4.5.2024 | Svátek má Květoslav


REFORMY: Konec, či začátek?

3.1.2008

Tak hluboké změny, jaké nás čekají od zítřka, ve svém ekonomickém životě tato země nezažila přinejmenším deset let.
Měnily se sice daňové sazby i příplatky na léky, loni se zvedla mateřská, deregulovaly se nájmy, ale nyní začíná nový čas. Rok 2008 je bezesporu rokem, v němž vstupují do života nejrozsáhlejší změny od dob transformace ekonomiky v devadesátých letech. A navíc je zcela evidentní, že jde jen a pouze o první krok. A hned v prvním reformním roce bude nutné učinit kroky další.
Dopady úvodních reforem jsou popisovány poměrně dramaticky na zpravodajských stranách většiny deníků, a tak v naší předpovědi jen stručně opravme zažité mýty.

Ceny potravin nestoupnou

Ceny potravin po Novém roce nestoupnou, protože již stouply v listopadu a v prosinci. Obchodníci si většinou vyšší daň z přidané hodnoty do cen již započítali a nyní budou v reklamních letácích lákat zákazníky do svých obchodů slogany „My jsme ti, kdo nezdražují“. Je velmi pravděpodobné, že se tak nechovaly jen obchodní řetězce, ale třeba i developeři, kteří mimochodem budou mít velký problém udat své zboží. Do tohoto odvětví tekly letos miliardy a ceny nemovitostí vyšplhaly na rekordní úroveň.
Žádný strom však neroste do nebe.
Byty a kanceláře vystavěné na dluh bude v roce 2008 poměrně složité prodat či pronajmout. Úroky porostou a neprodané nemovitosti budou jejich majitele stále více zatěžovat. Je velmi pravděpodobné, že na konci nadcházejícího roku bude možné získat, i s vyšší DPH, stejnou nemovitost levněji než před letošními Vánocemi. V této souvislosti by měli naši spoluobčané hrající ruletu na burze velmi opatrně přistupovat k akciím developerských firem a zejména k doporučením analytiků burzovních společností, jejichž mateřské banky mají tyto akcie v nemalé míře ve svém portfoliu. Tenhle segment finančního trhu je nyní cítit trochu po leteckém benzinu. A v investičním letadle, kde se staré dluhy platí ještě většími a výše úročenými dluhy novými, se jistě nikdo vozit nechce.
V klidu mohou žít dodavatelé energií. Přihlouplá energetická politika evropských vlád, včetně té naší, která spočívá ve stále vyšším zdaňování spotřeby na straně jedné a v omezování výstavby zdrojů nových a čistších, plus trvající odpor k jaderné energetice, vedou jen k jedinému cíli: lednové zdražení svícení a topení není rozhodně poslední. V případě dramatičtějšího vývoje na světových trzích není dokonce vyloučeno, že se bude v roce 2008 zdražovat ještě jednou. Kdo myslí na zadní kolečka, koupí sobě i manželce místo domácího županu k příštím Vánocům kožich, protože otočit energetický Titanic potrvá mnoho let a po tu dobu bude zdražování pokračovat. Takže se teplé oblečení, i v případě pěkného norka či vydry, nejspíše vyplatí.

A přece se bude zdražovat

Ale konec legrace, růst cen v příštím roce bude nesporně nejvyšší za posledních devět let, byť jeho největší část nepůjde na vrub reformám a zvýšení DPH. To je zhruba srovnatelné se změnami DPH, které jsme zažili v roce 2004 před vstupem do Evropské unie. Tehdy došlo k zvýšení DPH z pěti na 19 procent u elektřiny, plynu, telekomunikačních služeb a četného dalšího zboží.
Česká ekonomika funguje v prostředí poměrně ostré konkurence dané její otevřeností vůči dovozům. Její struktura je na řadu let předurčena zahraničními průmyslovými investicemi a šéfové poboček zahraničních firem zvedají platy poměrně opatrně, a tak nelze čekat, že by lidé měli najednou v peněženkách tolik peněz, že by právě jejich útraty tlačily ceny vzhůru více, než je opravdu minimum dané situací ve světě.
Navíc lze očekávat, že letošní pokles nezaměstnanosti se zastaví, protože česká ekonomika v roce 2008 přece jenom citelně zpomalí. České firmy jsou zcela extrémně závislé na zahraniční poptávce a všechny výhledy klíčových světových institucí v předpovědích hlásí minimálně oblačno, ale spíše bouřky. Několik let trvající masivní vzestup světové ekonomiky je u konce, a tudíž i poptávka po českém zboží vychladne. I to přispěje k tomu, že koncem roku bude inflace zase na hodnotách, na něž jsme si v posledních letech zvykli.

Státní prasátko

Zpomalení ekonomiky však vyostří problém zmíněný hned na začátku a tím je potřeba dalších reformních kroků. Menší růst ekonomiky znamená i menší přítok korunek do státní kasy.
Od roku 2009 přitom mají dále poklesnout daně z příjmu.
Zásadní je především pokles zdanění fyzických osob z 15 procent na 12,5 procenta. Ministr financí Miroslav Kalousek po schválení této varianty daňových změn okamžitě upozorňoval, že jde o výpadek příjmů v rozsahu zhruba osmnácti miliard korun. Během roku se však ukázalo, že daňové příjmy rostou rychleji, než kdokoli čekal, a tak nové propočty možná ukážou, že další snížení daní nebude mít až tak významný dopad. I deset miliard je však třeba řešit.

Daně ještě jednou Rozhodně bude muset dojít k dalším reformám v sociálním systému, kde přitvrzení určitě nebude škodit.
Současná více než pětiprocentní nezaměstnanost při absolutním nedostatku pracovní síly včetně té zcela nekvalifikované ukazuje, že motivace lidí přijmout práci je stále dost mizerná. Rozsah úspor v sociálním systému však nebude nejspíš příliš masivní a hlavně efekt pro veřejné finance se dostaví se zpožděním. Ministerstvo financí proto začalo připravovat zcela nový zákon o dani z příjmů, kde budou nově upraveny daňové výjimky. Úpravy patrně budou směřovat zejména k rozšíření daňového základu pro podniky. Diskutovat se tak kromě mnoha jiných úprav budou opět daňové úlevy na stravenky či režijní jízdenky. A není vyloučeno, že tentokrát jejich škrtnutí projde.

MFD, 31.12.2007