5.5.2024 | Svátek má Klaudie


POLITIKA: Vítězství je pro ČSSD ještě horší, než si myslí

31.5.2010

Už nejde o Jiřího Paroubka. Bude poslancem a je téměř jisté, že získá křeslo ve sněmovně v nějakém výboru, pokud jí nebude dokonce předsedat. Daleko horší je ale fakt, že nemají a nebudou mít peníze.

S čím kdo zachází, s tím také schází. Tentokrát čeští socialisté poznají, že dluhy se platí. Jsem nadále přesvědčen, že zrušení voleb na podzim minulého roku mělo jediný důvod. Nedostatek peněz. Také historicky nejvyšší deficitní rozpočet na letošní rok prošel poměrně hladce podle mě právě proto, abychom nebyli v rozpočtovém provizoriu. Ovšem nikoli z důvodu špatné akceschopnosti státní pokladny na pár měsíců, ale z důvodu potřeby získat počátkem roku 100% příspěvku na činnost strany, aby bylo na květnové volby. V provizoriu by totiž dostaly parlamentní strany každý měsíc jen poměrnou část příspěvku... Potvrdilo se to mimo jiné tím, že na současnou kampaň si museli i půjčit. Je více než zjevné, že stála podstatně víc, než kolik nyní získají za své volební vítězství a k tomu všemu nebudou mít rozhodovací vliv na ministerstvech, takže budou odstřiženi od šedé ekonomiky a stranických malých domů.

Inu, když platíte dopravu zdarma, platíte poplatky ve zdravotnictví za jiné, rozdáváte volební úplatky všem, které považujete za voliče a dotujete pivo za dvě koruny, jednou to prostě přeteče. Dnešní vítězství bylo tím nejhorším, co mohlo socialisty potkat. Dneškem poznají, že teze o nesplácení dluhů je lichá.

Abych nebyl snad jen negativistický k výsledkům voleb, od kterých skutečné změny v politice opravdu nečekám (a pojďme si o tom za čas popovídat znovu, rád se budu mýlit), považuji významný úbytek peněz pro ČSSD z kapes nás všech za velké plus letošních voleb. Možná to ještě netuší, ale je to paradoxně ve svém důsledku i velké plus pro „obyčejné lidi“. Není pro každého člověka totiž většího vítězství, než začít stavět svůj život konečně bez natažené ruky a nespoléhat na jiné...

Autor je členem Republikového předsednictva Strany svobodných občanů

Převzato z FrantisekMatejka.cz se souhlasem autora