25.4.2024 | Svátek má Marek


POLITIKA: Tak nám zvolili Bohuslava

14.3.2017

Panečku a hned dostal krásných 67 % hlasů, což je oproti posledním volbám uvnitř oranžovorudých krásné předposlední místo. A co byste řekli, soudruh předseda vyhodnotil své znovuzvolení jako silný mandát, což je obzvláště úsměvné. Je to spíše masakr, když vezmeme v úvahu, že žádný protikandidát nebyl ani v dohledu. Nikdo si to nechtěl rozdat o šéfování ve straně, kde se všichni papalášové třesou o své posty a nechtějí nést svoji kůži na trh před volbami, kde dostanou výprask. Ten je jistý, ať sním tkaničky svých turistických bot.

Jenže celá jedna třetina svého předsedu nezvolila a to je daleko důležitější než těch pitomých 67 %. Tak ještě nikdy nikdo u ČSSD špatně nedopadl, neklame-li mě paměť. Ale to, že nikdo nekandidoval proti premiérovi a všichni čekají až na ten nářez na podzim, aby ho pak sestřelili náhle se objevivší stateční přátelé zavedených pořádků, ukazuje, co jsou socialisté, kteří ještě něco ve své štruksácké partaji znamenají, vlastně zač. Nemají odvahu, co by se za nehet vešlo. Andrej Babiš už snad pochopil, proč s. Sobotka musel rychle ze sumýše EU na sjezd. Kdyby do Brna nejel, ale svojí plynulou angličtinou vedl neformální rozhovory o ničem, tak by ho ti uličníci tím předsedou nejspíš nezvolili. A to by pro chudáka B. Sobotku měl mít p. Babiš přec jen trochu toho pochopení. On B. Sobotka na sumýších tak jako tak jen kývá jako ti pejsci, co bývávali jeden čas vzadu snad ve všech autech.

Tím střelcem, kdo to má rozhýbat mezi voliči a zajistit volební vítězství, o kterém všichni na tom srandovním sjezdu v Brně blouznili, je náchodský s. Birke. Tak to se máme na co těšit, protože je to skutečně charismatická dynamická štika politického provozu. A vůbec nejlepší byl povolební projev s. Sobotky, který si jistě získal před svou volbou příznivce ochotou to dát po volbách dohromady ve vládě s komunisty. V něm plamenně hovořil o silné vůli k vítězství, které ČSSD nemine, a sálal patrně v silných horečkách falešně tlačenou energii hřímaje, že jeho vedení učiní tuto stranu novou, dynamickou, která ví, co lidé potřebují, a je tady pro lidi. To je skvělé: tato prakticky původní parta provařených politiků a dynamiků, jako jsou soudruzi Hamáček, Zaorálek a další, na to tedy půjde po novu, od lesa. Asi myslí, že lidé mají lobotomii. I když pardon, nová posila sboru je ten chasník z Prahy s krycím jménem Hulinský. Ten je pro funkci ochoten to dát dohromady s kýmkoli a kdekoli. Babiš se musel za břicho popadat, jestli to vůbec poslouchal.

A tak jediný, kdo něco kloudného na tomto obskurním sjezdu lidí, co jsou komunisté, ale jen se za to tak trochu stydí, byl překvapivě s. Zimola. To je takový ten zatím vzadu, co když se mu podíváte do očí, tak hned víte, že byste vedle něho řadovou garáž nestavěli. Ten totiž řekl, že za mizerné vyhlídky ČSSD v těchto volbách může skutečnost, že socialisté jsou s ANO ve vládě. Recht má a aspoň odvahu. B. Sobotka tak hrozně se svými Skupy toužil po moci, že si řekl o nevyhnutelný výsledek. Když si vlezl do vlaku s Babišem, nemá si co stěžovat, že tam je zaprdíno. Kdo mu teď může věřit tu sjezdovou ptákovinu, že ČSSD nechce být ve vládě za každou cenu, když to dělá usilovně poslední více než tři roky. Kdybych nedej Bůh byl socialista a tudíž doleva, volil bych pochopitelně komunisty. Vyjde to nastejno.

A takhle my tady žijeme.