4.5.2024 | Svátek má Květoslav


PŘÍKOPY: Pořekadla

17.1.2024

Na téma „co by bylo kdyby‟ koluje mnoho peprných pořekadel, znáte je všichni a nemusím tedy připomínat. Kdybychom měli politickou scénu s partajemi dejme tomu v počtu deseti plus drobotina, pět by jich bylo nad hranicí, pět pod hranicí. Měly by různé zaměření a volil by je různý typ lidí anebo stejný typ podle momentálního rozpoložení, tak to při volbách bývá. Střídaly by se ve vládě podle zásady každý chvilku tahá pilku, já dnes z těch pořekadel nevyjdu. Kdyby to takhle bylo, co by bylo divného na korespondenční volbě v zahraničí? Když pomineme okolnost, že její tajnost je problematická, jenže to je volba do přenosné urny ve špitále nebo doma zrovna tak.

Jenže ono to je u nás takové jen zdánlivě, jelikož máme Česko A a Česko B. Jako na potvoru se ukazuje, že korespondenční volba vyhovuje Česku A a vadí Česku B. Je to proto, že hlasy z korespondenční volby půjdou v drtivé většině Česku A na úkor Česku B, jak ukazuje zkušenost z voleb na zastupitelských úřadech. Hned je tu zásadní spor a oči se upírají k třetí komoře parlamentu, k Ústavnímu soudu. Příkop doteď jasně patrný je zase o něco hlubší.

Ne dosti na tom. Hnutí ANO, převážně s voliči označovanými za Česko B, navrhuje referendum. Dokonce čtyři referenda. O korespondenční volbě, o euru, o zrušení veta a migračním paktu. Pic kozu do vazu, přidám ještě jedno pořekadlo. Vy chcete korespondenční volbu, protože většina Čechů v cizině vás volí, tak my chceme referendum o euru, právu veta a migraci, protože většina Čechů je proti. Ať se kočky pudrujou!

Kdyby rozdělení společnosti byla naše specialita, lidé s relativně chladnou hlavou, a snažím se v té množině zůstat, by si měli zoufat. Naštěstí nebo bohužel je to leckde taky tak. Podívaná hned na sousedy směrem severním není povzbuzující. V Polsku rovnou zrušili televizi a policajti tahají poslance zpod ochranné náruče prezidenta republiky, to u nás je proti tomu ještě selanka. Selanka bohužel neproduktivní, denervující a hlavně zbytečná. Jediný efekt je v tom, že příkopy jsou hlubší konflikt od konfliktu a do nedohledna se vzdaluje vidina ideálního stavu. Že budeme mít partaje různého zaměření a s různými voliči… tak, jak jsem to načrtl v úvodu.

Ono to dopadne tak, že se korespondenční volba v okleštěné podobě prosadí po šílené dlouhotrvající bitvě v parlamentu a přinese pár desítek tisíc hlasů, které nic nerozhodnou. A referenda nakonec neprojdou po šílené dlouhotrvající bitvě v parlamentu a nezbytném zdržení Ústavního soudu. Tolik času, tolik energie promrháno.

Ceny energií mezitím stoupají, lidi nemají kde bydlet, děti nemají kam jít do školy, válka je za humny… Opravdu ideální čas na to hloubit příkopy. Jen vyhrnout rukávy, plivnout do dlaní a chutě do toho, půl je hotovo, komu se nelení, tomu se zelení. Nastal čas pro pořekadla.

Psáno pro Poslední slovo LN