26.4.2024 | Svátek má Oto


EKONOMIKA: Poučíme se ze státního bankrotu Řecka?

4.6.2010

Zbankrotoval členský stát eurozóny. Řecko není samo schopno splácet své dluhy, které dosáhly neuvěřitelných 250 miliard eur (6 bilionů korun). Letošní rok, kdy Řecko opět hospodaří s deficitem, přidá k dluhu dalších 25 miliard eur. To jsou čísla, která se vymykají lidskému chápání. Řečtí politikové zadlužili každého obyvatele průměrnou částkou přes 600 tisíc korun.

Obyčejní Řekové nechápou, co se vlastně stalo. Vždyť jsou členy EU, vždyť ostatní země se také zadlužují. Vždyť slova státní bankrot a státní převrat už nemají v evropské politice místo!

Omyl! Tak jako se nemůže donekonečna zadlužovat rodina nebo firma, i zadlužování státu má své meze.

Kde se problém Řecka vzal? Řekové si navykli na dotace z Evropské unie. Jen za posledních dvacet let dostávali Řekové nad rámec toho, co do EU zaplatili, roční dotace ve výši 5 miliard eur (100 miliard korun). Od vstupu Řecka do unie tak již cizí daňoví poplatníci poslali do Řecka přes sto miliard eur (2,5 bilionu korun). EU po členských státech požaduje „kofinancování“, takže aby Řekové dostali peníze z EU, museli vždy ke každým třem eurům z Bruselu přidat jedno další. Tak se zadlužovali. Řekové si navykli hospodařit úkor druhých a – na dluh. Nyní jsou v pozici narkomana, kterému už dealer nechce dát další dávku drogy.

Řekové si mysleli, že když zruší národní měnu a zavedou euro, že je to ochrání od nepřízně věřitelů. Neochránilo. Původně stanovená pravidla – mít deficit maximálně do tří procent hrubého domácího produktu – dnes nedodržuje v eurozóně prakticky nikdo. Řekům se říkalo, že euro je ochrání, že být v euru je jako být v pevném korábu na rozbouřeném moři, že je to jistější než plout na vratké bárce malé národní měny. Byla to ale jen propaganda. Euro místo toho dnes Řeky stahuje ke dnu.

Jediné, co můžeme udělat, je vzít si z řeckého odstrašujícího příkladu ponaučení.

Nechceme-li dopadnout jako Řecko, musíme ukončit zadlužování státu. Ne kvůli tomu, abychom směli zavést euro. Kvůli sobě. Kvůli tomu, že žití na dluh končí krachem. Nespoléhejme se na evropské dotace. Nejlepší bude, když budeme utrácet jen své vlastní peníze. Nezavádějme euro. Smíme chtít obojí: vyrovnaný rozpočet a současně zachování koruny.

Převzato z časopisu Laissez Faire se souhlasem redakce

Autor je předsedou Strany svobodných občanů