26.4.2024 | Svátek má Oto


BIG Expert – zahraniční trhy

10.6.2022

Názory expertů na budoucí vývoj na vybraných zahraničních trzích sledovaný prostřednictvím indexů a porovnání s českým kapitálovým trhem (PX) v horizontu jednoho měsíce a půl roku, v týdnu od 6. 6. 2022.

Odhad expertů pro období 1 měsíc

24

Názory experta:

Jan Němeček, BH Securities

Máme to nejhorší za sebou?
Našly akcie v USA své dno? Mohlo by to tak být. S&P 500 se 20. 5. opřelo o druhý pivot (3800 b.) a od těchto lokálních minim přidal 8 %. Od začátku roku to je ale pořád bída a do černých hodnot chybí ještě spousta procent. Akcie budou mít cestu nahoru ale nesmírně těžkou. Drahé komodity, výpadky v dodavatelských řetězcích, dvouciferná inflace a s ní spojené zvyšování úrokových sazeb… to všechno tvoří koktejl, který akciím příliš nepřeje. Dnes ještě zasedání ECB, která několikrát důrazně trhy upozornila, že přestane finančně stimulovat trhy kvůli inflaci a také, že začne od příštího měsíce zvedat sazby. Příští týden nás čeká zasedání FEDu, který také zřejmě zvýší sazby. Důležité však budou doprovodné komentáře obou centrálních bank.

Přesto se však dají na trhu najít akcie, které dosahují krásného zhodnocení. Jedná zejména o akcie z energetického sektoru. Například akcie XOM vzrostly od začátku o 70 %. Anebo můj v posledních komentářích často zmiňovaný ČEZ, který od začátku roku vyskočil o pěkných 45 % a ještě vyplatil pěknou dividendu. Rozdělí se? Stáhnou ho z burzy? Co by pak na pražské burze zůstalo?

V posledních měsících spíše titulů na pražské burze ubývá, ale aktuálně probíhá historicky největší IPO na trhu Start. Jedná se o společnost Gevorkyan, která se zabývá práškovou metalurgií. Tato společnost by mohla přinést na náš malý trh oživení.

Zajímavé by dle mého názoru mohly být z dlouhodobého hlediska akcie firem, které vyrábí elektromobily. „Zelený“ tlak je možné vidět na každém kroku a navíc EU totiž od roku 2035 zakáže výrobu aut na spalovací motory. Z toho by mohly profitovat ty firmy, které už v tomto odvětví nějakou dobu působí a budou mít technologický náskok před konkurencí. Zejména čínské elektro automobilky by mohly být v tomto směru zajímavé. Je však nutno podotknout, že s čínskými akciemi je spojeno spousta rizik.

Jan Němeček - BH Securities

Tomáš Pfeiler – CYRRUS

Marco Marinucci - Generali Investments CEE, investiční společnost

Libor Stoklásek – Imperial Finance

Jiří Zendulka - Kurzy.cz

Aleš Charvát - UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia

Tabulky obsahují souhrn odhadů expertů jednotlivých uvedených v seznamu. Sloupec „Aktuální hodnota“ jednotlivých ukazatelů uvádí hodnotu sledovaných indexů (páteční uzavírací hodnota), ze které při svých odhadech experti vycházeli. S touto hodnotou budou odhady expertů po uplynutí období jednoho či šesti měsíců porovnávány pro vyhodnocení úspěšnosti. „Medián“ je číslo, které leží uprostřed podle velikosti uspořádaného souboru odhadů a „Interval odhadů“ uvádí minimální a maximální odhad souboru. Sloupce „Růst/Pokles“ udávají počet expertů předpokládajících, že index v uvažovaném období vzhledem k aktuální hodnotě vzroste nebo poklesne.

Pozn.: Odhady mají formu nezávazných názorů s ohledem na předpokládaný vývoj v příštím jednom měsíci a půl roce. Skutečnost se však může velmi podstatně lišit od odhadu expertů. Experti ani Kurzy.cz nepřebírají žádnou zodpovědnost za tyto odlišnosti.