10.6.2024 | Svátek má Gita


HUDBA: Nové nosiče, interpreti a Evropská hudební kancelář

22.2.2006

Vezmu to od o něco starších, nicméně velmi zajímavých, méně marketingově „namasírovaných“, přesto kvalitních alb.

Při udělování cen Brit Awards 2006 byl za mezinárodní „průlom“ roku odměněn americký písničkář Jack Johnson, jehož loňská deska „In Between Dreams“ určitě stojí za poslech. V těchto dnech mu vychází na CD soundtrack ke kreslenému filmu pod názvem „Curious George“ s jeho typickou jemnou, milou písničkovou tvorbou.

Jiný americký písničkář Sufjan Stevens u nás rovněž není příliš známý, asi poprvé na něj více upozornil týdeník A2 v č. 4/2005 a jeho poslední album „Illinois“ bylo mj. vyhodnoceno na Metacritic.com jako nejlepší album roku 2005.

Ať nebrousíme jen v cizích vodách, Jiří Smrž a jeho loňské album „Poslední láska“, patří k tomu nejlepšímu co u nás v poslední době vzniklo. Pravda, nemá to ambice na širší evropský úspěch, což se ale už nedá říci třeba o skupině Traband. Jejich poslední CD „10 let na cestě“ vyšlo krátce před tím, než si dali roční koncertní pauzu. Nicméně, jednoznačně jde o jedno z nejůspěšnějších, nejznámějších a nejprodávanějších českých hudebních sdružení v zahraničí. V moderní české hudbě je asi jedničkou Iva Bittová a u klasické hudby nepochybně Magdalena Kožená, která vydává poslední dobou CD nejvíce u firmy Deutsche Grammophon, ale stále zůstává zpěvačkou českou. To znamená propaguje jak hudbu českou, ať už jde třeba o Vítězslava Nováka či Leoše Janáčka, tak českou zemi i národ.

V Evropské unii, kromě zemědělství, školství atd. funguje i podpora kulturní, respektive konkrétně hudební činnosti. Existence hudebních aktivit přeci pomáhá zaktivovat zejména mládež od letargie a drog, jejichž následná léčba je tak nákladná a složitá. A v neposlední řadě jde i vývoz a nemalý efekt finanční za tržby z prodeje, tantiémy apod. Kultura je v současnosti nepochybně jedním z hlavních prvků, které tvoří národ (samozřejmě kromě poskakování na náměstí a křičení „kdo neskáče není…“ hned druhý den po získání olympijské medaile). EU provozuje už nějakou dobu Evropskou hudební kancelář za účelem podpory hudebních aktivit na evropském trhu. Návazně má řada evropských zemí svou vlastní národní kancelář za stejným účelem. Nikoli ČR, tady je asi třeba víc řešit, kdo je a kdo není správný odborník na památkovou péči a jak velkoryse ji vůbec pojednávat.

Zpět k nosičům, víte, že v Čechách už máme hudební skupinu, která hraje bretonský rock? Pokud ne, zkuste úplně nové CD „Dick O´Brass“. A poslední doporučení, opět český hudební artikl, kapela Jablkoň s Jaroslavem Svěceným ad. a jejich poslední CD „Oslava“. Myslíte, že nadnárodní podpora takového výrobku by se nevyplatila? Já si myslím pravý opak, podobně jako kluci z Paláce Akropolis, kteří dosud částečně suplují činnost vládních organizací na tomto poli a přispěli mj. k exportu a koncertování mladých českých umělců v EU jako např. Khoiby, Sunshine, EOST a mnoha dalších. Tak příjemný poslech, vždyť nejsou jen „superstar“, máme i opravdové hvězdy!

Odkazy:
Evropská hudební kancelář
Palác Akropolis
Disk O' Brass

Petr Vlasák