6.5.2024 | Svátek má Radoslav


UDÁLOSTI: Z posledních dnů

26.9.2006

Pátek 22. září
Ministr Langer začíná mluvit o kauze odposlechů, kterou sám rozjel, poněkud rozpačitě. Zato Paroubek a jeho tým spustili bojový ryk a žádají důkazy. Z toho by se dalo soudit, že pan Langer naletěl. Podle Lidových novin nešlo o odposlechy, ale jen o evidenci hovorů (kdo komu volal). Tamtéž píše redaktor Respektu Spurný, že pro ministra Langera není nic jednoduššího, než zjistit si, kdo byl odposloucháván. To je v rozporu s tím, co se o věci psalo v novinách včera. Nejsem odborník na bezpečnostní problematiku a počkám si, až se odborníci na něčem shodnou. Přesto se nemohu zbavit dojmu, že policie i soudnictví je zpolitizováno víc, než by se slušelo, a že by v té situaci nebylo překvapivé, kdyby se obě instituce podílely na aktivitách s politickým zaměřením. Co jiného ostatně byla celá aféra Kubice.

Nový, zpřísněný silniční zákon jakoby přestal fungovat: mrtvých je letos při silničních nehodách skoro stejně jako loni. Sebepřísnější zákon je na nic, když se pořádně neokntroluje jeho dodržování.

Konflikt mezi Zemanem a Paroubkem se rozhořel plnou silou. Zeman kritizoval v Hospodářských novinách rozhazovačnou politiku jeho vlády před volbami (proč tedy do voleb ČSSD podporoval?), Paroubek si nechal mimořádně svolaným aktivem potvrdil podporu a dal Zemanovi neomaleně najevo, ať asi kouká hledět svého. Jeho nynější postoj poněkud kontrastuje s tím, co říkal počátkem týdne, totiž jak se společně s „Milošem“ od plic zasmáli „zoufalství“ potentátů z ODS. Kamarád Miloš se během dvou tří dnů po té společné legraci změnil v jeho očíchv bezvýznamného penzistu a samotnému Paroubkovi, jak se zdá, už do smíchu moc není. Ke zprávě se ještě vrátíme.

STEM a IVVM zveřejnily výsledky průzkumu veřejného mínění, pokud jde o podporu politickým stranám (a volebních preferencí). Podle obou agentur by nesocialistické strany získaly dostačující podporu. STEM relativizuje schopnost KDU-ČSL proniknout do Sněmovny. Shodný je mírný zisk ODS, mírná ztráta ČSSD, posílení zelených (ODS by stačila jejich podpora). Hypotetické výsledky lidovců jsou nejednoznačné, komunisté malounko získali, to je významné: jakmile se komunisté přesvědčí, že Paroubek nemá nejmenší šanci sestavit vládu s jejich podporou, přestanou se stavět proti předčasným volbám.

Řada představitelů KDU-ČSL dala najevo, že vyjádří vládě ODS „mírnou nezúčastněnou podporu“ (Kalouskův výraz) tím, že nebude hlasovat proti ní. Lidovečtí chytráci musí dobře vědět, že tím nad ní (a hlavně nad jejím předsedou) vynášejí ortel politické smrti. Topolánek udělal katastrofální chybu, když se vzdal trojkoalice a začal se paktovat s Paroubkem. Kalousek byl teď za Zemanem. Co kdyby Klaus jmenoval po Topolánkovi jako druhého premiéra lidovce?

Polský premiér Kaczyński požádal svého bratra prezidenta, aby odvolal z funkce místopředsedu vlády a ministra zemědělství Leppera, předsedu Sebeobrany. Formálním důvodem byl ministrův nesouhlas s rozpočtem. Prezident premiérovi vyhověl. Tím se rozpadla vládní koalice. Zbývající dvě strany, PiS a Liga polských rodin, nemají v Sejmu většinu. V Polsku se hovoří o předčasných volbách. Hůř než ty poslední, zdá se, nemohou dopadnout.

Ruští zbrojní experti mocně reptají v souvislosti s budováním americké protiraketové obrany. Obrana prý „směřuje proti Rusku a Číně“. Ovšemže směřuje, ale pouze v tom případě, pokud to mají Rusové naplánováno tak, že si počkají, až balistické střely s jadernými hlavicemi, které vystřelí neznámo kdo neznámo odkud, zdeptají západní Evropu, a sami si pak vezmou zpátky minimálně to, oč přišli na přelomu osmdesátých a devadesátých let. Jako že to tak naplánováno mají. Známe své Pappenheimské.

Sobota 23. září
Ministr Tlustý navrhuje rozpočet s deficitem 119 miliard Kč, což je zatím nejvíc v historii České republiky. Vůbec nepochybuji o tom, že je podstatně realističtější než ten s deficitem 88 miliard, který navrhl na (možná dočasnou) rozloučenou s úřadem Sobotka. ČSSD to má promyšlené: Tlustý získává image marnotratníka, a pokud se Sobotka do úřadu vrátí, může k těm 88 miliardám dost přihodit a přitom bude vypadat pořád jako ten lepší. Vykutálené.

Ministr Tlustý požádal prezidenta Klause, aby moderoval politickou debatu o rozpočtu (mám podezření, že by si to představoval jako prezidentovo moderování na diskusích CEP). Prezident tuto představu před kamerami s divokým smíchem odmítl, tuší, že by si to Paroubek nedal líbit. Prý si to musí vláda vyřídit se svou opozicí. Ministr Tlustý se v této věci dosti snaží, jedná se Zemanem. Paroubek a Sobotka naproti tomu velmi usilují o to, aby dali najevo, že o žádné jednání nestojí (Paroubek: „to je určitě formální jednání, zřejmě naši podporu nechtějí, anebo ji nepotřebují“). Nevím, jestli to expremiér se svou bojovnou nekomunikativností nepřehání, tahanice o vládnutí už trvá trochu moc dlouho a strana typu ČSSD moc dlouho semknutá nevydrží.

Podle agentury STEM je většina lidí (62%) pro předčasné volby do PS. Zdá se, že se česká veřejnost pomalu propracovává k realismu. Ne úplně, protože většina z té většiny si myslí, že by mohly být už za měsíc. Většina není ovšem tak velká, aby znamenala nějaký velký tlak na ty, co volby nechtějí, spíš lehounce podporuje ty, co je chtějí (ODS, lidovce a zelené).

Petra Buzková odpověděla v rozhovoru pro MfD na otázku, jak se dívá na poměr Topolánka a Talmanové: „Nechci komentovat osobní věci jiných lidí, každý se má rozhodnout, jak chce žít a s kým chce žít. Mě na celé té věci zaskočilo jednání paní Topolánkové. Kdyby se něco podobného stalo mně a můj partner by takové věci rozmazával v tisku v době, kdy bych prožívala své vrcholné politické období a snažila se sestavit vládu, tak bych to musela považovat za podraz… Tyhle věci se mají řešit v klidu doma a nemají se tahat do novin.“ To je velmi korektní a věcné stanovisko. Mám vůbec dojem, že na rozdíl od např. Sobotky a Zaorálka se Petra Buzková zachovala v posledním roce slušně. Politika spolupráce s komunisty jí, jak ostatně taky z rozhovoru nepřímo vyplývá, vadí. Realisticky odhadla, že nemá šanci dělat v nové situaci Paroubkovi hlavního stranického oponenta a rozhodla se pro odchod z politiky. To, že svolila s tím, aby „kandidovala v Praze za primátorku“ (tj. přesně řečeno pomohla straně získat pár hlasů navíc v komunálních volbách), je taktické rozhodnutí, které může vystavit zásadní kritice jen fanatik. A pokud jde o „návrat do vysoké politiky“? Paní Buzková má spoustu času. Rozhodně víc než Paroubek.

Evropská komise neuspěla s pokusem strhnout na sebe víc pravomocí v boji proti terorismu. K zemím, které se zapříčily, patří i ČR. Asi je to dobře: komise by nespíš pečovala především o to, aby nebyla krácena lidská práva teroristů: co jiného si slibovat od „koordinátora EU pro boj proti terorismu“ Gijs de Vriese, který, soudě z rozhovoru v dnešních Lidových novinách, pociťuje jako hlavní problém způsob, jak USA nakládají s muslimskými vězni, a od komisaře pro vnitro Frattiniho, který kdysi chtěl na bouři kolem karikatur proroka Mohameda reagovat zavedením cenzury v EU.

Pondělí 25. září
Událostí číslo jedna je údajná bezprostřední teroristická hrozba. Zdá se, že ji nikdo zatím nebere moc vážně. Veřejnost tomu moc nevěří (podle průzkumu agentury Median pro MfD si přes 55% lidí myslí, že se nemůžeme stát cílem vážného teroristického útoku, a zároveň skoro 77% lidí realisticky odhaduje, že na něco podobného nejsme připraveni). Což o to, Američané taky nebyli na 11. září 2002 nějak zvlášť připraveni. Ve Spojených státech jako v zemi demokratické, civilizované a připravené bránit se je ovšem nepředstavitelné, aby skutečného ohrožení zneužíval šéf opozice např. k útokům na stávajícího prezidenta (rozuměj v našich poměrech premiéra). To, co dělá teď Paroubek, je natolik neslýchané, že to svou propastnou neloajálností ne snad k vládě ODS, ale k České republice přesahuje veškeré podobné aktivity politického nebožtíka Miloše Zemana, a to už je co říci. Nejdřív obvinil (slabou) Topolánkovu vládu, že účelově dramatizuje staré a známé informace, teď pro změnu tvrdí, že vláda odvoláním šéfa civilní rozvědky ohrozila bezpečnost země. Když kdosi (iránský prezident nebo venezuelský diktátor, nepamatuji se už přesně, kdo) hrubě urazil na půdě OSN amerického prezidenta, ohradil se proti tomu velmi energicky jeden z nejradikálnějších Bushových demokratických oponentů. Podobnou velkorysou loajalitu aby člověk u našich politických smraďochů pohledal.

Záležitost s teroristickým útokem mi připadá divná. Nepochybuji o tom, že hrozí, informace zřejmě přišla z důvěryhodných zahraničních zdrojů. Nedovedu si představit, že by se někdo namáhal zaútočit proti pražské židovské obci, je nikoli vlastní vinou „mediálně slabá“ a útok by asi neměl veřejný ohlas úměrný námaze, již by bylo nutno vynaložit (u nás např. neexistuje jako podhoubí silná muslimská komunita, odkud by bylo lze naverbovat „bojovníky“). Zato – díky všeobecnému nepořádku, jaký u nás vládne – by asi nebylo těžké zasáhnout s vynaložením poměrně nevelkého úsilí a s nasazením nevelkého počtu lidí infrastrukturu takovým způsobem a způsobit takové oběti na životech, že bychom na to hned tak nezapomněli. (Žádné jiné akce v Česku by si asi svět nevšiml.)

Nejvyšší státní zástupkyně Vesecká popřela, že by někdo odposlouchával 20 politiků a novinářů. Paní Vesecká ovšem řekla, že pokud se odposlouchávalo, odposlouchávalo se legálně a na základě platných zákonů. Nepředpokládám, že pokud by někdo oposlouchával novináře a politiky, dělal by to ilegálně. Ale i legální odposlech novinářů a (v té době vlastně ještě opozičních) čelných politiků je velmi na pováženou.

Paroubek věří, že Zeman je velký muž, že je velkorysý a neuchýlí se k takovým malichernostem, jakou by byl např. čelný útok na současného předsedu ČSSD. Pochybuji, že by se vysočinský yetti nechal uchlácholit takovouhle legrační demagogií. Paroubka zjevně čekají nepříjemnosti.

Expředseda KDU-ČSL Kalousek prohlásil, že strana je teď v opozici a nemusí si svazovat ruce kompromisy – měřítkem je jen program KDU-ČSL. To říká poté, co se pokusil docela nestydatě a navzdory všem předvolebním slibům uzavřít komplot s ČSSD a komunisty. Člověk by předpokládal, že poté, co provedl svůj parádní kousek, poleze pan Kalousek nějaký čas kanály. Kdepak! Už je zase v centru dění. Pan Kalousek mi připomíná mé někdejší kolegy z FS ČSFR, na něž se provalilo, že fízlovali StB. Před tím, než to prasklo, to byli demokrati a antikomunisti až na půdu. Když jim takto spadla kaťata, přivinuli se honem a rychle k rudému dubisku. Tragedií KDU-ČSL je, že nemá sílu se lidí jako je Kalousek opravdu zbavit. Zjevně mj. i proto, že je asi obtížné najít ve vedení strany někoho, kdo by do jeho „akce“ nebyl namočen.

Další události komentovány na www.bohumildolezal.cz
Publikováno s laskavým svolením autora.