2.6.2024 | Svátek má Jarmil


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
isi 19.5.2009 5:09

ekonomicky clanek rikajici vsechno a nic

libi se mi pisatelovi  fraze jako "strelit houfnici komara" ci  " akciove  spolecnosti jsou rosnickou" ale v podstate nerikaji prilis podnikateli maleho  ci stredni velikosti, ktery potrebuje voditka a spojeni v dynamickem obchodu, bez odpovidani na otazky, byla tato  bublinova krize umela  ?? Ja jsem si procital  knihy  ekonomika Galbraita , a ten jasne prohlasil, ze economickove spivaji pisnicky mocenskeho bloku , kteremu slouzi ci podstrojuji. Bylo by hezke kdyby pisatele uvadeli sve zdroje informaci kde mohu najit  podporu jejich uvaah, kdyz ctu magazin Economics  je to lepsi , ale i tam lzou!!!

Pepina Rejholcová 15.5.2009 21:28

Ekonomika:svetlo...

 Jsem skrovna a jak lide tvrdi, jednoduchá  osoba. Sotva se tedy mohu k tem akademickym  frazím rozumet.Snad  se doctu v techto novinách take neco pro chápání prostych zen.Ale  nic vulgárního, pros´m, neb mám citlivou povahu!!

Ludva 16.5.2009 16:46

Re: Ekonomika:svetlo...

Tak Vás trochu potěším. Podle ekonomických pravidel krize jednou skončí. Až se tak stane, tak všechny ceny vyletí prudce nahoru.

Antonín Hrbek 15.5.2009 15:07

Vážený pane Párale

světlo na konci tunelu, které vidíte, je protijedoucí globální rychlík na stejné koleji. Takže sorry!

para 15.5.2009 17:31

Re: Vážený pane Párale

Mám obavu že máte pravdu http://www.energybulletin.cz/?q=clanek/scenare-soumraku-civilizace-rustu

Karel 15.5.2009 15:01

Falešný optimizmus eneb Strkání hlavy do písku

Co mají společného optimista a  pesimista?To, že  ani jeden z nich není realista. Nikdy se nedostanou přes vlastní fikce. Co zrovna teď nepotřebujeme, je plánování, co budeme dělat, až se zase vše samo urovná, to je jen odvádění pozornosti od dneška. V tom je právě ideální náš hradní kamuflátor, chřipkokrizový Klaus. Jemu je to ovšem jedno, má za pár miliónů ve Švýcarsku svou fiinanční Tamiflu.

Co potřebujeme, je rada, co máme dělat dnes. Chápu, že to málokdo ví,   když náš i superekonom to zahrává do kouta, ale v tom přápadě je lepší neříkat nic a neukazovat vlastní ignoranci.

para 15.5.2009 18:08

Re: Falešný optimizmus eneb Strkání hlavy do písku

Já bych byl pro urychlenou dostavbu Temelínav s prostředků ČEZu - tam se sice utopěj ohromné prostředky ale zajistí to setrvačnost a stabilitu v dodávkách energií do konce století kdy bude po všech stránkách asi podstatně hůř. Později až dojdou fosily celosvětovš - za 150 až 200let - nejen tedy jak nám v roce 2050 - už sotva kdo klasickou JE postaví. Pak bude nutné spořit kde to jde a to velmi radikálně aby společenské výdaje poklesli na mnohem  víc jak polovinu. Polovia čechů je nakonec otylá tak ti budou muset  konečně zhubnout a začít mohou třeba hned. Je taky nutné dát si pozor na migraci a bránit se jí zavčas. Také je nutné udržet si zdravý zemědělský půdní fond. Doba bude velmi náročná pro kumulaci ředy negativních vlivů, jako úbytek zdrojů, migrace, populační kolaps a hlad v důsledcích změn klimatu a absence produkce hnojiv... To vše by samo o sobě neznamenalo ještě vážné ohrožení ale současý tlak bude pro nepřipravené, slabší a rizikové skupiny asi fatální. Naděje lidstva je  jen efektivitě svého počínání a event uplatnění dosud neznámých technologií - pak by nás cesta mohla vést i ke hvězdám...;-)

Antonín Hrbek 15.5.2009 18:20

Re: Falešný optimizmus eneb Strkání hlavy do písku

ČEZ má cca 180 mld nerozděleného zisku. To bohatě stačí na dostavbu Temelína.

Ladislav N 15.5.2009 21:25

Re: ad "para"

Zelený magor "para" mele pořád dokola, že jaderné elektrárny staví stát a ne energetické firmy. Na jeho bláboly reagovat je marnost nad marnost...

para 15.5.2009 22:10

Re: ad "para"

Stratgické věci mívá pod patronátem všude na světě stát a je to tak dobře. Pokud by si LN odpustil titulování magorama... a lépe se rozhlésl udělal by i pro sebe líp.;-)

Ladislav N 15.5.2009 22:54

Re: ad "para"

Já už ty tvé kecy neberu vážně... Dokážeš sice vygooglovat, co se ti zrovna hodí do krámu, ale zpracovat a vyhodnotit, resp. vytřídit kvalitní info od blbostí a zařadit do správných souvislostí už ne... ;-P

Sly 15.5.2009 13:21

Zimo, stejne je zvlastni, ze konecne nevytahli

ty projekty na auta na vodu, ktere podle tebe mely US automobilky v tresorech. Oni si radsi zkrachujou. Ty

těchňik 16.5.2009 0:02

Re: Zimo, stejne je zvlastni, ze konecne nevytahli

Auta na vodu, vzduch, hadí pšouk, energii „zero", = auta na lidskou blbost. To jsou jen báchorky o trezorových patentech utajovaných ropnými magnáty. Žádný tajný patent neexistuje, což (zjednodušeně řečeno) znamená, že co není uvedeno v patentové databázi, není patentově chráněno a může to kdokoliv vyrábět.

Pytel 15.5.2009 12:16

hezký článek

Hezký článek. Ten styl, ta lehkost, ta poetika. Co jsme se dozvěděli? Bylo slunečno a teplo, pak se zamračilo a trošku sprchlo, a nyní už zase nad hlavou hochštaplerů vychází slunce. Jen aby se Páral nemýlil. Ta krize na sra la tolik lidí, že by se měl zamyslet nad tím, zda pro něj za nějaký čas nebude ekonomicky výhodnější svobodně obrátit kabát naruby a psát oslavy socialismu.

Vilda 15.5.2009 12:31

Re: hezký článek

Pytlíku,  o jaké krizi mluvíš?  V Irsku teď 20% populace přemýšlí o odstěhování. Druhotná platební neschopnost s následnou insolvencí zasáhla už 25% podniků. Nájmy klesají o třetinu, jen aby nájemci neodcházeli. V ČR se lidé zatím mají jako prasátka v žitě, tady ještě krize není ! Ale až za rok bude rozházen i zbytek peněz ve státní kase a už ČR nikdo nepůjčí, tak teprve poznáš co je krize:-/!!

Pytel 15.5.2009 12:36

Re: hezký článek

Hezkys mě doplnil ;-)

isi 19.5.2009 5:16

Re: hezký článek

Me jmeno je isi, muj clanek na stejny clanek na stejne strane . Dospeli jsme k stejnym zaverumnezavisle : Paralovi  akciove rosnicky se pohybuji a proti inflacni houfnice strileji proti komarum  a mozna , ze uvidime jednoho dne svetylko na konci  dlouheho tunelu , ktere muze byt svetluska, ci ekonomicka  bludicka  ci zpomenute svetlo  pracovnika s denni smeny. Co takle Kondratevovy  cycle, Keynesuv ekonomicky   model, Monateristicky  ekonomicky  model  a derivaty a hatch fondy panu Paraovi asi moc nesedi.

westík 15.5.2009 10:16

"odříkané reformy" ?

 Srdečně se pobavím, pokud tyto Paroubkem tolik hanobené a "odříkané" reformy (vlastně  spíše "lehounký závan reforem" bude muset vzhledem ke stavu hospodařství po krizi zavádět on . Zajímavé bude, jaké formulace pro "oblbnutí" voličského davu  vynalezne ;-D Tedy-pokud zvítězí ve volbách :-(

Ladislav N 15.5.2009 21:27

Re: "odříkané reformy" ?

Slibuje na billboardech "JISTOTY"... ale jaké, to tam raději nenapsali... asi se za odpovědnost k náběhu na státní bankrot v koutku duše stydí... ;-)

Ludva 15.5.2009 9:38

Cesta do pekel ?

Asi ta Obamova opatření nebudou tak špatná, jak je viděl Topolánek a pravicoví politici. Naopak, dá se předpokládat, že u nás krize vydrží nejdéle, protože Topolánkova opatření za moc nestála. Snad to opraví nová vláda. A kritizovat zahraniční investice, dost ubožácké, právě ty přinesly rychlý růst HDP a pokles nezaměstnanosti. Že to není práce navěky, s tím je třeba počítat a uspořit si na horší časy. Za vlád socdem najel Temelín, automobilka TPC a bylo rozhodnuto o Hyundai plus mnoho dalších investic. Co přinesla Topolánkova vláda ? Kromě zastavení rozvoje jaderné ergetiky.

mackie 15.5.2009 9:48

Re: Cesta do pekel ?

Topolánkova vláda přinesla snížení nezaměstnanosti.

Ludva 15.5.2009 9:59

Re: Cesta do pekel ?

Ovšem, protože se projevili investice pořízené  za předchozí vlády. To je ta známá setrvačnost. Ale dlouho to nevydrželo, že ano ?

Ladislav N :-))) 15.5.2009 10:02

Re: Cesta do pekel ? Paroubkovy "jistoty"....

A které investice to byly? Snad ne ty miliardové podpory automobilovému průmyslu? ;-D

Bóóóóže, Ludvo, ty už zase plácáš kraviny...

NevericiTomas 15.5.2009 10:09

Re: Cesta do pekel ? Paroubkovy "jistoty"....

No vsak! Kdyz automobilky nabiraji je to dilo socialitu, kdyz propusteji muze za to pravicak. To je jasne preci...

mackie 15.5.2009 10:12

Re: Cesta do pekel ?

Jak můžete potom hodnotit Obamova opatření, když neznáte jejich dopady v delším období (inflace, další nafukování spekulativních bublin)? Podle mého jsme si zadělali na současný průšvih právě podporou montoven prostřednictvím daňových prázdnin a dušením malých a středních podnikatelů za socialistických vlád.  Když pak obři padají, je to katastrofa a vymýšlejí se další podpory jako šrotovné.

V nepříznivém dopadu zelených na zastavení jaderného programu se asi shodneme. Zelení ve vládě je možná ještě větší katastrofa, než oranžoví a rudí, ale naštěstí jich není zatím tak moc.

Ludva 15.5.2009 10:29

Re: Cesta do pekel ?

Obamova opatření můžu hodnotit stejně jako Topolánek, když je označil cestou do pekel. Dokonce lépe, protože teď se objevují první pozitivní výsledky. Ovšem jen v USA, u nás naopak.

mackie 15.5.2009 10:35

Re: Cesta do pekel ?

V tom případě jste demagog, protože tvrdíte, že úspěšná politika socialistů se projevila až v následujícím volebním období a Obamova hned.

ludva 15.5.2009 11:03

Re: Cesta do pekel ?

Když vrhnete do ekonomiky bilióny dolarů, tak se to asi projeví dřív, než když se staví továrna.

Ladislav N :-))) 15.5.2009 11:08

Re: Cesta do pekel ? ... Paroubkovy "jistoty"...

Tak utíkej vybrat peníze z banky a vrhni je do ekonomiky ty, troubo... ;-D

mackie 15.5.2009 11:20

Re: Cesta do pekel ?

No jo, ale jestli to vrhání peněz do ekonomiky není právě ta cesta do pekel, se ukáže až za určitou dobu. Nešťastné rozhodnutí Clintnovy vlády o poskytování hypoték na potkání se také projevilo až za několik volebních obdbobí. Zajímavé, že právě Obama se v té době angažoval na straně podpory nekvalitních hypoték, což bylo jinými slovy právě vrhání nepodložených peněz do ekonomiky.