6.5.2024 | Svátek má Radoslav


POLITIKA: Pátrání ve slepých uličkách

8.8.2009

Sledovat vývoj letošní prázdninové megaaféry připomíná tenisový zápas. Chvíli řešíme, kdo, kde, s kým a za čí peníze trávil luxusní dovolenou, a obratem se vracejí otázky, kdo a na čí popud toskánský výlet českých politiků a byznysmenů dokumentoval.

Mezi zadavateli už měli být sociální demokraté, Bémova skupina v ODS nebo konkurence společností ČEZ či J&T. Nyní do seznamu podezřelých přibyly čerstvé a četnými médii protežované politické strany TOP 09 a Věci veřejné. Ty prý nejachtaří, zato mají zálusk na voliče větších partají.

Byl by to gól. Za rychlokvašenou, přitom bohatou stranou Věci veřejné stojí vlivná pražská bezpečnostní agentura ABL. A protřelým Miroslavem Kalouskem spíchnutá TOP 09 má pověst nejpodnikatelštější strany u nás. Palce jí drží uhlobaron Bakala, jednu z kandidátek vede čestný prezident hospodářské komory Drábek a předevčírem se z bankovnictví do politiky vydal i končící šéf marketingu České spořitelny Kubata.

Strana TOP 09 využívá odborné zázemí, jež má stejně blízko k ODS. Občas bývá rovnou označována za B-tým občanských demokratů. A exministr Kalousek by jejich voliče sotva masivně odčerpával bez dohody se svým přítelem Topolánkem. O tom se proslýchá mnohé, ale že by trpěl masochistickými sklony, to nikoliv.

Obecně samozřejmě platí, že malým a v konkrétní kauze nenamočeným partajím ženou problémy velkých a namočených vodu na mlýn. Aby však byl efekt docílen, musí jít o subjekty s čistým štítem a skříněmi bez kostlivců. Jistě, stranická drobotina se může opírat o spojence se zájmem proklestit do příští sněmovny cestu čtvrté, uhlazené partaji, která by po vzoru ODA, Unie svobody či zelených umožnila sestavit vládu jak bez komunistů, tak bez slučování modrých a oranžových protikladů.

Někdo další však může ze slídilství naopak podezřívat Vojtěcha Filipa, jehož KSČM často a s chutí poukazuje na prohnilost Jánského vršku a Lidového domu a na nebezpečí velké klientelistické koalice ODS a ČSSD.

Toto pátrání zkrátka nemá smysl. Buďme místo toho rádi, že víme, jak vypadá léto mocných této země a jak hodně je zapotřebí, abychom se jim dívali pod prsty.

Vysíláno na ČRo 1 Radiožurnál, publikováno na www.rozhlas.cz