23.5.2024 | Svátek má Vladimír


POLITIKA: Veřejné zakázky v Brně vs. protikorupční balíček ODS

10.12.2005

Předseda ODS Mirek Topolánek a stínový ministr vnitra Ivan Langer na konci listopadu představili ucelenou představu ODS v boji proti korupci, tzv. „Protikorupční balíček ODS“. Jedním ze základních kamenů tohoto materiálu je průhlednost veřejných zakázek. Jak se k tomuto staví starostové a radní zvolení za Občanské demokraty v Brně?

Na takzvané centrální adrese je možno dohledat vyhlášená výběrová řízení většiny měst či krajů. Dejme si tu práci a podívejme se na zadávání brněnských zakázek. Jakého překvapení se dočkáme, když ve všech zadáních výběrových řízeních MČ Brno Královo-Pole a Statutárního města Brna najdeme klauzule, které jsou, chce se mi napsat, hanebné. V bodě 5 tohoto zadání naleznete kolonku „Omezení počtu zájemců – účastníků“, kde je jednoduše napsáno, že počet účastníku výběrového řízení je omezen na pět zájemců (přesně řečeno – minimální, ale zároveň i maximální počet uchazečů o veřejnou zakázku je pět). Bod 11 pak řeší případy, kdy se přihlásí více firem. Stojí zde: „Omezení počtu zájemců bude provedeno losováním.“ Jak jednoduché, především aby radnice neměla moc práce a mohlo se jít brzy domů. Co mají výběrová řízení Králova Pole či Statutárního města Brna, kde jasně vládne ODS, společného s „Protikorupčním balíčkem ODS“, kde je požadovaná průhlednost? Je to snad ten los, který průhledně označí pět vyvolených a přitom nezohledňuje to, že těchto pět šťastlivců může nabízet cenu podstatně vyšší?

Zkusme si to vysvětlit na případu běžného občana. Máte zájem koupit si například lednici. Oslovíte dané firmy, které vám v obálce zašlou cenu nabízeného produktu, který se vám líbil. Rozhodnete se, že nabídku omezíte a z patnácti obálek jich vylosujete pět. A náhodu vyberete ty, kteří vám v peněžence udělají vítr. Je to rozumné? Jsem přesvědčený, že ne. Města hospodaří s penězi daňových poplatníků, tedy nás všech. Neměli by tedy zastupitelé a radní vybírat tak, aby se dosáhlo maximálního užitku za minimální možnou cenu? Jak je možné, že podobná výběrová řízení mohou být například v Brně - Žabovřeskách konána bez omezení počtu zájemců a i v mnoha dalších městských částech je takovýto postup nemyslitelný? Není to podobné tomu, co se událo nedávno v souvislosti se zakázkou na mýtné na českých silnicích, což ODS tak silně kritizovala?

A pojďme fabulovat – nelze takto snadno vyřazovat z výběrového řízení nevhodně nízké nabídky? Vždyť jako náhodou vyřadím skutečně nízkou nabídku a v řízení zůstanou jen předem dohodnuté nabídky spřátelených firem, kdy jedno řízení po dohodě vyhraje jedna, tu druhá, pak třetí atd. Po dokončení kolečka lze začít znovu a ať se práší za kočárem. Podvariantou pro uspokojení spřátelených nabídek je možnost subdodávek pro vítěznou nabídku – firmu. Jak prosté – vlk se nažral a z veřejných prostředků krev neteče.

Evropští demokraté Brno nedávno představili základní body protikorupčního boje, který řeší základní problémy: jasné ne omezování počtu přihlášených zájemců, důsledný výběr do komisí, které o zakázkách rozhodují (tedy opět jasné ne stejnému složení komise po celé volební období) či maximální efektivita naplňování pravidel. Město Brno v tomto ohledu potřebuje zásadní změnu!

Autor je předsedou Evropských demokratů Brno

Martin Habáň