23.5.2024 | Svátek má Vladimír


POLITIKA: Návrat komunistů Rumla netrápí

5.1.2006

Jan Ruml v článku Proč nevybaluji spacák kvůli České televizi (LN, 31.12.) zdůvodňuje, proč nereaguje na zrušení pořadu Bez obalu, a proč je dnes situace jiná, než v době televizní krize. Odvolává se na opoziční smlouvu, kdy tehdy "mocenský blok nejsilnějších politických stran ovládl mediální rady". Autor míní: "Občané vycítili, že je ohrožena demokracie a že nikdo jiný než oni tomu nemůže zabránit." A dnes? Podle Rumla "mohou spacáky zůstat doma, moc je bezpečněji rozdělena než před pěti lety."

Samotný Ruml ovšem přiznává, že tehdy "v tom sehrál jistou roli i politický záměr: silného oslabit a slabého posílit. Ale o to přece šlo." Ano, o to šlo především. Změna vedení ČT mohla znamenat jisté ohrožení pro některé zájmové skupiny, napojené na ČT, což se jim pochopitelně nezamlouvalo. Situace současně využila vedle Čtyřkoalice i opozice v ČSSD vůči Zemanovi, proto televizní krize nakonec přerostla v tvrdý mocenský střet. O svobodu slova v něm šlo až v poslední řadě. To s odstupem času přiznávají mnozí s tím, že krize v ČT sloužila hlavně jako záminka k vyřizování si účtů s "nepohodlnými" politiky.

Dnes je situace opravdu jiná. Rumlova US-DEU po volbách vstoupila do mocenského bloku s ČSSD přímo, výměnou za řadu lukrativních postů. Už čtvrtým rokem slouží socialistům jako stafáž, stvrzená potupným Pilipovým dodatkem. Nezapomeňme, že Hana Marvanová odstoupila právě kvůli nesouhlasu se směřováním strany. US-DEU pokračuje v koalici i v době, kdy ČSSD otevřeně programově spolupracuje s komunisty a chystá s nimi povolební dohodu. Pokud je prioritou ČSSD menšinová vláda, někdo ji musí v parlamentu podpořit. A k tomu se přihlásili jen komunisté. Už nyní nese tato symbióza viditelné plody v podobě omezování svobody, zvyšování závislosti lidí na státu, servility k Číně, tlaku na média, hrozby zestátňování, vyvlastňování a zrušení lustračního zákona. Opravdu je situace bezpečnější než před pěti lety? Přitom právě lidé Rumlova typu by měli mít zvýšený práh citlivosti při hrozbě jakékoli recidivy návratu starých pořádků. Proč rostoucí vliv komunistů, Václava Havla nevyjímaje, bagatelizují?

Zároveň platí, že mediální rady dnes ovládají výraznou většinou zástupci vládní koalice. Lidé napojení na US-DEU v nich mají výraznější postavení, než odpovídá jejímu volebnímu výsledku, na rozdíl od ODS. Takže vše je v pořádku. Poprvé jsou v nich zastoupeni i komunisté, což dříve nebylo možné. V Radě ČT sedí poradce předsedy vlády Brandejs, ani to však Rumla netrápí. Stejně jako zrušený pořad Bez obalu.

Vedoucí Úřadu vlády I. Přikryl píše: "Nelze jinak, než protestovat u vedení ČT, její Rady a též Rady pro rozhlasové a televizní vysílání tak, aby se toto médium, vytvářející v poslední době vlastní politiku, vrátilo ke svému poslání - objektivní a nezávislé žurnalistice." Po následně objednané analýze, která dokladuje "nevyváženost" příspěvků v neprospěch předsedy vlády, pořad zmizel z obrazovky. Stejně jako další, dle Paroubka "pornografický" pořad Budování státu.

Pokud to takhle půjde dál, budou jedinou povolenou satirickou zábavou košilaté vtípky Jiřího Krampola na adresu jeptišek s premiérovou přímou účastí. Nebo bude každému podobnému pořadu přidělen vládní zmocněnec, který bude kontrolovat, ne-li přímo psát jejich scénáře. A bude klid.

Autor je vedoucím tiskového oddělení ODS

(Článek vyšel ve zkrácené podobě v LN dne 3. 1. 2006)

Jiří Sezemský