26.4.2024 | Svátek má Oto


CENY ZA ENERGIE: Chyba není u soudruhů z EU

28.4.2023

Podle evropského statistického úřadu Eurostat u nás v druhé polovině loňského roku stouply ceny energií o 231 procent, o 70 procent víc, než v druhé nejhůře postižené zemi, Rumunsku. Premiér Petr Fiala tu zdrcující zprávu označil za matení veřejnosti. Psali jsme o tom ve středečním úvodníku Soudruzi z EU udělali chybu. Zveřejňuji dokument svědčící o tom, že chyba je zjevně někde jinde.

Starám se o společenství vlastníků s 36 byty a od roku 2014 si topíme sami v plynových kotelnách. Takže je na výboru, aby zajistil dodávky plynu a elektřiny. Zvykli jsme si uzavírat smlouvy na dva roky s pevnou cenou.

Smlouva na dodávku elektřina nám končila 31. prosince 2022. (Elektřinu, kromě osvětlení společných prostor, používáme pro pohon čerpadel v kotelnách, což představuje cca 95 % spotřeby.) Takže v loňském třetím čtvrtletí jsme oslovili 11 potenciálních dodavatelů poté, co se náš stávající dodavatel elektřiny Slovenské elektrarne Česká republika, s.r.o., omluvil, že nám nemůže prodloužit stávající smlouvu, neboť od 1. ledna 2023 nebude mít v nabídce žádný produkt, který by nám mohl nabídnout.

Pěti dodavatelům jsme nestáli ani za krátkou odpověď. Dva dodavatelé se omluvili s tím, že momentálně nepřijímají nové zákazníky. Náš stávající dodavatel plynu v té době ještě neznal ceny elektřiny, za které je bude svým klientům nabízet po 1. lednu 2023. Jeden dodavatel nám nabídl pouze aktuální ceníkovou cenu s tím, že ta se může v průběhu smluvní doby měnit. ČEZ prodej nám poslal nabídku a po třech dnech ji odvolal. Zbyla nám jediná nabídka. Od innogy Energie, s.r.o.

Do 31. prosince 2022 jsme Slovenským elektrárnám Česká republika, s.r.o., platili za 1 MWh 1.400,- Kč a 45,- Kč měsíčně za odběrné místo.
Od 1. ledna 2023 platíme innogy Energie, s.r.o., 9.019 Kč za 1 MWh a 99,- Kč měsíčně za odběrné místo.
Pokud vezmu cenu za komoditu od SE ČR jako 100 %, pak je cena Innogy 644,21 %.

Jistě, dá se namítnout, že platí vládou stanovený strop a my plnou cenu nezaplatíme. Nezaplatíme ji přímo, ale z našich daní ji dodavateli elektřiny doplatí vláda. Opravdu udělali chybu soudruzi statistici z EU? Nebo udělali chybu i naši vládní představitelé – současní, ale i ti minulí?
Protože o chybách evropských politiků není pochyb…

Uvedené ceny jsou pouze za komoditu, a to bez daně z přidané hodnoty. (Tedy bez distribučních a regulovaných poplatků a bez daně z elektřiny.)