26.4.2024 | Svátek má Oto


EKONOMIKA: Globalizace nejspíš zeslábne

24.4.2020

Globalisté v honbě za vyššími zisky postupně přesouvali obrovské objemy výrob nejrůznějšího druhu na východ, kde často lidé pracují v až otrockých podmínkách. Pracovali na tomto globálním outsourcingu až tak usilovně, že některé výroby například v Evropě, ČR nevyjímaje, z Evropy prakticky zmizely. 

Pohříchu to není jen textil, ale především farmaceutický průmysl, který u nás v současné době vyrábí jen úzký segment léčiv, řada oborů lehlého průmyslu, výroba obuvi, kancelářské potřeby, zahradní artikl včetně sekaček trávy a dalších mechanismů a další a další. Do nekončena bych mohl jmenovat. Vyrábí se to pro celý svět v Číně a jinde na Dálném východě a některé zboží, například počítačové komponenty, ani nikdo jiný už nevyrábí. Pilní Asiaté makají na evropském blahobytu, na plných kapsách akcionářů a na zániku dovedností u evropské populace.

Němečtí globalisté už ani náhodou nemluví o blahodárnosti imigračních mas pro průmysl Německa a německou ekonomiku, protože jejich hloupost byla a stále více je do očí bijící a jejich devótnost vůči Anděle Merkel v podpoře jejího odporného migračního experimentu je zbavila posledních zbytků důstojnosti a soudnosti.

Globalisté teď ale pláčou a i když je lidstvo, zejména ta jeho podnikavější část, nepolepšitelné a i když se lidé, až se otrkají, nezbaví touhy mít ten nejchytřejší z blbých tydlifounů za co nejnižší cenu, a tak ho zase koupí u Alibaby (a 40 loupežníků), tak jsem si jist, že globalizace už se do rozměrů před čínským koronáčem nevrátí.

Jednotlivé země a podnikatelé v nich se nepochybně chopí šance a řadu výrob obnoví, a to i u nás. A ti rozumnější z nás si raději trochu připlatí a koupí si náš výrobek, protože tím pomáháme i sobě. Určitě se projeví inovativní (nebývalé) schopnosti našich odborníků, kteří například na poli zdravotnických přístrojů a pomůcek předvedli v posledních šesti týdnech neuvěřitelné výkony, a naše nemocnice budou nakupovat vlastní českou produkci, která navíc může být i cenově konkurenceschopná. Ceny těchto zařízení jsou totiž v mnoha případech absolutně nadhodnocené. Bude to určitě farmacie, která u nás zažije zase rozkvět, protože máme hodně schopných subjektů i vlastních investorů, a budou to i jiné obory, zejména nanotechnologie nebo makro a mikromolekulární chemie, ve kterých určitě patříme ke světové špičce, ale i další.

Špatné přístupové vyjednávání našeho týmu v čele s Pavlem Teličkou vystavilo řadu našich oborů krutému osudu omezení či zániku, a to jak na poli nejrůznějších výrob, tak především v oboru zemědělství. A můžeme se jen ptát, proč tomu tak bylo. Fantazii se meze nekladou. Když dnes víme, že Rakousko je v mase a v zemědělské produkci plodin patřících do této části Evropy naprosto soběstačné a ještě vyváží, stejně tak i Polsko, pak je hanba a ostuda české politiky, že ČR, ačkoli má klimaticky lepší podmínky než Rakousko a větší výměry polností pro rostlinnou výrobu, ale i lepší podmínky pro živočišnou výrobu, soběstačná krutě není.

Otřesná je právní úprava veřejných zakázek, která doslova umrtvuje jakoukoli investiční činnost, zejména pokud je třeba ji zahájit tady a teď, anebo v co nejkratším čase. Do této úpravy je třeba hrábnout a bez ohledů na Brusel provést zásadní změny ke zjednodušení a zprůhlednění. Brusel musí ztratit svůj vliv tlakem a novými přístupy zezdola, protože ti holomci balónek nepustí. GDPR pak je už jen závěrem sprosté slovo a odporný nesmysl.

Naši politici mají nyní šanci, aspoň ti z nich, kteří nejsou úplní trubci a černí pasažéři, začít se změnami v legislativních pracích co nejdřív a připravit prostor pro podporu kvalitních oborů, které musíme obnovit nebo rozšířit a získat ve strategických branžích soběstačnost. Od EU nečekejme už vůbec nic, však taky nic nenabízí. Ale když se na tu naši menažerii dívám a sleduju ji, tak mám dojem, že co nevezme do ruky podnikatelská sféra a nebude to tlačit, ti holomci s tím nic neudělají. Před námi jsou přece kurňa šopa volby do krajských zastupitelstev, doplňovací senátní, pak zase za rok další a další a není čas řešit nějakou budoucnost. Zpět ke korytům, to je heslo dne. To, co jsem napsal předtím, bylo tím, že jsem se chvilku zasnil a nechal jsem se unést. Válka skončí, všude mír.