1.5.2024 | Svátek práce


REFORMA: Chce prezident „hacknout“ volby?

21.8.2023

Existuje zásada, která říká: „Když to funguje, tak se v tom nehrab.“ A také existuje zkušenost, která nás učí, že když něco funguje, tak se vždy najde nějaký Pat nebo Mat, který není spokojen s tím, jak to funguje.

Většinou ti hoši (častěji) a dívky (méně často, ale genderová vyrovnanost musí být) argumentují tím, že podle jejich názoru by se to mělo dělat jinak, nejlépe proto, že už máme to jednadvacáté století a dělat to takhle je nemoderní. Jinými slovy, to funkční je třeba zahodit a dosáhnout stejného výsledku lépe a moderněji.

A existuje i další zkušenost, která nás učí, že pokud daný Pat nebo Mat dostane možnost se realizovat, potom zpravidla za drahé peníze vytvoří něco, co skoro nahradí to původní, ale to původní se musí zachovat, neb dělá ještě něco dalšího, co Pat s Matem nezohlednili.

To je zkušenost „ajťákova“ za pár desítek let praxe.

Jestli v Čechách něco funguje, tak je to volební procedura.

Je pravda, že v jádru pamatuje 19. století a je především o papíru a lidské práci, ale i díky tomu je spolehlivá, a hlavně prakticky nejde „hacknout“.

Pokud by chtěl někdo v Čechách zfalšovat volby, muselo by v tom spiknutí jet tolik lidí, že by se to neutajilo. Z hlediska bezpečnosti procesu ty naprosto autonomní místní volební komise a papírové hlasovací lístky mají něco do sebe.

Ano, výsledek voleb by ještě mohla zfalšovat ústřední volební komise, ale ta nemá právě ty papírové hlasovací lístky, a tak by to její zfalšování bylo hodně na vodě.

Za více než třicet let tak nikdy nebyly volební výsledky předmětem nějakých pochyb. A to je v době, kdy se aktivní část společnosti nachází na palebné linii kulturní války, moc dobře.

Ale Pat a Mat nespí.

Ministerstvu vnitra vadí, že se volí ve dvou dnech. Kdyby se volilo v jednom dni, prý by se ušetřilo na odměnách volebních komisí.

Asi ušetřilo, a asi by se ušetřilo i na volební účasti. On ty dva dny vymyslel kdysi ze zcela pragmatických důvodů „bolševik“. Dělalo se hodně na směny a mnozí by to v rámci jednoho dne nestihli. No, a „bolševik“ chtěl svou účast 99,99%. Proto ty volby v pátek a v sobotu, aby se nikdo nemohl vymlouvat, že neměl kdy.

„Bolševik“ už tu není, ale volební účasti ty dva dny svědčí. I tak je nejsilnější politickou silou v zemi hnutí nevoličů. Ke každým volbám se jich nedostaví aspoň cca 35%.

Že by vnitro chtělo snížit volební účast?

To ministrovi vnitra vadí, že nemáme možnost volit korespondenčně a chystá se to prosadit, nejlépe v legislativní nouzi.

Zatím chce pan Rakušan prosadit korespondenční volbu z ciziny, ale známe to: „Jen prstíček ohřejeme a hned zase půjdeme.“ A najednou je jezinka vevnitř celá.

Pan Rakušan ví, že hlasy od krajanů v cizině většinou podporují uskupení s programem bez barvy, chuti a zápachu. A takovou bezprogramovou stranu vede i on.

No a do budoucna by se jistě dalo korespondenčně volit odkudkoli a byla by tu ta naděje, že příznivci „kavárny“, co se jim nechce do volební místnosti, zajdou aspoň na tu poštu. Bude to ale asi lichá naděje, neb po poslední čistce poštovních úřadoven bude ta volební místnost skoro jistě blíž.

Jen aby to pak nedopadlo jako v roce 2016 prezidentské volby v Rakousku, které se musely pro selhání korespondenčního hlasování opakovat. Nedej bože, aby to nebylo jako volba prezidenta USA v roce 2020, ze které se Amerika nevzpamatovala dodnes.

Pan Rakušan je ovšem „máslo“ ve srovnání s prezidentem republiky. Ten se k volební proceduře vyjádřil na festivalu „Colours of Ostrava“. Člověk by čekal spíš sněmovnu, ale ten aplaus na „fesťáku“ se se sněmovnou prostě nedá srovnat.

Pan prezident nás vyzval, abychom vstoupili do 21. století a udělali elektronickou volbu. Jedním dechem pak ještě řekl, že je pro legalizaci konopí.

Pro legalizaci konopí jsem taky, jen se trochu bojím, jestli se ta „tráva“ a ty volby hlavě státu v hlavě trochu nesmíchaly.

Bezelstný člověk si řekne, že v Ostravě byl asi k mání opravdu „dobrý matroš“. Člověk i jen mírně paranoidní si řekne: „Co že to má pan prezident za lubem“?

V 21. století se nacházíme už třiadvacet let a dokazovat si to právě elektronizací voleb mi přijde infantilní.

Jako „ajťák“ nevěřím v anonymitu čehokoli, co prošlo datovou sítí - tedy ani v tajnost elektronických voleb.

Mnozí z nás znají z práce ony maily „Milý kolego, dovolujeme si tě upozornit, že jsi ještě nevyplnil anonymní dotazník.“

Nějak netoužím najít jednou v datové schránce zprávu: „Vážený občane, dovolíme si Vás upozornit, že jste ještě nevolil.“

Jako „ajťák“ taky vím, že ať si kdo chce, co chce říká, každý systém se dá „hacknout“. A taky vím, že pokud v tom systému udělá „zadní vrátka“ někdo zevnitř...

Existuje taková spiklenecká teorie právě pro americké prezidentské volby v roce 2020. Ví to pan prezident?