3.5.2024 | Svátek má Alexej


BIG Expert – zahraniční trhy

5.5.2023

Názory expertů na budoucí vývoj na vybraných zahraničních trzích sledovaný prostřednictvím indexů a porovnání s českým kapitálovým trhem (PX) v horizontu jednoho měsíce a půl roku, v týdnu od 1. 5. 2023.

Odhad expertů pro období 1 měsíc

tab

Názory experta:

Jan Němeček, BH Securities

Zlaté vajíčko PX
Úrokové sazby v USA máme nejvýše od roku 2007. FED včera zvýšil dle očekávání sazby nad 5 % a dál tak šlape na ekonomickou brzdu. Rétorika se ale lehce změnila. V doprovodném komentáři Powell toho neuvedl příliš mnoho nového. Mimo jiné zmínil, že FED bude nyní sledovat, zda vysoké sazby dostatečně utlumují růst cen. Zároveň ale nevyloučil další zvýšení sazeb na dalším zasedání centrálních bankéřů v červnu. Rozhodnutí podle něho ještě nepadlo. Indexy na komentář reagovaly negativně a do konce obchodní seance se jim nepodařilo dostat do kladného teritoria.

Neveselo a truchlivo je v regionálních bankách v USA. Jsme svědky obrovských výprodejů na akciích poměrně velkých regionálních bank. Lidé se bojí, aby nedošlo k tomu, že jejich těžce vydělané peníze najednou nebudou k dispozici (jako se to nedávno stalo) a proto peníze vybírají a dávají „pod polštář“ nebo do větších bankovních ústavů. Otázkou zůstává, zda se tenhle bubák ze skříně přenese i do Evropy.

Zatímco Dow Jones index je od začátku roku v plusu necelé 1 %, tak český PX index je nahoře krásných 15 %. A to už máme za sebou například rozhodný den na Komerční bance, která je navíc poslední dobou pod prodejní pokličkou velkého hráče, který jí ne a ne pustit na vyšší hodnoty. Indexu hodně pomáhají akcie ČEZu, který přitahuje v poslední době kupce (i během psaní komentáře), kterým se zřejmě zalíbila vidina velké dividendy, kterou bude stát chtít získat, aby zalepil průšvihy ve státním rozpočtu.