6.5.2024 | Svátek má Radoslav


POLITIKA: Všichni blili, akorát pan starosta tiše zvracel

13.5.2013

Čeština je jazyk vtipný, jak napsal F. Jílek v populární knížce, a je proložena mnoha bonmoty a "hláškami". Tu hlášku o starostovi zná u nás kdekdo. Patří tak říkajíc k mudrosloví národa českého, jako jsou "Neživíš! Tak nepřepínej!" anebo tu o tom, že se Hliník odstěhoval Humpolce.

Vzpomněl jsem si na tu hlášku, když bývalý "bratr" Kalousek sdělil národu v TV, když se jej ptali na to, co říká klipu o účasti presidenta Zemana na otevírání královské pokladnice s korunovačními klenoty, že čekal, že ke královskému jablku, koruně a žezlu přibude také "šavle". "Šavle" v tomto případě není chladná bojová zbraň, ale obsah žaludku "metnutý" opilcem mezi přítomné. Jo, a kdybyste chtěli vědět,jak by to mohlo dopadnout se Zemanem, kdyby tu opici neustál, jako ji jednou neustál Kalousek (račte se podívat zde, tam to máte v přímém přenosu).

Náš stařičký mocnář, pardon, nový president, byl při otevírání skutečně poněkud mimo formu. Jak tvrdí Nova a lidi si obecně myslí, Zeman ji "měl jako z praku". Viz zde.

No a co? Není to poprvé a myslím ani naposledy. Takové drobné výstřednosti dělají mocnáře lidštějšími. A lid je pak více miluje. Jako když František Josef I. spolu s doprovodem narazil při manévrech v lesíku na lajtnanta, jak obšťastňuje v křoví nějakou mladou dívku. Starý císař se prý zastavil a ke konsternovanému nóbl doprovodu prý poněkud udiveně pravil: "Oni to lidi ještě dělají?"

Náš nový císař… Himbajs, pořád se mi to plete, tedy náš pan president byl před odemykáním pokladnice na návštěvě při příležitosti státního svátku sovětů. Pardon, Rusů. K ukončení Velké vlastenecké války, které mi říkáme druhá světová. Co skončila v Praze dne 9. května 1945, takže ji v souladu s novými západními přáteli slavíme už 8. května, abychom se prý nelišili. Ono je to jak s tou říjnovou revolucí, co byla v listopadu. Poláci neslaví nic a taky se svět nezblázní. To jsme zase jednou stahovali kalhoty hodně daleko před brodem!

No, abychom se vrátili k Milošovi. Kdo se někdy v životě setkal s Rusy, ví, že když se u nich slaví, tak prakticky ihned vypukne "drúžba". Po první vodce se začnou nalévat "stakany", to je sto gramů vodky, levou ruku dáte za hlavu, aby vás to neporazilo, a pravou stakan zvednete a nalejete vodku do sebe. Najednou!

To by porazilo i vola! Ne tak Rusa. Rus má staletý trénink. A když těch "Na zdarovje" a pak hned "Na ródinu" (dříve "Na Stálina") je víc, pak není divu, když se jeden musí opírat o zeď a přidržovat stolu. Podíváte-li se však na tom klipu do tváře našeho tribuna lidu, uvidíte nikoli veselí, jak říká další varianta o starostovi a jeho konšelích, která zní: "Všichni byli ožralí jak zákon káže, jen pan starosta byl trochu veselej". Tak se to alespoň tradovalo v městečku, odkud pochází náš rod. Problém byl, že to bylo u soudu a pan starosta s radními vyvedli někde nějakou nepřístojnost a tehdy byla podnapilost polehčující okolností. A tak všichni nějak vyvázli, jen pan starosta "dostal flastr". Když byl jen "trochu veselej".

Jak jsem na ten záběr koukal, Miloš Zeman nebyl veselej. Spíše byl smutný, až trudný. To člověk zná. Někdo neviditelný vám klepe kladívkem na hlavu, nějaký syčák pohybuje dírkou na klíč sem a tam, vy se ne a ne trefit a při tom vás okem zlým sleduje tchýně - tedy v tomto případě televizní kamera, to je vlastně něco jako milion tchyní najednou. A našinec musí dělat, jako že nic.

Chcete-li se přátelit s Rusy, a to i v tom případě, že se oni chtějí přátelit a nám nic jiného nezbývá, je vodka dobrým řešením. Jen se to nesmí přehnat.

No, hradní kancelář má teď další důležitý úkol. Hlídat flašky. A frťany. A nechat připíjet Miloše jen čistou vodou. On už Miloš není nejmladší a to, jak vidím sám na sobě, už člověk tolik nevydrží.

No a vy volitelé Schwarzenberga, co teď jistě budete pištět, jak nám Zeman udělal ostudu, tak si vzpomeňte na "Kárla", jak chrápe v parlamentu s hlavou na stole jak v putyce IV. kategorie. Anebo na mezinárodní konferenci. Případně sledujte jeho boj se spánkem při vášnivé sebeobhajobě Ratha.

Klaus sbalil do kapsy pero, zbořený Jelcin se pokoušel dirigovat orchestr, princezna Diana šukala s egyptským playboyem, Berlusconi vynalezl "bunga-bunga". Tonda "Zápotonda" hrál v putykách na harmoniku, v hradní kuchyni jedl z kastrůlku a mezitím se podepsal na pár rozsudků smrti pro kamarády. Zeman je násoska a "Kárl" všude chrápe. Tak o co jsme horší než jinde?

Ale když se na to tak koukám, před mnoha lety jsme říkali, že nám vládne gerontokracie a všichni chlastají, "jak k smrti odsouzený". A mám pocit, že už jsme v tom zase. Akorát Nečas nechlastá, a proto ho "nikdo nemá rád"!