24.5.2024 | Svátek má Jana


POLITKA: Brno-střed je v rukou ODS

26.1.2007

Největší brněnská městská část se svými 80 000 obyvateli se ocitla pod vládou jednoho z nejmladších českých starostů. Teprve pětadvacetiletý Michal Bortel z ČSSD před zvolením – místo představení programu – veřejnosti sdělil, že během prvních 100 dní ukáže, jak se má dělat správně komunální politika. Patronem jeho řádění je ODS, koaliční partner, který mu umožnil zažít ostudu jako Brno a pak ho poníženě nechal dál starostovat.

Povolební vyjednávání

První změnou oproti minulým letům je, že se neopakuje koalice ODS a KDU, i když by spolu těsně daly dohromady nadpoloviční většinu. Za jeden z hlavních důvodů neobnovení koalice se považuje požadavek lidovců na odvolání tajemníka Úřadu městské části, který ODS nebyla ochotna akceptovat.

Také se nepodařilo složit koalici z ČSSD, Strany zelených a KDU. Povolební jednání skončilo poté, co zelení a lidovci oznámili Michalovi Bortelovi, že s ČSSD mohou utvořit koalici, ale jen za podmínky, že on nebude starostou. K této podmínce nás vedlo několik důvodů: jeho osobní nezralost, konfliktnost, absence potřebné autority a dalších potřebných schopností.

Dva dny poté se ČSDD dohodla na koalici s ODS, že v čele radnice zasedne lídr ČSSD Bortel. Deník MF Dnes 2. 11. 2006 napsal, že jeho jedinou podmínkou byl právě post starosty.

Absence programu

Den před konáním zastupitelstva, na němž byl Michal Bortel zvolen starostou, tvrdil médiím, že politický program představí právě na prvním zastupitelstvu. Tam však o programu nepadlo ani slovo, jen z jeho úst zazněly fráze, že koalice je založena na „absolutní programové shodě“ a na „principu vzájemných brzd a rovnováh“. Novináři z něj vytáhli, že politický program bude představen až po prvních 100 dnech vlády, do té doby, že bude jen předvádět činy.

Volba starosty

Volba starosty probíhala tajně. Osobně mě velice překvapilo, že starosta získal o dva hlasy více, než byl počet přítomných zastupitelů z ODS a ČSSD. Je bezpochyby jasné, že patřily některým ze tří přítomných zastupitelů KSČM. Ti totiž, ačkoli jsou početně nejslaběji zastoupeným politickým klubem v zastupitelstvu, získali na oplátku možnost prosadit do čela kontrolního výboru zastupitelstva svoji kandidátku paní Hanu Blahutovou.

Svérázný starosta úřaduje

Hned po nástupu do funkce si starosta Bortel přibral zcela nekoncepčně i práci mluvčího radnice (v lednu Rada tento krok zrušila) a ze dvou svých kolegů z ČSSD učinil z rozpočtu radnice placené osobní poradce. Podle informací z novin měl v úmyslu zaměstnat celkem deset osobních poradců. Lidové noviny dokonce napsaly, že Bortel „opakovaně vyhrožoval vyhozením pracovníkům radnice“.

Pouhých pět týdnů po nástupu Bortela do funkce starosty přinesla média zprávu, že se psychicky zhroutil. Jeho straničtí kolegové tvrdili, že jde jen o přepracování a spánkový deficit, který léčí procházkami a spánkem. Přesto jej v době pracovní neschopnosti na přelomu roku novináři z Brněnského deníku opakovaně zastihli mezi půlnocí a ránem na vyhlášené brněnské diskotéce.

Finále: starosta s podporou ODS zůstává

12. ledna, kdy se zdálo, že se pod starostou Bortelem už několik týdnů otřásá židle, se sešli ke koaličnímu jednání zástupci ODS a ČSSD. Občanům Brna-střed pak jen oznámili, že se na koaliční dohodě nic nemění a že starosta i nadále zůstává starostou. Podle neoficiálních informací, které zveřejnily Lidové noviny, ale „Bortelovi dala ODS důrazné podmínky pro jeho další chování“.

Musím „pogratulovat“ především ODS, která má nyní všechny důležité pozice pod plnou kontrolou. Konkrétně lze učinit tuto rekapitulaci:

- starosta Bortel je po aférách citelně politicky oslaben. Starostovský řetěz na jeho krku má dvě funkce: Bortelovi slouží pro parádu a ODS ho používá jako vodítko k jeho kočírování. Veškeré jeho rozhodování je navíc podmíněno podpisem místostarostky Dagmar Hrubé z ODS, která je jeho statutární zástupkyní.

- V Radě MČ zasedli radní z ODS a ČSSD v drtivě nevyrovnaném poměru 8:3 ve prospěch občanských demokratů.

- Za cenu rozbití koalice s lidovci obhájila ODS i místo tajemníka Úřadu MČ pro Radovana Novotného. Právě pod jeho vedením udělal Úřad MČ několik závažných chyb (nedodržení zákonné povinnosti při manifestaci neofašistů na 1. máje 2005 kritizované zástupkyní ombudsmana; neoprávněné pokutování aktivisty M. Štefance, které zrušil až Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku atd).

- Kontrolní výbor zastupitelstva vede komunistická zastupitelka Blahutová zvolená s podporou ODS a ČSSD, ale bez hlasů opoziční SZ a KDU. Nejdůležitější kontrolní nástroj, kterým může disponovat zastupitelstvo a jenž obyčejně vede opozice, je de facto v rukou koalice.

O tom, zda je „velká koalice“ na Brně-střed nejlepším řešením, které přinese velký užitek nebo jen oportunistickým uskupením, budou moci voliči (zejména ODS a ČSSD) přemýšlet ještě skoro čtyři roky. Pak jsem zvědavý, jaký vystaví účet.

Zastupitel MČ Brno-střed za Stranu zelených

Svatopluk Bartík