5.5.2024 | Svátek má Klaudie


POLITIKA: Významné pohyby pokračují

21.10.2010

Politická mapa České republiky doznala změny. Sociální demokracie, která od roku 1989 hrála v komunální politice - s výjimkou několika enkláv - druhé housle, nejenom dohnala občanské demokraty, ale ve většině statutárních měst je i porazila (ODS zbyla Plzeň, Mladá Boleslav, Kladno a Teplice).

ČSSD nyní má rovnoměrně rozloženou podporu napříč republikou. Zvítězila v osmatřiceti okresních a statutárních městech (Brno, Ostrava, Olomouc, Nymburk, Český Krumlov, Jindřichův Hradec, Písek, Prachatice, Tábor, Domažlice, Cheb, Sokolov, Děčín, Chomutov, Ústí nad Labem, Česká Lípa, Hradec Králové, Náchod, Chrudim, Pardubice, Havlíčkův Brod, Jihlava, Třebíč, Žďár nad Sázavou, Blansko, Hodonín, Kroměříž, Karviná, Havířov, Příbram, Tachov, Vyškov, Znojmo, Jeseník, Prostějov, Přerov, Bruntál, Frýdek-Místek). Sociální demokraté tak navázali na úspěch z krajských voleb 2006, a to i bez agresivní a negativní kampaně z Paroubkovy éry.

Přesto je hlavní zprávou voleb zejména ústup ODS. Nejen ve prospěch ČSSD, ale i řady nezávislých kandidátek (leckde je sestavili bývalí členové ODS) a také TOP 09 (v Praze, Zlíně, Mělníku). Vymlouvat se ale na rozštěpení pravice nemá cenu, vždyť levice je v podobné situaci. Tam, kde občanští demokraté prohráli, to bylo způsobeno jejich místní pověstí, arogancí, korupčními a klientelistickými kauzami. Uspěli naopak v místech, kde důkladně dbali o svoji pověst po celé čtyři roky (Pelhřimov, Litoměřice, Rokycany, Rakovník…).

Exemplární porážku zaznamenala ODS v Praze, byť se našly obvody, na které dál může být pyšná (např. Praha 6). A protože Praha zpravidla udává pravicové politice tón, leží na vítězné TOP 09 značná odpovědnost. Projeví se i při skládání radniční koalice, do níž se - nijak překvapivě - nejvehementněji hrnou ti, co si už vládnutí v hlavním městě vyzkoušeli.

Ledaskde se můžeme dočkat situace, kdy budou vítězové komunálních voleb obejiti a skončí v opozici. I to však patří k zastupitelské demokracii. A například sociální demokracie může s nejpočetnějším klubem v opozici v některých městech ještě dosbírat potřebné komunální zkušenosti. Vše ostatní závisí na obratnosti politiků: je jejich úkolem přesvědčit nejen voliče, ale nabrat i nezbytné koaliční partnery.

Občané nezklamali. Přesně vyhodnotili místní poměry, přišli a rozdali červené i žluté karty. O revoluci se dá mluvit v Liberci, Zlíně, Českých Budějovicích či Karlových Varech. K urnám dorazili i sympatizanti levice, což ovlivnilo též výsledky prvního kola voleb do Senátu.

ČSSD postoupila do druhého kola ve 22 obvodech, ODS v 19, TOP 09 v 5, KDU-ČSL ve třech, Severočeši a nezávislí ve dvou, Věci veřejné v jednom. Komunisté tradičně neuspěli. Koalice s opozicí se shoduje v tom, že tématem druhého kola bude vztah voličů k reformám avizovaným Nečasovou vládou. To může nepatrně zvednout voličskou účast, která po sympatických číslech z uplynulého víkendu (48,5% v komunálních volbách, 44,6% v senátních) bude mít tendenci klesnout.

Lidový dům si přeje posbírat dvanáct mandátů potřebných k zisku senátní většiny. Plán to není nereálný, avšak smělý. Jenže i deset čerstvých křesel by mohlo být úspěchem, zvlášť kdyby ČSSD dokázala v horní komoře spolupracovat s lidovci či některými nezávislými. ODS asi nevyzobe o moc víc než sedm mandátů, pak by mohla přijít také o post předsedy Senátu. Také proto se snaží bojovat s osudem a vyzývat k těsné spolupráci vládních stran, jež by se měla projevit hlavně ve vzájemné podpoře senátních uchazečů.

TOP 09 a Věci veřejné se zatím staví k občanským demokratům vstřícně. Tyto menší strany nezopakovaly boom z květnových sněmovních voleb a v šoku, který utrpěly, si na žádné extravagantní kroky netroufají. Pouze opakují, že platí cenu za vládní škrty a reformy. Otázkou je, zda se s tímto stavem (a vysvětlením) budou ochotni smířit především po internetu hlasující příznivci Věcí veřejných…

Pestrost senátní i komunální politice obvykle dodávají alternativní pravicové formace (ODA, US-DEU, SNK-ED…), leč i nyní se potvrdilo, že klíčový politický střet se odehrává a odehrávat bude mezi ODS a ČSSD. Občanští demokraté se potýkají s indispozicí, kterou si ČSSD prošla před šesti lety. Odpověď na ni by měla být nejen personální, ale i programová (což si už uvědomil například pražský lídr ODS Bohuslav Svoboda). Ostatně i sociální demokraty čeká ladění programu a hledání nového stranického vedení.

Pohyby v politickém spektru tak evidentně nekončí. Další přinese druhý senátní víkend, vyjednávání o obsazení radnic, reflexe u neúspěšných buněk ODS či jarní sjezd ČSSD. Aspoň máme jistotu, že voličské poselství z hlav politiků hned tak nevyvane.

NašiPolitici.cz