26.4.2024 | Svátek má Oto


GLOSA: Poučení z krizového ekologického vývoje BMW-Prius

23.11.2009

Uveřejnil jsem informaci (Ekologisté škodí Zemi, ostatně jako každé levicové hnutí) o pořadu Top Gear, ve kterém testovali BMW M3 proti Toyotě Prius, a jedna jediná větička, že Prius měl na okruhu spotřebu přes 16 litrů, o dva litry na sto více než kupé BMW M3, enviromentalisty docela vytočila.

Pravda, sportovní vozy mají při vysokých rychlostech lepší průběh spotřeby než běžné vozy, ale spotřeba přes šestnáct litrů při 180 (víc totiž Prius nejede, je to takové dýchavičné autíčko) mi připadla vážně vysoká.

Jak tedy chtějí ekologisté spočítat návratnost toho vozu? Stojí od 690 tisíc do asi 850 tisíc a jak vidno, na dálnice příliš stavěný není. A jak chci ve městě umořit tu vysokou pořizovací cenu?

Odpověď je nasnadě. Já tímto ekologickým vozítkem (vůbec nepopírám, že to je vozítko ekologické, ale nechtěl bych s ním jezdit) prostě vyjádřím svůj enviromentální názor a mohu tím i velmi mnoho získat.

Příklad: Jsem pracovníkem Bursíkova ministerstva. Nevadí, že tam teď Bursík není, je tam zase jiný, podobně myslící ministr. A já si koupím ekologického Toyotu Priuse, což patřičně rozhlásím. A hned si mě ministr všímá a čeká mě postup. Kdybych si za stejné prachy koupil Superba v TDI, který žere skoro tak málo jako Prius, tak si mě ministr ani nevšimne, že? Naopak, možná mi ještě udělá černý puntík.

To samé větrníky, které teď tak trochu nezaslouženě upadají v zapomenutí. Ale i jimi lze získat tak potřebné politické body a hlavně takzvané chechtáky, prašule, škváru a podobně. Již v principu větrných elektráren je zakotveno, že na nich provozovatel nesmí prodělat. Přece i kníže Potěmkin bohatě zaplatil vesničanům, kteří pro carevnu Kateřinu postavili kulisy vzorových vesnic a hráli vykrmené vesničany.

Větrníky plní naprosto stejný účel jako Potěmkinovy vesnice: uspokojit vrchnost, nikoli v Moskvě či Petrohradě, ale v Bruselu. Podle jakýchsi směrnic máme vyrábět tolik a tolik energie z obnovitelných zdrojů, a tak to musíme předstírat, i kdyby čert na koze jezdil. Protože do tabulek se nezanáší, zda ta energie byla vůbec potřeba, zda za drahé peníze nebyla v noci vykoupena úplně zbytečně, ani to, že za špiček stejně musí fungovat teplá záloha, takže vlastně k žádným úsporám nedochází. Plnění plánu milovali komunisté, miluje to i Brusel.

A to si ještě vykukové s fofrníky o pěkných pár miliónů na každý stožár přilepšili. Nakoupili šrot, ale inkasují plné dotace a to znamená tak trojnásobně vyšší efektivitu a zisk. Podobně je tomu u solární energie, i když tady z jiných důvodů. Zde klesla cena nových fotovoltaických článků tak, že se celá investice vrátí do pěti let a dalších deset let mohou provozovatelé vesele dojit obyvatelstvo české kotliny o faktury za „zelenou energii".

Fotovoltaické eletrárny budou každého indiduálního oběratele elektrické energie stát ročně nějaké ty tisícikoruny na faktuře, což ve výsledku budou milióny pro - hlavně zahraniční - investory. Nedávno jsem napsal, že v Německu je výkupní cena solární elektřiny 7 Kč a u nás 13 Kč (za kWh). A nějaký chytrák mi k tomu poradil, že si mám lépe vybírat svého dodavatele elektrické energie.

Já jenom doufám, že prezident Klaus již dorazil a orazil a povzbuzen úspěchem svého postoje k LS nebude váhat a půjde se vší energií proti této environmentalistické hydře, která svírá lidstvo a která vůbec nebere v úvahu žádné fyzikální ani společenské zákonitosti či technické principy. Hlavně, když se plní plán.

Převzato z blogu Hermanek.bigbloger.lidovky.cz se souhlasem autora