10.5.2024 | Svátek má Blažena


EKONOMIKA: Světlo na konci tunelu a šantánové lucerničky

15.5.2009

Světová ekonomika prý už může být venku z největší krize posledních osmdesáti let, hlásají světové veličiny od šéfa Evropské centrální banky Tricheta po amerického prezidenta Obamu.

Opravdu se už nyní budeme odrážet ode dna, nebo si momentálně jenom myslíme, že jsme na dně, ale v nejbližší době se ozve „ťukání zezdola“? Důvodů pro naději je dost. Akciové trhy, které jsou rosničkou reálné ekonomiky a předvídají její pád či vzestup s mnohaměsíčním předstihem, rostou již několikátý týden v řadě. Americké banky sice po testech zjistily, že potřebují doplnit kapitál, ale podle prvních ohlasů se zdá, že už k tomu nebudou potřebovat státní kasu, protože soukromníků ochotných za současné ceny akcií investovat do bank je spousta. A optimistické zprávy se nerodí jen v Americe, ale i u nás v Evropě. Průzkumy statistiků ukazují růst důvěry v ekonomiku ze strany spotřebitelů i podnikatelů, a dokonce pro nás klíčový ukazatel exportní výkonnosti Německa poprvé po půl roce opatrně povyskočil. Takže proč se vlastně nepřipojit k optimistické vlně? Vždyť nic na světě není věčné, ani láska k jedné slečně, ani sebehlubší krize.

Jenže když pacientovi s chřipkou opadnou vysoké horečky, ještě to neznamená, že je fit a ve formě k trhnutí světového rekordu v maratonu. I kdyby se pokles ekonomiky světové i naší již brzy zastavil, o návratu k předkrizovému růstu nemůže být řeči. A to ještě hodně dlouho. A nikde není psáno, že nás nečekají velmi nepříjemné dozvuky, kdy zaváhání politických elit může způsobit katastrofální následky. Pokud se opravdu banky nyní rychle rozhýbou a začnou opět aktivně obchodovat a půjčovat peníze, stojí před vládami zásadní úkol - rychle omezit rozpočtové schodky - a centrální banky budou muset hbitě navyšovat úroky, aby oživovací protikrizové pokusy spočívající v pumpování peněz do oběhu neskončily prudkým nárůstem inflace. Jak to udělat a nepodrazit přitom nadějné oživování ekonomiky? To je úkol obtížností srovnatelný s přesným zásahem letící mouchy výstřelem z houfnice.

Především se však musíme smířit s tím, že ekonomika po krizi bude nejspíš o dost jiná než ta před krizí. Změní se nejen regulační pravidla, která podle prvních signálů z politických sfér mohou zlikvidovat celé podnikatelské sektory, ale změní se i vlastníci a jejich motivace. Výrazně se zřejmě posílí vliv států, zejména těch, které si s demokracií a lidskými právy moc hlavu nelámou a zaváděná regulace půjde k duhu právě jim.

To nás v Česku asi moc trápit nebude. Mnohem podstatnější je skutečnost, že pro rychlé obnovení ekonomické aktivity máme horší podmínky než svět kolem nás. Průmyslová produkce s nižší přidanou hodnotou, která ve struktuře české ekonomiky dominuje kvůli krátkozraké politice podpory investic, nemá před sebou příliš nadějí. Váha průmyslu u nás v posledních deseti letech setrvale rostla, zatímco ve zbytku Evropy setrvale klesala, a teď za to budeme platit problémy s nezaměstnaností a mnohem těžší a delší cestou vzhůru.

Náš problém prohlubuje i naivní a hloupé pracovní zákonodárství chránící existující pracovní místa natolik, že je pro podnikatele nákladné a riskantní vytvářet nová. Skvělým příkladem je situace v automobilovém průmyslu, kde firmy na začátku roku propustily zaměstnance s drahým odstupným, když neměly zakázky, a nyní, když je mají, tak je ani nenapadne brát je zpět. Raději hledají brigádníky a pracovníky na dobu určitou, protože je krize drasticky poučila o skutečné ceně, kterou platí za zákoník práce v současné podobě.

Takže jestli dnes již vidíme světlo na konci tunelu hospodářského poklesu, měli bychom si být vědomi, že teprve za ním začíná klopotná a bolestivá cesta přes odříkané reformy zpět k prosperitě. A základní podmínkou úspěchu je nenechat se svést z cesty za tímto světýlkem nějakou mámivou, šantánovou lucerničkou předvolebních slibů do slepé boční chodby.

MfD, 16.5.2009

Autor je komentátor týdeníku Profit