10.5.2024 | Svátek má Blažena


RADAR: Levicoví extrémisté proti radaru

1.4.2008

Mluvčí Ne základnám pogratuloval teroristickému Hizballáhu

Jeden ze tří mluvčích iniciativy Ne základnám, která je zaměřena proti přítomnosti amerického radaru v Česku, jenž by měl ve spolupráci s protiraketovou základnou v Polsku chránit naše území před případnými raketovými teroristickými útoky, vyjádřil své sympatie islámské šíitské teroristické organizaci Hizballáh.

Mluvčí iniciativy Jan Májíček je členem komunistické Socialistické solidarity (SS), která podporuje vyvlastnění výrobních prostředků a vytvoření takzvané samosprávné společnosti. Socialistická solidarita považuje parlamentní systém za nereformovatelný a chce ho zrušit, stejně jako kapitalismus.

Májíček na webových stránkách SS vedl rozhovor s Haidarem Omaisem, sympatizantem Hizballáhu, který žije dlouhodobě v České republice. "Na začátek bychom rádi pogratulovali Hizballáhu, že porazil Izrael, který byl donucen se stáhnout z Libanonu," vyjádřil Májíček svou přízeň teroristické organizaci, která například v osmdesátých letech provedla několik bombových útoků na americké ambasády a je financována z Íránu.

Odborník na extrémismus Miroslav Mareš o SS řekl: "Ta organizace patří do trockistické části politického spektra, usiluje o revoluční nastolení takového režimu, který by v podstatě byl antagonistický k tomu, co v současné době je považováno za demokracii v tom mainstreemovém pojetí v České republice."

"S panem Májíčkem jsem diskutoval na jedné debatě o radaru a dokázal mi, že je přesvědčeným komunistou," řekl pro Euro online politolog Roman Joch.

Velkou část organizací, které se podílejí na iniciativě Ne základnám tvoří nejrůznější komunistické a islámské organizace. Jde například o Komunistický svaz mládeže, který na své internetové stránce, kromě oslavných článků o komunistické straně, propaguje v odkazech 74 komunistických spolků z domova i ze zahraničí.

Obsahem je téměř totožný i portál další organizace - Socialistické alternativy Budoucnost a do této mozaiky dokonale zapadají spolky jako je Socialistická Solidarita, Hnutí za přímou demokracii, Komunita pro lidský rozvoj, Socialistický kruh, Česká mírová společnost a České národní hnutí za mír a lidská práva.

Filiálkou KSČM je i takzvaný Slovanský výbor ČR, který společně s Kluby českého pohraničí, Levicovými kluby žen a s Koordinační centrem vlasteneckých organizací pořádají akce jako jsou například Slovanské vlastenecké bály.

Aktivisté Humanistické strany Jana Tamáše, dalšího mluvčího iniciativy Ne základnám, ruku v ruce s komunisty a muslimskými aktivisty, uspořádali v létě předminulého roku v Praze sérii protiizraelských akcí v době izraelsko - libanonského konfliktu. Na těchto akcích se podílel i Svaz palestinských studentů, Všeobecný svaz muslimských studentů v ČR, Muslimská unie, Palestinský klub a Islámská nadace v Praze.


Seznam organizací podporujích iniciativu Ne základnám:

Humanistické hnutí
Mezinárodní mírové hnutí
Centrum kultur
Socialistická Solidarita
Hnutí za přímou demokracii
Humanistická strana
Komunita pro lidský rozvoj
Socialistický kruh
Česká mírová společnost
Obrana životního prostředí
Společnost Berty Suttnerové
České národní hnutí za mír a lidská práva
o.s. Vojáci proti válce
Nesehnutí
o.s. Mladí zelení
ZO Strany zelených Domažlice
Islámská nadace v Praze
Sdružení Zdravý životní styl
proFem
Strana rovnost šancí
GITA - Genderová informační tisková agentura
Iniciativa ženských a genderově senzitivních nezisk. organizací
Agentura GAIA
Jihočeské matky
hnutí Země především
Svaz palestinských studentů
Ekumenická akademie
o.s. Podněty.cz
Sustainable.cz - internetový portál pro trvale udržitelný život
Strana zdravého rozumu
Strana 4 vize
publikační server Nový směr
Hnutí na podporu dobrovolných hasičů a dalších dobrovolníků
Evropská unie pro lidská práva
International Commission of Conscience
Křesťanskosociální hnutí
SOP - Socialistická organizace pracujicích
Palestinský klub
Pražská organizace Mladých sociálních demokratů
Socialistická alternativa Budoucnost
Křesťanský dialog
Autentičtí sociální demokraté
Hnutí za spravedlivou společnost a lásku k bližnímu
Všeobecný svaz muslimských studentů v ČR
Muslimská unie
o.s. Slovanský výbor
Česká strana národně sociální
Levý blok
REVO - organizace revoluční mládeže
o.s. Horní mlýn
Společnost Julia Fučíka
Ček Árya Sabhá - Árjasamádž České republiky
Ostravský levicový klub

Euro, 19/03/2008