26.4.2024 | Svátek má Oto


KORONAVIRUS: Pandemie se nekoná

21.5.2020

Zprávy od našich východních a dalších sousedů na Zemi na pandemii moc neukazují. Na Bing.com máte krásnou mapu světa, kde si můžete najít, třeba kolik mají nakažených v Papui-Nové Guinei anebo v Plzni. Celkem mrtvých je kolem 323 tisíc na celém světě (19.5.). To je nejvýše epidemie a není kvůli ní potřeba ruinovat hospodářství celého světa. Pokud to půjde dál jako doposud, nebudeme mít ani na to, abychom ochránili ty údajně nejvíce ohrožené – seniory s třemi dalšími závažnými nemocemi.

Není nejmenšího důvodu k panice. Počet úmrtí způsobených koronavirem je rozhodující. Všechno ostatní je podružné, právě tak jako tomu bylo i ve stoletích předcházejících. U nás 302 úmrtí (19.5.) za něco přes dva měsíce a nikde není přitom řečeno, že primární příčinou smrti všech těchto mrtvých byl koronavirus. To není pandemie, jde stěží o epidemii.

WHO, Světová zdravotnická organizace, je v rukách málo vzdělaného a Číně oddaného Etiopana. Jeho předchůdkyně, Margaret Chan, je pravá Číňanka. Za jejího panování byla změněna definice pandemie.

Nynější pandemie vypukla v Číně, lhostejno z jakého důvodu. Je ale myslitelné, že definici pandemie nechala změnit Margaret Chan v zájmu Číny. Komu jinému, kromě Číny, se hodí ochromení světového hospodářství? Jen pandemii Číňané vyhlásili, hned ji prohlásili ve své zemi za překonanou.

Na koronaviru hodlá zřejmě vydělávat i český stát. Oznámení ze 14. května, že k výjezdu do zahraničí je potřebné drahé zdravotní potvrzení, je výsměch všem. Mezitím už to snad zase ani neplatí. Objevují se tvrzení, že skutečná cena testu se pohybuje kolem pěti set korun. Stát stanovil cenu na 1700 Kč, za kterou test nikdo provádět nechce. Opodstatnění by eventuálně mohl mít test pro ty, kdo do republiky přijíždějí. Pro ně se mluví o čtrnáctidenní karanténě. Jak ta má vypadat? Zcela zjevně jde o opatření, které má zabránit našim občanům osobně se přesvědčit, jak to s koronavirem vypadá v zahraničí. Člověk by pak mohl náhodou zjistit, že koronavirem není napadena celá Itálie, ale jen několik okrsků na severu země.
Německá televize oznámila (16.5.), že otevřela hranice se všemi sousedy kromě s Polskem a Českou republikou. Skutečně zářný příklad solidarity v rámci EU, zvláště když polské a naše statistiky nákazy koronavirem jsou příznivější než německé.

Podezřele utichly zprávy o stavu pandemie, znovu zůrazňuji, nejde o pandemii, ale spíše o epidemii, ve Švédsku. Podle zásady, že media píší hlavně o státech utápějících se v potížích, lze usuzovat, že je na tom Švédsko dobře. To mezitím relativizoval švédský ministerský předseda svým prohlášením v televizi. Přípouští, že výsledky nejsou právě nejlepší, ale na celkové hodnocení je prý příliš brzy: „Zatím nehodnotíme sebe a tím méně ostatní státy.“ Moudré jednání.

Doposud si nikdo nedal práci analyzovat rozdíl definice pandemie dnes platné a předcházející. Známo je, že dnes nejsou rozhodující počty nakažených, ale fakt, že nemoc je rozšířena ve všech světadílech. To znamená, že se už desetiletí nacházíme v permanentních pandemiích tuberkulózy a malárie.

Přední americký virolog Fauci prorokoval už v roce 2017 pandemii nového, dosud neznámého viru. Ten samý člověk, ještě za vlády prezidenta Obamy a s jeho vědomím, ukončil bádání o koronaviru v USA a ze své moci udělil grant ve výši 3,5 milionu dolarů právě neblaze známému čínskému institutu ve Wu-chanu. Poněkud mnoho neblahých souvislostí? Jak americký vědec věděl, co nás postihne v budoucnu, a na základě čeho mohl prorokovat, že to bude strašné? Ve stejném smyslu, jen o něco později, si zaprorokoval světový dobrák Bill Gates. Jak ten to mohl vědět?

Ke dni 19.5. má Thajsko 56 mrtvých nakažených koronavirem. Tento stát má 69 miliónů obyvatel. Je to epidemie? Španělští socialisté pořádali hromadné pochody za práva žen v době, kdy už o nebezpečí věděli. Italové zaměstnávají Číňany patrně i dnes. Mají na to právo, je to jejich věc. Ale co s tím máme společného my?

Neutěšená hospodářská situace Němců přímo volá po vše zastírajícím rozhazování peněz a jako důvod se pro to koronavirus výborně hodí. Krizi automobilového průmyslu si způsobili Němci sami. Německá ministryně životního prostředí dobrovolně souhlasila s nesmyslným rozhodnutím Evropské komise o omezením spotřeby automobilů od roku 2030. Od tohoto data je spotřeba naftových automobilů omezena na maximálně 2,2 l/100 km. Jde o spotřebu dosažitelnou tak leda u vozítek typu odlehčený Trabant. Toto rozhodnutí nebylo zamýšleno pro zlepšení životního prostředí, ale bylo cíleno na německý automobilový průmysl, který se svou úrovní evropským konkurentům na hony vzdálil.

Bohužel potrefeni budeme i my, přestože jsme bez viny. Česká republika se nikdy nezasazovala o stále nesmyslnější snižování limitů výfukových zplodin automobilů. V současné době koncern VW a tím i Škoda Auto téměř neprodává. O elektroautech není třeba ani hovořit.

Jiný problém Německa spočívá v utlumení těžby uhlí a v likvidaci jaderných elektráren (pro nás prima – rádi vypomůžeme naší energií z jádra). Náklady na likvidaci a náhradu těchto dvou průmyslových odvětví budou pro Německo likvidační. Poškozeni budeme i my, automobilka Škoda a firmy dodávající automobilovému průmyslu. To vše se dá krásně zamést pod koberec a svést na pandemii, která se ve skutečnosti nekoná.

Provizorní zmrtvení (skoro se nabízí i termín Samkové „zrakvení se“) naší ekonomiky by ale mohlo přinést i pozitivní změny: fungování EET je dočasně zmraženo. Babišovi se nabízí bez ztráty tváře využít data doposud získaná pomocí EET k přechodu na placení daní paušálem: „Vloni jsi vydělal tolik a tolik, zaplatíš tedy takovou a takovou daň. Bude-li tvůj obrat příští rok na stejné úrovni, nemusíš podávat přiznání a zaplatíš to samé. Zvýšil-li se tvůj obrat, zaplatíš přiměřeně víc.“ Staré známé pravidlo platící ve „vyspělejších“ západních zemích říká, že člověk při placení daní nešvindluje pouze tehdy, když je přesvědčen o jejich přiměřenosti. Je ale otázka, o co panu premiérovi jde. Jde mu o přiměřené daně, nebo o odírání nás všech na nejvyšší snesitelnou míru? Možná ale že mu jde o postupné zavedení totální kontroly nás všech, po vzoru Číny...

Stát musí nějak kompenzovat vydání na boj proti koroně. Šetřit se musí. V rámci snižování státních výdajů se naskýtá jedinečná příležitost posvítit si na příživnické podniky jménem neziskovky. Tisíce státních úředníků doposud zpracovávajících data EET (předpokládám, že tací existují a že se hlášení neházela do koše) by se nyní mohly vrhnout na kontrolu neziskovek. Mám na mysli jejich existenční oprávnění a jejich příjmy. Pokud se tak nestane, založím si neziskovku sám.

S tím založením, to byl vtip, víme? Nejsem příživník.