26.4.2024 | Svátek má Oto


BOTANICKÁ ZAHRADA: Den Indonésie v Troji

24.3.2006

Víte, ve které zemi je více než 85 % obyvatel muslimského vyznání? Nápovědou může být, že jde o největší souostroví světa, jež tvoří více než 17.000 ostrovů, na kterých platí jediná měna - tzv. indonéská rupie…

Den IndonésieV Botanické zahradě hl. města Prahy v Troji nemusíme vcházet pomyslnou branou do exotického ráje, kterou je Ostrov bohů (někdy označován též Smějícím se ostrovem) – Bali, spolu s Javou, Kalimantanem a Sumatrou patrně nejznámější ostrov Indonésie. V neděli 26. března (v čase 9 -17 hodin) se v Indonésii ocitneme už jen tím, že navštívíme Den Indonésie.

Na návštěvníky v Troji čeká ochutnávka a prodej „domorodé“ indonéské kávy, typické „souostrovní“ koření (především pak muškátový oříšek a hřebíček), případně vědomostní test, za jehož bezchybné vyplnění nikoho odměna nemine. Významnými rostlinnými produkty tohoto koutku světa je kukuřice, rýže, batáty, maniok, cukrová třtina, palmový olej, kokosové ořechy, sezam, káva, čaj, kakao, citrusy, tabák a bavlna. Ovšem každou celou hodinu se ve společnosti průvodce při procházce skleníkem Fata Morgana, po expozicích věnovaných právě Indonésii dozvíme i další zajímavosti. Průvodce na Dni Indonésie je pro návštěvníky ZDARMA.

Indonéské souostroví, chcete-li též Indonéská republika, lákalo po staletí svým bohatstvím a rozmanitou přírodou každého, ať už byl misionářem či pirátem. Možná zláká i ty, kteří zvažují, zda na Den Indonésie do Troji vyrazit.

Pozn.: Akci Den Indonésie, ovšem s přihlédnutím nikoli na floru, ale faunu, pořádá v týž den i ZOO Praha.

Další informace o akcích v trojské zahradě naleznete na www.botanicka.cz