7.5.2024 | Svátek má Stanislav


FEJETON: Místo ženy prkno

19.9.2006

Organizátoři módního týdne v Madridu vyřadili ze svých seznamů modelek ty nejvychrtlejší, mezi nimi tři Češky (například Kristýnu Skálovou, která měří 177 cm a váží 49 kg a kdyby měla cestovat vstoje v nacpaném autobuse, přišly by na ni pro samou slabost mdloby). Jejich krok se u kolegů nesetkal s pochopením. Newyorská modelingová špička míní Španěly trestat a prosazuje bojkot madridské přehlídky: nemohou-li tam vystoupit dívky, jimž trčí žebra z hrudi, nevystoupí žádná.

Zástupci branže přesto za trend kostnatění modelek odmítají zodpovědnost a prstem ukazují na módní návrháře. „Oni trvají na tom, že chtějí své oblečení předvádět v co nejmenších velikostech, protože to podle nich vypadá nejlépe,“ vysvětlil Mladé frontě Dnes zástupce jedné pražské modelingové agentury.

Rozhodneme-li se této zprávě věřit a dáme-li ji do souvislosti s faktem, že módní návrháři jsou všichni homosexuálové (kdo mi zašle jméno jednoho, který sexuálně preferuje ženy, pošlu mu korunu), je řešení záhady na světě: návrháři ve své fantazii kreslí obraz jakéhosi ideálního muže, jehož ideálně oblékají. Ideální muž je přiměřeně vysoký, štíhlý, dlouhonohý, s útlými boky a malým zadkem… kdepak by se na něm našlo místo pro prsa! Modelky se tak pro potěchu několika excentriků nedobrovolně proměňují v (hubené) muže, miliony mladých žen a dívek drží dietu, aby se jim alespoň vzdáleně podobaly, a další tisíce netroškaří a nejedí vůbec; kdo viděl na fotografiích hromádky kostí – ženy s mentální anorexií, ví, jak vypadá smrt.

Paradoxní v nastalém šílenství je, že většině mužů, kteří preferují ženy (a ne třeba děti), se hubené ženy nelíbí. Není divu: ženská krása spočívá v zaoblených křivkách a ne v rovných čarách z nákresů návrhářů. K absurdním důsledkům vede kolize jedné módní branže s realitou, pročež fanděme Španělům.

www.danes.cz