic zafidlat. Nebo na tuhle tancovačku nehodlají přijít.
Jakmile se tedy v ČSSD krade, je to asi věc pánů Starce a Korfa. Nebo možná - jakmile se nerozumně vynakládají stranické peníze, které vlastně vznikly z peněz všech občanů. Ať tak, či onak. Nevím, jak to je a nic netvrdím rezolutně.
Ostatní socialisté o tom už nechtějí ani slyšet. Když něco něco stojí, tak to tolik stojí, protože to tolik stojí. To je moudrá odpověď, kterou si v různých úpravách v ČSSD ještě vícekrát vyslechnu.

Birke vystoupil, hned na začátku, s razantním prohlášením, že je nutné najmout několik rowdies, kteří budou jezdit po předvolebních mítincích ODS a budou tam pokřikovat na Topolánka, že je darebák a tak dále. A taky by se tam mohli prát. Aby byl pořádný bugr a lidé brali ODS takovou, jaká skutečně je.
Vlasta sdělil, že věc je již zařízena přes kluky Kočkovy, kteří na tyto úkoly najali osmnáct frajerů, aby se po republice mohli střídat a nebylo to tak nápadné. Možná, že ještě nějaké přinajmou, aby to bylo velkolepější. ODS prý posílá zase své hochy na shromáždění ČSSD.
Styl nastupujících zločineckých organizací z počátku třicátých let minulého století v Německu se tak u nás pěkně uplatní. Úderné jednotky ČSSD splní svůj úkol a rozbijí hubu každému, komu bude třeba tu hubu rozbít. A navíc se v novinách bude psát o tom, že na shromážděních ODS se to pere. A v televizi by k tomu vtipálci mohli pouštět píseň: Padla facka na sále… Je otázka, zda by socialističtí rváči nemohli napadat i schůze ODS, aby se tak veřejnosti ukázala i vnitřní rozervanost ODS, jejíž členové se tak bojí nadcházejících voleb, že se perou mezi sebou jako kluci.
Děj předchozích tří odstavců se mi snad opravdu musel zdát. To není možné, aby se na Úřadu vlády ČR řešily takovéhle věci. Nebo, že by to bylo možné?



Jan Žáček