6.5.2024 | Svátek má Radoslav


SMLOUVA S USA: Několik omylů Tomia Okamury

3.7.2023

V souvislosti s hlasováním o spojenecké smlouvě o možnosti pobytu vojáků US army na našem území se dalo čekat, že vyjma komunistů se k protestům přidá i SPD. Pan Okamura nezklamal, i když se - jako začasté - opět mýlí.

Při svém vystoupení přirovnal zmíněnou smlouvu s tou, kterou ČSSR podepsala v roce 1968 v Moskvě a dokonce připravil pro méně chápavé jedince (tedy vesměs voliče svého podnikatelského projektu) i fotografie Vasila Bilaka a Jany Černochové.

Panu Okamurovi je třeba, i když nejspíše marně, připomenout několik rozdílů.

1. Vojska „pěti spřátelených armád“ k nám dorazila v noci, v množství rozhodně větším než malém. Jak plynulo z událostí, jež lze snadno doložit, šlo pro vládní představitele ČSSR o velké překvapení. Vojska se poté libovolně rozmístila po celém území našeho státu, aby na několik dní paralyzovala veškeré jeho dění. V rámci svého pobytu si tu a tam zastřílela nejen na budovu Národního muzea, ale sem tam i po kolemjdoucích, sanitkách či budově Českého rozhlasu. Po „normalizaci poměrů“ se poté usídlila v lesích a městech, opět dle vlastního výběru, aby tam způsobila dodnes trvající ekologické a mnohdy i morální škody.

V případě US army jsou ve smlouvě dány situace, za nichž bude umožněn jejich vstup na naše území a to na předem určená místa. Jejich vstup musí schválit parlament České republiky /tedy nikoli ústřední výbor KSČ/. Výběr míst, kde budou moci umístiti svá vojska, je předem dán. Lze rovněž očekávat (na základě ostatních zemí, kde je již smlouva v platnosti), že při jejich příjezdu nebude nutné schovávat mladé dívky, slepice či jídlo. Rovněž je silně nepravděpodobné, že by po jejich přejezdu bylo nezbytné opravovat zničené komunikace, budovy, v nichž přespí atd. V předmětné smlouvě není uvedeno, že by si US army budovala na našem území nějaké základny.

2: Po roce 1968 se v naší zemi budovaly sklady pro jaderné zbraně (Brdy, ale i jinde). Dodnes není zcela zřejmé, byly-ly tam opravdu uskladněny, nicméně vzhledem k tomu, že jsme v rámci Varšavské smlouvy sloužili jako nárazníková zóna ve střetu se Západem, bylo to velmi pravděpodobné. Mnoho další munice je dodnes nalézáno v lokalitách, kde sovětská vojska rozložila své tábory.
Ve smlouvě s US army je výslovně uvedeno, že u nás jaderné zbraně nebudou.

3: Pokud se o to kdokoli bude zajímat, zjistí, že sovětskými vojáky byly spáchány mnohdy velmi závažné zločiny (včetně vražd občanů ČSSR). Tito vojáci nikdy nebyli postaveni před československé soudy.)

V navrhované smlouvě s USA se říká, že pokud by byl spáchán trestný čin, který nesouvisí se službou v armádě (což kupříkladu vyvraždění rodiny v Olomouci - Břuchotíně je), bude voják americké armády vydán do české jurisdikce.

4. Příjezd vojsk Varšavské smlouvy se uskutečnil na základě tzv „zvacího dopisu“, který měl údajně signovat i zmíněný Vasil Bilak, který však až do konce svého hnusného života svou vlastizradu statečně popíral. Takže, nejspíše žádný nebyl a mužici na tancích přijeli de facto bez pozvání. Smlouva o „dočasném pobytu sovětských vojsk na území ČSSR“ byla podepsána v Moskvě našimi představiteli pod nátlakem a výhrůžkami smrtí některým členům delegace.

Smlouva s US army je dána parlamentní většinou, veřejně presentovanou smlouvou, která dává našim představitelům možnost negativního postoje.

Závěrem dvě poznámky.
Geograficky co by kamenem dohodil existuje obrovská zem s nestabilním vládním systémem, který vede útočnou válku proti jiné svrchované zemi. Za těchto okolností je velmi dobré být na možnost rozšíření konfliktu připraven, byť jen tím, že v případě útoku bude muset agresor čelit mnohem silnějšímu protivníkovi, než naší malé armádě. Snad jsme se poučili z případu „radar v Brdech“, kdy u nás převládly iracionální emoce, tvrdě živené ruskou stranou.

V poslaneckém klubu SPD jsou m.j. dva lékaři, které znám a s nimiž jsem léta spolupracoval. Oba dva považuji za profesně velmi zdatné jedince, zkušené lékaře. Nejsem sto pochopit, že se oba dali do služeb jedinci, který je intelektově pod jejich úrovneň, že jsou schopni papouškovat jeho nesmyslná prohlášení a hlasovat mnohdy proti jakékoli logice jen proto, že SPD hlasuje uniformně. Tohoto faktu je mi lidsky líto.


Psáno pro www.blogosfera.cz