5.5.2024 | Svátek má Klaudie


UDÁLOSTI: Z posledních dnů

15.7.2008

Pátek 11. července
Předseda Strany zelených Bursík prohlásil, že v případě demise ministra Schwarzenberga kvůli výsledkům auditu ohledně rodinných financí Jiřího Čunka mohou z vlády odejít i ostatní „zelení“ ministři. Mohou, nemusí. Všichni jsou na odchodu, neodešel zatím nikdo. Případ Čunek je něco jako dědičný hřích české politiky a skoro to vypadá, jako by ji měl provázet ještě dlouho poté, co Topolánkova vláda skončí.

Předseda SZ Bursík zaskočil své oponenty ve Straně zelených: prosadil těsnou většinou v předsednictvu konání mimořádného volebního sjezdu SZ na začátku září, tedy před podzimními volbami. Předtím si prý zajišťoval většinu delegátů tak, že zmnožoval základní organizace, které mu zůstaly loajální (pro zřízení organizace stačí tři členové, SZ se zřejmě inspirovala Písmem), každá organizace má právo vyslat delegáta na sjezd strany, a přitom se bere v úvahu stav ke dni, kdy byl sjezd svolán. Situace ve straně je nepřehledná, neodhadnutelná, a přitom od ní závisí bytí a nebytí Topolánkovy vlády. Tématu se týká naše dnešní glosa.

Poslanec Petr Wolf oznámil, že po demonstrativním íránském raketovém testu má už jasno: bude hlasovat pro radar. Pan Wolf dostal konečně svou příčinu, a neměla by se zaměňovat s následky.

Podle MfD hodlají české nemocnice nahradit nedostatek ošetřovatelek náborem kvalifikovaných pracovnic z Vietnamu. Problém je jednak v potížích, které mají Vietnamky se zvládnutím tak odlišného jazyka, jako je čeština (prodavačky v obchodech jsou na tom lépe, nárok je v tom případě menší), a za druhé v tom, že vietnamské zdravotnické školství je sice prý velmi dokonalé, ale bohužel je ve Vietnamu taková korupce, že diplom si může opatřit prakticky kdokoli. Zdá se, že tudy asi cesta ke zkvalitnění zdravotní péče v ČR nepovede.

Pozůstalí po zavražděných v Srebrenici zažalovali OSN, že její vojáci nebyli schopni zabránit masakru. OSN přiznala, že v tomto případě selhala, ale za toto selhání nenese odpovědnost žádný z jejích představitelů. Odpovědnost prý padá výlučně na bosenské Srby. To je pěkně alibistické stanovisko, a možná by se (ve všeobecnější poloze, ovšem) dalo uplatnit na celou dosavadní historii této organizace.

Sobota 12. července
Ruská federace během posledního týdne výrazně (skoro na polovinu) zmenšila své dodávky ropy do ČR. O důvodech lze jen spekulovat, nesdělila je (pochopitelně). Optimisté se domnívají, že jde o běžné technické problémy, které se touto roční dobou opakují (Rusové ovšem sdělili, že výpadek potrvá celý červenec). Myslím, že k optimismu nejsou žádné důvody. Rusové testují českou veřejnost, české sousedy, Evropskou unii a konec konců i Američany. K tématu se pochopitelně vrátíme.

Ze srovnání snímků, pořízených Íránci z druhého testu jejich střel dlouhého doletu (provedli ho bezprostředně po prvním), plyne, že jedna ze čtyř raket neodstartovala. Zdá se, že odpůrci raketového štítu z toho vyvozují, že pokud jednou někdo odpálí íránské rakety na Evropu (samozřejmě ne Írán, neznámé teroristické organizace z území nikoho někde v Afghánistánu), neodstartuje ani jedna. Logika tohoto uvažování mi uniká, stačí přece, aby v budoucnu (radar bude buď sloužit, nebo chybět někdy v roce 2013) odstartovala a doletěla jedna, a přijdou o život desetitisíce lidí.

„Energetická koncepce Ruska je … fakticky pomocí ekonomických zájmů – realizovat návrat Ruské federace jako velmoci na globální politickou scénu“, řekl premiér Topolánek v rozhovoru pro dnešní Právo, a projevil jakýsi věštecký talent (rozhovor se musel pořizovat někdy ve čtvrtek). Rusko vzápětí snaživě výmluvně předvedlo, že český ministerský předseda nemluví do větru.

Náměstci ministra zdravotnictví a práce a sociálních věcí navrhli radikální opatření na zvýšení kvality Léčeben dlouhodobě nemocných: špatným zakážou činnost. Nemocní, kteří se tam nacházejí, budou zřejmě utraceni, protože co jinak s nimi.

Pondělí 14. června
Domácí událostí číslo 1 je Bursíkovo a Topolánkovo prohlášení k auditu financí Jiřího Čunka. Oba tvrdí, že závěry Čunka v podstatě vyviňují a není důvod pro jeho odvolání z vlády. Tématu se týká náš článek, pozoruhodné je jen to, že zadavatel auditu, ministr Schwarzenberg, se k výsledkům zatím nevyjádřil. Taky nechápu, jak je možné, že informace o uložení částky, která měla představovat úplatek Čunkovi, zpátky na účet firmy, obviněné pak z uplácení (stalo se tak tentýž den), se neobjevila v českých médiích v době, kdy případ kulminoval.

Rusové dementovali souvislost mezi výpadkem dodávek ropy a podpisem smlouvy o radaru. Nic jiného se nedalo čekat, bylo by směšné a hloupé, kdyby ji potvrdili. Váha ruského dementi se neliší od váhy slov generála Jepišova z léta 1968, že nějaká ruská invaze na území „ČSSR“ je nesmysl. K tématu omezení ruských dodávek ropy pro ČR se váže naše dnešní glosa.

Rakouský ministr zemědělství a bavorský ministr životního prostředí se obrátili na ministra Bursíka s dopisem, v němž dávají najevo znepokojení nad přemnožením lýkožrouta v oblasti Šumavy. Brouci nekontrolovatelně migrují na bavorské a rakouské území, kde devastují lesy. Příčiny vidí stěžovatelé mj. v nedostatečných opatřeních proti škůdci v Národním parku Šumava. Zastánci zeleného náboženství tvrdí, že příroda si nejlépe pomůže sama. Pomohla by si nejspíš, ale k tomu by bylo zapotřebí, aby byl vyhuben nikoli lýkožrout, nýbrž hlavní ničitel životního prostředí, člověk. Uvědomujete si např. vůbec, jak strašné zvěrstvo proti přírodě je milionové město? Pan Bursík, levý liberál, se převlékl do zeleného a v tomto přestrojení se dostal do parlamentu. Je ještě méně důsledný než „autentičtí zelení“, kteří si nikdy netroufli dát do programu to, k čemu jejich ideologie směřuje, totiž totální genocidu. A teď se zjevně postará o růst napětí mezi Českem na jedné, Rakouskem a Bavorskem na druhé straně tak, že europoslankyně Bobošíková zezelená závistí (a pokud si tu barvu zachová, mohla by se stát vhodnou příští kandidátkou na prezidentku za SZ).

Jiří Hanák píše o Topolánkově srovnání případného odmítnutí smlouvy o radaru s nepřijetím Marshallova plánu v roce 1947. Je tu podle něho podstatný rozdíl: „Dnešní Topolánkova vláda má … naprostou svobodu volby.“ To je sice pravda, ale míň než poloviční, vláda tu svobodu má, ale je jí pro kočku, protože vzhledem k rozložení sil v PS záleží na tom, jak bude hlasovat mohutný socialisticko-komunistický blok. Tj. jak jednotně bude proti. O naší orientaci definitivně rozhodne Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR a záleží na tom, co udělají sociální demokraté.

Papež Benedikt XVI. přijíždí do Austrálie a bude se tam omlouvat. Každá papežova návštěva v cizině musí být spojena s omluvou, to je rituál, který zavedl jeho předchůdce a on v tom úspěšně pokračuje. Tentokrát se bude omlouvat za pedofilní skandály v církvi. Po návratu se vypraví do Brixenu, kam, jak ČTK (podle Práva) připomíná, „rakouské úřady vykázaly do vyhnanství českého básníka a novináře Karla Havlíčka Borovského“. Jaká příležitost k další omluvě!

Další události komentovány na www.bohumildolezal.cz
Publikováno s laskavým svolením autora.