29.5.2024 | Svátek má Maxmilián, Maxim


HUDBA: John McLaughlin vystoupí v Praze s projektem Shakti

13.3.2006

John McLaughlinJohn McLaughlin se v pražském Obecním domě představí již v sobotu 18. března jako člen hudebního uskupení Shakti, které propojuje západní jazz s klasickou indickou hudbou. Na koncertě budou mít čeští diváci vůbec poprvé možnost vidět společný projekt tohoto fenomenálního kytaristy a další hudební legendy, indického perkusisty Zakira Hussaina, asi nejlepšího světového hráče na tabla.

Kromě nich vystoupí V. Selvaganesh, který mistrovsky ovládá nejrůznější typy indických perkusí, dále fenomenální indický mandolinista U. Shrinivas a zpěvák Shankar Mahadevan. Název Shakti znamená v sanskrtu "energii", resp. ženskou podobu božské síly. V hudbě pak energii, která vzniká při spojení západní jazzové a posvátné indické tradice, při "hudebním setkání třetího druhu", jak byl pro svoji neopakovatelnou atmosféru tento projekt nazýván již od svého vzniku v roce 1975 a obnovení v roce 1997. Shakti s Johnem McLaughlinem uvedou program "Saturday Night in Bombay" vycházející ze stejnojmenné desky nahrané v roce 2000 v Indii, která obsahuje nádhernou, uklidňující až ambientní hudbu.

McLaughlin se na kytaru naučil jako samouk a patří k největším hudebním legendám a světovým kytaristům - nahrával např. s Miles Davisem, Santanou, Shorterem, Coreou, Tony Williamsem, Stingem, Jeff Beckem, Hendrixem, Al Di Meolou, Paco De Luciou či London Symphony Orchestra. Pro jeho styl hraní je charakteristická neuvěřitelná rychlost, síla a virtuozita. Na svém kontě má mnoho alb, ať už s vlastními projekty (asi nejznámější Mahavishnu Orchestra, kde s ním hrál mj. Jan Hammer ml. a již předtím hrával i s Mirkem Vitoušem) či jako hostující kytarista.

Původní sestava Shakti se v 1975-77 stala průkopníkem "world music" a v r.1997 se McLaughlin a Hussain rozhodli u příležitosti 50. výročí nezávislosti Indie projekt obnovit. Z turné vzniklo nezapomenutelné album "Remember Shakti", následovalo "The Believer" a "Saturday Night in Bombay" odkazující názvem ke společné nahrávce Johna McLaughlina, Al Di Meoly a Paco De Lucia z roku 1978. Z původní sestavy Shakti dnes zůstali pouze John a Zakir, na nahrávkách a koncertech se objevují další mladí talentovaní hudebníci. Housle např. nahradila mandolína U.Shrinivase, jehož McLaughlin slyšel poprvé hrát, když mu bylo 12 let. Již tehdy byl prý fenomenální a John údajně "nikdy předtím neslyšel tak hluboké city v hudbě od někoho tak mladého". Zakir Hussain jako mistr indických perkusí (především tabla) proslul svojí virtuozitou již v raném věku kdy vystupoval mj. jako doprovodný hráč Ravi Shankara. Jeho debutové album "Making Music" (1987), které nahrál s McLaughlinem a Janem Garbarekem je považováno za jedno z nejinspirativnějších alb spojujících východní a západní hudbu. Nahrál také hudbu k různým filmům, jako "Malý Buddha" ad.

Něco trochu podobného zažil "Obecňák" naposled loni při vystoupení Anoushky Shankar, tentokrát to bude možná ještě exotičtější…

McLaughlin a Shakti

www.johnmclaughlin.com

Petr Vlasák