6.5.2024 | Svátek má Radoslav


POLITIKA: Paroubkova medvědí služba homosexuálům

22.2.2006

Českým homosexuálům se nemohla stát horší věc. Předseda vlády a volební lídr ČSSD Jiří Paroubek učinil ze zákona o registrovaném partnerství předvolební stranické téma. Namísto toho, aby o tak intimní otázce, jakou je uzákonění či neuzákonění svazku osob stejného pohlaví, rozhodoval každý zákonodárce podle svého nejniternějšího svědomí, své víry, svého osobního žebříčku hodnot a své životní zkušenosti, Paroubek nutí své spolustraníky, aby hlasovali podle stranického mustru.

Předvolební kalkul z toho trčí jako sláma z bot. Paroubek pouze sčítá volební procenta. Uvažuje, že čtyřprocentní menšina bude vděčná a projeví to u volebních uren. Všechno ostatní, co vypouští z úst, je jen clona a slovní balast. Věřit cokoli o svobodomyslnosti člověku, který za jiných okolností neváhá nechat zmlátit tanečníky CzechTeku, může jen ten, kdo právě spadl z planety Buldozerových Marťanů.

Paroubkovy stranické příkazy dávají nahlédnout do duše člověka, kterého nikoli volební úspěch, nýbrž pouze marast v sociálně demokratické straně vynesl do funkce premiéra, a který se během pár týdnů do své židle zamiloval natolik, že pro své setrvání v ní udělá prakticky cokoli. S demokratickými mechanismy si žádné starosti nedělá. Pouze vydává povely. Podpořte tohle! Hlasujete takhle! Stojedna hlasů seženu.

Ano, možná je ve Sněmovně, ve které mají sociální demokraté a komunisté 111 křesel, dohromady opravdu dá. Možná také ne. Třeba se i mezi levicovými poslanci najde někdo, kdo ještě nepoztrácel veškerou sebeúctu. Ale Paroubkova předvolební stranická politizace tohoto intimního rozhodování může zároveň vyvolat ještě jeden efekt. Vytváří totiž také dilema pro ty z pravicových poslanců, kteří zákon o registrovaném partnerství dosud podporovali. Budou-li i za těchto okolností hlasovat pro, riskují, že Paroubek zneužije jejich postoj pro své vlastní předvolební natřásání.

Česká republika jistě může existovat jak se zákonem o svazcích osob stejného pohlaví, tak bez něho. V každém případě by ale bylo lepší, kdyby se výsledek rodil v širším společenském konsensu. Vytvářet v této věci těsnou většinu na základě stranických příkazů je jako vydat se po té nejhorší ze všech špatných cest. Jiří Paroubek prokazuje českým gayům a lesbičkám medvědí službu. Není se ale co divit. Jeho kroky neřídí starost o homosexuální spoluobčany. Dělá to kvůli sobě.

20. 2. 2006, www.petrstepanek.cz