26.4.2024 | Svátek má Oto


GLOSA: Málo publikovaná zpráva EPA

11.8.2018

Dlouho odkládaná zpráva EPA (americké ministerstvo životního prostředí) „Biopaliva a životní prostředí“ dokládá, že biopaliva obsahující etanol vyrobený z kukuřice a sojových bobů způsobují vážné škody přírodě - negativně ovlivňují kvalitu vody, vzduchu i půdy. Zvětšila se rozloha monokultur soji a kukuřice pěstovaných pouze za účelem průmyslového zpracování na etanol.

Federální vládou nařízené míchání 10 % lihu do benzinu, RFS (Renewable Fuel Standard) z roku 2005, je příčinou vyšší produkce biopaliv, jejímž nepřímým důsledkem je například přemnožení některých druhů sinic v jezeře Erie, které konsumují enormní množství kyslíku z vody a způsobují hypoxyi.

Dalším negativním dopadem na přírodu je zvýšená potřeba zavodňování (a nechvalně známé meliorace minulosti). Výsledkem je vysychání půdy a ztráta potřebných nutrientů v půdě. Navíc se v některých případech palivových směsí zvyšuje produkce škodlivých emisí. Zpráva uvádí zvýšení emisí PM2.5, ozonu a SOx v některých lokalitách. Pro RFS platí Černomyrdinovo - mysleli jsme to dobře a dopadlo to jako vždycky. Záměrem bylo „snížení“ vlivu lidské činnosti na klimatické změny.

Rafinerie protestují, producenti kukuřice lobbují ve Washingtonu.

Bývalý šéf Trumpovy EPA - Scott Pruitt, který před měsícem resignoval po skandálu vyprovokovaném médii - byl tvrdým odpůrcem míchání etanolu do benzinu (Pruitt je z Oklahomy). Nynější šéf EPA Andrew Wheeler naznačil, že bude pokračovat v Pruittově snaze změnit striktní požadavky RSF, jenže nevyzpytatelný Trump na nedávném shromáždění farmářů v Iowě prohlásil, že v budoucnosti dovolí více etanolu v benzinu.

Čert se schovává v detailu – dovolí, nebo nařídí? Čert ví.