12.6.2024 | Svátek má Antonie


POLITIKA: Místo pro raketovou základnu USA?

24.7.2006

Americký tým expertů přijede do České republiky vybírat místo pro protiraketovou základnu. Pro ČR to ale zatím neznamená žádný závazek, protože američtí experti budou sbírat pouze informace.

Otázka, zda jsem pro vybudování základny USA na území ČR, mi byla poprvé položena již v diskusním pořadu Otázky Václava Moravce Speciál v Hradci Králové. V médiích se na toto téma stále diskutuje, snášejí se argumenty pro a proti, ale k vyslovení názoru všem zatím chybějí základní informace. Americká strana zatím vede předběžné konzultace, dosud jasně neřekla, o co se jedná a jaké jsou požadavky.

O umístění této základny a s tím spojeného umístění americké posádky nemůže rozhodnout vláda, ale souhlas musí vyslovit podle Ústavy ČR obě komory Parlamentu ČR. Americká strana požaduje, aby se ČR rozhodla do konce září. Dost šibeniční termín v době, kdy se ještě ani neustavila Poslanecká sněmovna a dosud nebyla ze strany USA podána žádná oficiální žádost.

Někteří „odborníci“ tvrdí, že by vybudování základny nepřineslo ČR žádné problémy, nikdo by skoro nic neviděl, naopak by to znamenalo velký ekonomický přínos, nové pracovní příležitosti a další výhody. Podle mého názoru by umístění této základny na našem území znamenalo především zvýšení bezpečnostního rizika. Je také nutno říci, že velká část pokusů tohoto systému prováděná v oblasti Tichomoří zatím selhala a jedná se o nevyzkoušený systém bez zaručené bezpečnosti a účinnosti.

Jako zvolený zástupce občanů této země nemohu říci k tomuto záměru své ano či ne, pokud nebude znám jasný záměr vlády USA, včetně návrhu patřičných mezinárodních smluv. Parlament ČR by měl po zvážení všech bezpečnostních rizik rozhodnout, zda neumožní občanům této země rozhodnout o tomto záměru v referendu na základě speciálního zákona.

Právo - Východní Čechy, 19.7.2006

poslanec za KDU-ČSL

Jiří Hanuš