23.5.2024 | Svátek má Vladimír


POLITIKA: Za málo peněz málo muziky

28.2.2007

Tak nás čekalo zase jedno úplné překvapení. Ty gripeny, co jsme koupili/nekoupili a pak tedy pronajali. Prý se to neobešlo bez korupce. Kdo by to řekl? Překvapení jak blesk z čistého nebe.

Nejlépe to zatím vyřešil pan Kavan, jako obvykle. Dokonce snad ještě nejapněji, než s tou Alpou Francovkou, s níž si natíral bolavý krk, takže dechová zkouška, či co, pak prokazovala opilost. On sice cosi řekl, ale byl by to byl býval neřekl, kdyby věděl, že mluví s novináři. Asi by taky byl býval neřekl, že pan Srba je příkladem pro všecky zaměstnance jeho ministerstva afér zahraničních, kdyby byl býval věděl, že ho pak lapnou a usvědčí při pokusu o vraždu, ale naštěstí neusvědčí, že těch jednadvacet milionů v krabicích od bot nezdědil po spořivém tatíčkovi.

Případ pana Kavana to není, ten je díky místu svého zrodu (z dobrého komunistického rodu až ke Kominterně sahajícímu - nikoli sám na našem zamini) jazykově na výši, ale zdaleka to neplatí pro veškeré naše vyjednavače a zde byla role tlumočníků a překladatelů. Takže většina toho báječného obchodu (jak pro koho) s gripeny se musela odbývat s jejich účastí. Neboť ačkoli někteří Švédové, dva Britové i ten Řek jsou schopni komunikovat rusky, i ta ruština ukázala se problémem pro vyjednavače z naší strany. Ačkoli tedy ruština, jak známo světový jazyk pokroku a míru, pro ně byla povinná od dětských let až po „vejšku“.

Překladatelé a tlumočníci byli v tomto případě honorováni za své služby věru nadobyčejně. Částka odpovídala tomu, co platí nakladatelství v korunách, jenže to bylo v dolarech. Nakladatelé u toho však nemívají slib mlčenlivosti.

Hezké u té aféry samozřejmě je, že orgány naše nezjistily nic, ale momentálně prý se chystají spolupracovat s novináři, jakož i orgány ze Švédska i Británie a poskytovat jim právní pomoc. Slibné. Jestlipak dojde i na ty tlumočníky a překladatele?

A jestlipak někdy dojde třeba i na ty vily, postavené údajně pro lidi z Westinghouse okolo Temelína, aby během své působnosti u nás nestrádali, které si pak za babku nakoupili hlavouni z ČEZu?

Jestlipak někdo vyzpovídá i Američany, kteří (zhnuseni) vyjednávání opustili, proč tak učinili? Případně se jich zeptá, zda dosud mají čísla těch švýcarských kont, kam měla jejich pozornost směřovat, kdyby se naši odborníci usnesli, že jejich stíhačky jsou ty pravé?

Ale ono to spíše vyšumí, jako třeba Bamberg.

Branco Lánský