5.5.2024 | Svátek má Klaudie


POLEMIKA: Akumulace elektřiny nekončí bateriemi

5.3.2011

Se zájmem jsem přečetl článek Zná Ondřej Liška fyzikální zákony? pana Jiřího Hermánka. Vzhledem k omezení diskuze na stále stejný diskuzní klub, což v podstatě předem vylučuje významnější polemiku, jsem se o ní pokusil sám. Nedalo to mnoho práce, autor totiž, stejně jako bez výjimky všichni diskutující (k 28.2. 23.20) prokázal poměrně značnou neznalost problematiky.

Nejsem vyhraněným odpůrcem jaderné energetiky, ačkoliv k ní mám snad pro mnohé pochopitelné výhrady, respektive k její současné formě, a domnívám se, že velké množství jinak ekologicky smýšlejících lidí také není v tomto ohledu za jedno s nejčastěji oficiálně prezentovaným postojem ekologických organizací, který je k využití "jádra" tradičně skeptický. Zároveň však tvrdit při současné úrovni technologií, že obnovitelné zdroje nemají téměř k výrobě elektřiny smysl, je rovněž solidní demagogie. Nemá opravdu smysl psát ani o bateriích, ani o přečerpávacích elektrárnách. U obojího nelze předpokládat v budoucnu, že bude sloužit hlavně k uchování energie vyrobené z obnovitelných zdrojů. K tomuto účelu již jsou konstruována zařízení využívající tzv. palivové články

V nich je elektrochemicky, podobně jako v akumulátoru vyráběn elektrický proud, avšak bez opotřebení elektrod a se stabilním výkonem. K tomu je zapotřebí palivo a okysličovadlo. Nejčastější již využívaná kombinace je vodík, kyslík. Takovéto palivové články se mají v budoucnu uplatnit ve velmi široké míře a řada z nich je již ve fázi začátků komerčního využívání. Viz např. zde. Problém je v energetické náročnosti výroby vodíku. Ten se dá vyrábět několika způsoby, jedním z nich je elektrolýzou z vody a k tomu se dá právě využít i nestabilní zdroj elektrické energie, jako jsou některé obnovitelné zdroje. Principiálně tedy lze pomocí přebytků elektrické energie při optimálním provozu těchto zdrojů vyrábět vodík a následně systém dotovat energií z palivových článků, při poklesu účinnosti primárního zařízení. Nechci tímto krátkým příspěvkem nijak vstupovat mezi "buldozery" příznivců obnovitelných zdrojů/odpůrců jaderné energetiky versus příznivců jaderné energetiky/odpůrců obnovitelných zdrojů, ale poukázat na to, že jsou i jiné pohledy na věc, zbavené emotivních přísad.

Miloš Martínek