25.4.2024 | Svátek má Marek


POLITIKA: Stíny korupčního léta

25.7.2012

Pokus ČSSD o vyslovení nedůvěry vládě podle očekávání neuspěl. Sociální demokraté v současné době nemohou spoléhat na vyděračský potenciál Věci veřejných vůči ODS či TOP 09. LIDEM se ukazují jako mnohem spolehlivější koaliční partner, protože strana Karolíny Peake si je vědoma toho, že s vládní účastí stojí a padá její existence.

VV se nyní soustřeďují na kritiku vlády, nicméně je nepravděpodobné, že by si znovu vybudovali přitažlivý protestní potenciál jako před posledními volbami. I přes nižší počet vládních poslanců je tak nynější koalice pevnější, než byla ta předchozí.

Hlavní hrozbou pro stabilitu koalice jsou nyní vztahy mezi TOP 09 a ODS. Miroslav Kalousek se totiž nyní bude muset snažit přebít negativní dojem, který vyvolala jeho neúspěšná obhajoba Vlasty Parkanové před údajnými "estébáckými" a "gestapáckými" metodami české policie v kauze nákupu letounů CASA. Bez ohledu na to, jaké byly skutečné Kalouskovy motivy, byly jeho výpady nemalou částí veřejnosti interpretovány jako snaha o zastavení policejního vyšetřování, které by mohlo ohrozit i Kalouska.

V době, kdy přestává fungovat popularita Karla Schwarzenberga coby hlavního maskota TOP 09, jsou Kalouskovy chyby v kause CASA pro TOP 09 problémem, který může řešit vyhrocením kritiky vládních partnerů a prohlubováním rozporů v jejich řadách (což se projevilo již podporou státní zástupkyně Lenky Bradáčové, prosazované na post vrchní státní zástupkyně odvolaným ministrem Pospíšilem).

Politické boje o policii a státní zastupitelství přišly nejvíce vhod sociálním demokratům. Ti se díky kauze CASA a sporům o bezpečnostní a justiční složky mohli rychle otřepat po úderech, které jim zasadila kauza Rath. Přešli do demonstrativního protiútoku formou hlasování o nedůvěře vládě, které jim sice nepřineslo bezprostřední úspěch, soustředilo ale mediální a veřejnou pozornost na problémy vládní koalice.

Jako důležitý politický hráč začala být chápána i policie, resp. její současné vedení. Mediální přestřelka mezi policejním prezidentem Lessym a Miroslavem Kalouskem, potažmo Petrem Nečasem, je toho jasným důkazem. Soudobé politické boje o Policii České republiky navenek mohou vypadat jak boj nové obrozené policie proti zkorumpované politické elitě, ale skutečnost je složitější. Vysocí policejní důstojníci jsou na svých místech příliš dlouho, než aby se mohli věrohodně odstřihnout od předchozí éry. I na nich je, aby se objasnilo, proč dříve něco nešlo a teď by to (snad) mělo jít. Spíše než boj klaďasů s padouchy se jedná o jistou variaci na boj prohnilých proti prohnilým po česku.

Určitou šancí na uklidnění soudobé situace jsou plánované letní dovolené předních politiků. Nicméně stíny začátku léta, poznamenaného korupčními kauzami, jen tak nezmizí. Stranické štáby nyní vyčkají na to, jak poslední události zahýbaly volebními preferencemi, a připraví strategie tak, aby se mohl s příchodem babího léta naplno rozhořet předvolební boj.

NašiPolitici.cz