6.5.2024 | Svátek má Radoslav


EKONOMIKA: Tak chudneme, nebo nechudneme?

3.8.2013

Ve svém článku jsem uvedl shrnutí ČSÚ, které se věnovalo postavení Česka v EU v poměrně dlouhém časovém období. Většina článků k tomuto tématu vyšla s bombastickými titulky o tom, že chudneme. Lidovky.cz navíc text doprovodily momentkou z nějaké tržnice, kde jedna paní drží čínské zelí, druhá mladá žena ředkvičky - takže jíme "odpad"? Takhle se dělá skutečně hnusná propaganda.

Naši "hlídací psi demokracie" jsou v nejlepším případě smečkou ratlíků, kteří neváhají kousat do lýtek a rychle zmizet. Profesionality je tu jako šafránu a navíc své výplody ještě navzájem opisují, a to včetně chyb.

Články na téma chudnutí české populace jsou založeny pouze na nedokonalé reprodukci druhého odstavce Shrnutí. Vzhledem k poklesu HDP české ekonomiky došlo k mírnému propadu kupní síly obyvatelstva mezi lety 2010/12 vůči EU. V delším časovém horizontu, pokud srovnáme kupní sílu v EU a Česku mezi polovinou poslední dekády minulého století a dneškem, došlo k mírnému nárůstu kupní síly Česka. Pokles HDP jednak způsobila hospodářská politika vlády zaměřená na razantní snížení vládních výdajů, což vedlo k relativnímu snížení deficitu státního rozpočtu. Zatímco EU dále velmi razantně pomocí vládních investic "podporovala hospodářský růst" – s nejasným výsledkem, kdy některé země v údajích HDP vykazují vzestup, jiné pokles jako my. Další podíl na poklesu HDP v Česku byl způsoben nižší poptávkou po našem zboží v EU - méně jsme vyváželi. Jednu věc však ČSÚ pomíjí zcela. Je jím prokazatelný nárůst úspor obyvatelstva v penežních ústavech. Méně tak utrácíme a více spoříme. To je snad podle zásad zdravého rozumu to nejlepší, co můžeme v dobách ne zcela jistých dělat! Ale i šetření "není zadarmo" a v ekonomice, kde spotřeba hraje na pohybu HDP významnou roli, se to promítne.

Mýtu o chudnutí Česka se plně věnovala i ČT v Událostech. Naše levičácké, takzvané veřejnoprávní médium je na tom ostatně stejně jako novinářští ratlící. Kouše a pak dělá mrtvého.

Všechny další důležité parametry, které Shrnutí uvádí, jsou pro Česko velmi příznivé, jak si každý může sám přečíst. Ve zprávě ČSÚ ale například chybí to, že z hlediska zadluženosti jsme na tom dobře nejen vůči EU, ale zejména jako stát máme velmi vysoký rating, což nám umožňuje půjčovat si na mezinárodním trhu za velmi příznivé úroky.

Ano, umím si představit, že by jiná vláda než Nečasova státní dluh nesnižovala, pumpovala by peníze do ekonomiky, vykázala růst HDP i kupní síly obyvatelstva za cenu několikanásobně většího zadlužení státu a dostala se do problémů s ratingem, takže další život na dluh by byl z hlediska úroků dvakrát či třikrát dražší. To je zapotřebí položit na druhou pomyslnou misku vah. A tam je ona dělící linie mezi vládou pravicovou, ačkoli si o razantnosti prosazování skutečného pravicového programu myslím své, a vládou levicovou či současnou napůl levicovou vládou Zemanovou. Obě tyto politiky se chtějí k růstu dopracovat investováním. Jak ale chtějí zajistit stabilitu financí a deficitu státního rozpočtu, není v případě Zemanovy vlády jasné. V případě možné bolševické koalice ČSSD a KSČM to již naštěstí víme – zvýšením přímých daní firmám a fyzickým osobám, zmáčknutím OSVČ, jen ať platí jako zaměstnanci - a komunisté jistě rádi podpoří znárodnění některých "rozhodujících odvětví".

Takže jak je to s tím chudnutím? Méně jsme utráceli a více spořili. Ve skutečnosti se tak pozice statisticky průměrného Čecha zlepšila - má více peněz v bance.

Tak to je jiná, nebombastická pravda o jednom výstupu ČSÚ. Ta se ale nedá tak dobře mediálně prodat jako báchorka o chudnutí.

www.janbarton.cz
Převzato se svolením autora z JanBarton.blog.idnes.cz