26.4.2024 | Svátek má Oto


BOTANICKÁ ZAHRADA: Motýli, strongylodon a netřesky táhnou

5.5.2006

Do Botanické zahrady hl. města Prahy v Troji v těchto dnech láká návštěvníky kromě vskutku nádherného jarně-letního počasí i řada "tutovek":

Morpho polyphemus1. Jarní výstava motýlů sice skončila posledním dubnovým dnem, příroda, a motýli tím spíše, si poroučet nedají. V současnosti jsou v tropickém skleníku Fata Morgana k vidění asi 4 stovky nádherných exotických motýlů. A další stovka čeká na vylíhnutí z kukel v líhništi na terase v střední části, tzv. nížinném deštném lese. Mezi současné "novorozence" patří Morpho polyphemus. V nejbližších dnech se k němu přidají i ti motýli, kvůli kterým do Troji každoročně zavítají stovky návštěvníků: Attacus atlas. Mezi nejmenšími návštěvníky tento noční motýl, s rozpětím křídel téměř 30 centimetrů, občas vyvolává hrůzné představy. Díky každoroční výstavě se jeho výskyt rozšíří z Indie přes Srí Lanku, Čínu, Malajsii a Indonésii až k nám do Troje…

2. Když už budeme ve skleníku Fata Morgana, určitě by nám neměly uniknout květy dřevnatějící liány Strongylodon macrobotrys…Píše se rok 1838 a při krátkém vylodění u ostrova Luzon, v dvojkřídlačovém lese hory Mount Makiling jej nachází skupinka námořníků…Liána se v přírodě pne po stromových velikánech a běžně dosahuje délky 20 m. Vytrvalé trojčetné listy jsou lesklé a v čase rašení temně fialové. Obrovské převislé hrozny velkých člunkovitých květů dosahují délky až 90 cm připomínají spíše než květ nahoru ohnutý zobák papouška. Jejich neobvyklou a v rostlinné říši ojedinělou barvu přesně vystihuje anglické označení "nefritová nebo smaragdová liána".

3. Mezi tradiční akce trojské botanické zahrady patří každoročně Výstava netřesků. Ta letošní možná nebude tak okázalá, ale pro návštěvníky se určitě stane návodem, jak si vylepšit předzahrádky či balkony. V kameninových korytech se na terase venkovní expozice (u Kaple sv. Kláry) od soboty 6. května představí podstatná část 50 druhů a téměř 1000 taxonů těchto nenáročných, téměř nezničitelných rostlin. "Kam se netřesky vysadí, tam blesk netříská," připisovali prý magickou sílu rostlinám, tvořícím barevné růžice naši předkové. Botanici vědí, že rodový název Sempervivum je odvozen z latinského semper = stále a virus = živý.

4. Ve výstavním sále v neděli 7. května končí prodejní Výstava akvarelů Josefa Wernera - malíře, grafika, sochaře, kterého snad nejtrefněji vystihuje označení "poutník mezi fantazií a realitou".

V květnu je botanická zahrada otevřena denně od 9 do 19 hodin, skleník Fata Morgana je mimořádně otevřen i v pondělí 8. května (běžně v pondělí z technických důvodů uzavřen).

Další informace o akcích v trojské zahradě naleznete na www.botanicka.cz

Foto: Čerstvými novorozenci ve skleníku Fata Morgana jsou v těchto dnech motýli Morpho polyphemus