10.6.2024 | Svátek má Gita


HUDBA: Jedno z nejzajímavějších loňských folkrockových alb

14.1.2006

Vánoce už sice byly, ale CD Panoptikum rozhodně stojí za ochutnávku i po Třech králích. 

CD Panoptikum

Panoptikum to je:

Ivo Cicvárek (1975) o sobě poprvé nechal víc slyšet v 1996 jako vítěz autorské Porty. Hraje na klavír, kytaru a akordeon, ale i xylofon, pedál harmonia či "horký čaj". Je uznávaným autorem i aranžérem, natočil cd "Vidět víc" či "V letadle" (Indies), na řadě projektů se podílel jako autor (mj. pro brněnské vokální uskupení Mošny) a loni také zkomponoval hudbu pro animovaný film Delfín.

Marcel Kříž (1976) je písničkářský samorost a jeden z největších znalců dějin pop-hudby 20.stol. u nás. Zatím nenatočil žádnou desku a jeho nahrávky kolují v demo-verzích. On za přirozený svět písničkáře ale považuje pódium a okamžitou situaci.

Žofie Kabelková (1983) je objevem roku 2000 časopisu F&C a nositelkou divácké ceny Krteček na festivalu Zahrada. Debutové album "Žiju" vydala v 2003. Nazpívala roli Cikády pro celovečerní animák "Báječná show". Účastnila se projektu "Ježibabinec" složeného ze 3 nejvýraznějších písničkářek nastupující generace (M.Brožková, M.Trchová + ŽK). Spolupracuje se skladatelem Z.Králem a fenomenálním houslistou S.Palúchem, no a pravidelně vystupuje v pořadech ČT/Óčko.

První společné koncerty této trojice se odehrály v 2000, kdy Žofie mj. nazpívala píseň "Nový rok" na Cicvárkovo cd "Vidět víc". S Marcelem je za zrod spolupráce "zodpovědný" festival Zahrádka písničkářů jako součást konkursu našeho největšího folkového festivalu Zahrada, kde při jednom večerním jammování vznikl nápad improvizovaného hraní i před oficiálním publikem. Žofie vnesla do těchto vystoupení něhu, lyriku, nádherný hlas a schopnost tvořit klenutou melodii. Marcel svoji nespoutanost, improvizaci, expresivitu a dar napsat mrazivě přesný text. Ivo pak aranžerské schopnosti a cit pro preciznost. V 2003 se narodila první myšlenka na společnou desku v tomto autorském a interpretačním složení, na níž všichni zúčastnění začali pracovat již od podzimu 2004. Deska má přirozeně i svou koncertní podobu (v rozšířeném obsazení o kontrabas, bicí a flétny+klávesy), pokřtěná byla před koncem roku v Praze, Brně a Jihlavě. Už samotné syrové písně jsou velmi silné a patří k tomu nejlepšímu, co Ivo, Žofie a Marcel dosud napsali. 15 songů a víc než 50 minut určitě stojí za ochutnání! Přišla vám poslední deska Trabandu slabší oproti jejich starším věcem? Zkuste třeba hned první song alba Panoptikum a líbila se vám Zuzka Navarová (naposled na Plíhalově Kainarovské desce)? Pak si poslechněte hned druhý song na albu, které má nádhernou výtvarnou podobu z dílny Radima Jurdy. Hudebně progresivní kompozice autorů oscilují mezi rockem, folkem i blues, hrají si s barvami akustických i elektroakustických nástrojů a nevyhýbají se ani experimentům se samplovanými zvuky. Celkový výsledek je přímočarý, emotivní, dravý, živý a provokující.

"Irenu svázali v koženým křesle a polili jí tělo medem

A pak se řídili svým heslem a nalili jí víno s jedem

A noviny zas měly o čem psát

A město mohlo zatraceně klidně spát…"

Hudba a text M. Kříž "Z novin bezpečnýho města"

Na desce se objevuje rovněž několik hostů, zmíním aspoň saxofony Antonína Műhlhansla (výtečný hráč jak v oblasti jazzové, tak vážné hudby, člen Bohemia Saxophon Quartetu, vyhledávaný studiový muzikant-mj. na nahrávkách "Hovada boží" Jablkoň či "O slunovratu" Hradišťan), tubu Petra Šmiřáka (absolvent JAMU se podílel např. na cd Quakvarteta "Dětské písně Ch.Corey") anebo foukací harmoniku Pavla Kovačky (bohémský multiinstrumentalista z nitra Vysočiny a hostující harmonikář u Janis Joplin Revival) ad.

"Akrobat zlehka kráčí po laně

Pod sebou propast výsměchu

Přendává holubici lehce z dlaně do dlaně

A pak ji vypustí do korun ořechů

Jeho žena zatím stojí před terčem

A nože zabodané podél těla

V noci ho prosí, viď že jednou spolu utečem

Jak holubice bych ráda odletěla

Nad střechy brněnskejch kostelů

A nad střechy všech levnejch hotelů…"

Hudba i text MK "On a ona"

Nejbližší koncertní vystoupení Panoptika můžete zažít už 17/2 v Liberci, kde vystoupí v Experimentálním studiu jako předkapela jiného skvělého souboru, jímž je "Jarret".

Tak dobrý poslech (po celý 06) a spoustu různé pěkné hudby!

www.panoptikum-music.com

Petr Vlasák