23.5.2024 | Svátek má Vladimír


POLITIKA: Skutečná česká specialita

16.1.2006

Česká politika, ač jinak ničím výjimečným nevyniká, si rychle buduje jeden světový primát. Vyznačuje se neobvykle vysokým počtem nových stran, které zakládají buď usvědčení podvodníci, nebo kriminálně stíhané osoby.

Nejposlednějším krokem v tomto směru je oznámení falešného asistenta Jana Kavana (a později též falešného mluvčího technoparty CzechTek) Lukáše Kohouta, že zakládá pravicovou stranu Směr. Kohout se proslavil zejména tím, že pod hlavičkou Poslanecké sněmovny a na cizí útraty sjezdil kus světa.

Proč to nezkusit a do budoucna si neužívat privilegií, jako je rozsáhlá poslanecká imunita, říká si zřejmě Kohout, když svou stranu má také bývalý šéf Televize Nova, Vladimír Železný, který se navzdory trestnímu stíhání probojoval nejenom do českého Senátu, ale později i do Evropského parlamentu? Nyní bude - nikoliv bez šancí - bojovat o zvolení do Poslanecké sněmovny.

Vlastní politický subjekt plánoval před volbami do Evropského parlamentu i Viktor Kožený, který se plánů na vlastní politickou stranu nevzdal ani poté, co to tehdy nevyšlo. Momentálně má sice hodně práce s americkou justicí, která žádá o jeho vydání ze slunných Baham, ale pokud neskončí v americkém vězení, jistě si ho v české politice - i když nejspíš jen dálku - ještě užijeme.

Ve světle těchto pionýrských pokusů se nejspíš o založení strany pokusí co nejdříve i Radovan Krejčíř. Nemusí být bez nadějí, protože kdo by nestál o účast na stranických sjezdech na Seychelách.

S politiky má své zkušenosti i usvědčený podvodník František Rigo, jehož partnerem v neúspěšném obchodu s kakaovými boby v Ghaně byl poslanec za sociální demokracii a politický matador už v dobách komunismu Michal Kraus. Pokud bude Krause případně stát jeho výlet do Ghany členství v ČSSD, mohl by řídit Rigovu stranu, dokud si „podnikatel“ ve vězení neodpyká desetiletý trest.

Webová stránka Jiřího Pehe

Jiří Pehe