10.5.2024 | Svátek má Blažena


POLITIKA: Mnoho povyku pro nic

3.10.2020

Mikuláš Minář odstoupil z funkce předsedy svého obskurního spolku MICHPrD a oznámil, že vstoupí do politiky, kdež se chystá vytvoříit vlastní hnutí. A nastala mela a opoziční politici začali hlučet unisono, že je to podraz. Dokonce i Tomio Okamura, který určitě není žádný velký fanda svatého Mikuláše, se vyjádřil v tom smyslu, že nejprve vyzývá opozici ke sjednocení a pak jí vrazí kudlu do zad.

Moc nechápu, proč takové haló a zděšení. Vždyť přece i z řad opozice zaznívalo, že chce-li Minář něco dokázat, pak je k tomu určená politika a politické strany a hnutí. A to je svatá pravda, protože pořádání demonstrací s jasným podtextem, že volby organizátoři neuznávají, je cestou spíš k anarchii, než k čemukoli jinému.

Na druhou stranu nechápu, proč jsou opoziční partaje vyděšené, že si nový subjekt, který ale ještě ani neexistuje, ukrojí z toho mála, co na ně podle preferencí připadá (a připadlo v posledních parlamentních volbách), a ještě víc je oslabí. Tak tomu se říká stahování gaťat ještě dříve, než je brod v dohledu. Jako by ani nevěděli, že zaplnění Letenské pláně pár sty tisíci lidí v krásným letním happeningu s chlazenými nápoji a zdravotní službou po ruce pro případ co kdyby je něco úplně jiného než přesvědčit zhýčkané voliče, aby zvedli zadnice, a získat tak pár set tisíc hlasů ve volbách. Možná si Mikuláš Minář myslí, že ti, co byli na Letné, jej budou volit, až něco volitelného vytvoří, ale to je na velkém omylu. A jestli si to opravdu myslí, pak je naivnější, než by bylo možné si vůbec představit.

Korunu tomu nasadila Markéta Pekarová Adamová, která mluví o tom, že jde o tříštění sil opozice, a to paradoxně ve fázi, kdy se opozici začíná spojování dařit. O čem to ta nebohá žena mluví, jaké spojování má na mysli, když Piráti se decentně distancují a KDU-ČSL neřekne ani tak ani tak a na její slova jako vždy dojde. Jediné, v čem si opozice unisono notuje, je kritika vlády kvůli nouzovému stavu a znovu nasazeným rouškám a letnímu nicnedělání. Taková jednota je na dvě věci. Opozice je shluk stran či pidistran, v jejichž čele stojí lidé, kteří politicky hrabou jedině pod sebe, kde šéfová TOP 09 vykazuje velkou míru politické nedůvtipnosti a Petr Fiala si leští ego hrdinskou sebechválou a nejspíš z důvodu trvalé horkosti se vidí jako premiér budoucí vlády. V současné době, zdá se, je jeho největší starostí nějak zcivilizovat a odmastit divokého Pavla Novotného.

A přitom je to docela jednoduché. Když založí Mikuláš Minář nějaké hnutí, tak to s ohledem na jeho absolutně neuchopitelné abstraktní myšlenky povede jen k tomu, že se jeho útvar do Sněmovny nedostane. A pokud si to náhodou rozmyslí a pod dojmem letních námluv s opozičními lídry se přece jen přimkne k některé z opozičních stran, tak se může paradoxně stát, že část jejích dosavadních voličů kvůli nechuti k tomuto táborovému řečníkovi s nulovou politickou vizí tuto stranu už volit nebude a dá svůj hlas jiné. Čili nic.

Ale něco přece jen se stane. Na našem politickém hřišti se objeví další politický vykuk a komik. A pokud jde o ANO a Andreje Babiše, ten se musí za břicho popadat, když vidí Minářův drajv. ANO může porazit jen koronáč, který nic zakládat nemusí.