5.5.2024 | Svátek má Klaudie


POLITIKA: Kosatka, která nikoho nezajímá

24.3.2009

Nejúspěšnější investor všech dob Stanislav Gross vůbec nevylučuje návrat do politiky. Je totiž ještě mladý a nikdy se nemá říkat nikdy. Obzvláště v situaci, kdy by bylo opravdu potřeba si na nějaký čas sednout zase na křeslo ministra vnitra. Třeba proto, aby se nikdo moc nepřehraboval ve spise nazvaném Kosatka, který nyní tak neomaleně otevřela švýcarská policie.

Ta má za prokázané, že Mosteckou uhelnou společnost zprivatizovali její manažeři za peníze, které si od firmy půjčili. Zdá se tak definitivně potvrzen názor bývalého šéfa Fondu národního majetku Romana Češky, který v roce 1997 zkusil této loupeži století zabránit a doplatil na to odvoláním z funkce. Proti útoku na novodobé uhlobarony tenkrát povstaly hornické odbory vedené současným poslancem ČSSD Cyrilem Zapletalem.

A hlavní opoziční strana Fond národního majetku máchala ve Sněmovně tak dlouho, dokud jeho vedení hájící státní majetek před nenechavýma rukama neutopila.

Už tenkrát to začala česká policie vyšetřovat, ale rychle skončila. Nastoupila totiž Zemanova vláda a na vnitro se v roce 2000 posadil mladý a perspektivní mašinfíra Gross, který příslušnou lokomotivu dovedl bezpečně do správného depa a příslušný spis skončil naložen v octě. Policejně vyšetřovaní uhlobaroni však měli za vytunelované peníze nakoupeno jen 53 procent akcií, a tak je za policejní příkoří vláda odškodnila tím, že jim prodala zbývajících 47 procent za 600 milionů korun. Dnešní hodnota Mostecké uhelné se přitom dá odhadnout někde v rozmezí dvaceti až třiceti miliard korun.

A aby ti kluci šikovní měli na mléko a na rohlíky, tak se jim následující sociálně citlivá Špidlova vláda pokusila zprivatizovat i sousední Severočeské doly Chomutov. Jenže parta uhlobaronů kolem Antonína Koláčka nebyla schopna nabídnout slušnou cenu a státu daly zjevně lepší nabídky investiční skupiny Penta a J&T, takže privatizace byla zastavena. Skupinu mosteckých dolů nyní vlastní už jiní lidé, ale původní privatizátoři nepřišli zkrátka. Švýcarská policie jim zablokovala ve švýcarských bankách na spoustě účtů spoustu peněz, v přepočtu zhruba jedenáct miliard korun. Uvedla k tomu, že tyto peníze pocházejí z trestné činnosti a ta byla prováděna za spolupráce úřadů ostrova Man a především České republiky. Tyto peníze jsou už zablokovány rok, rok se ví, že Švýcaři něco důležitého opravdu vědí, policii už dávno z ministerského křesla neřídí Stanislav Gross, ale pořád se nic neděje. Nikdo nemá zájem, nebo spíše odvahu, zvednout telefon a nechat si poslat výsledky vyšetřování v tomto případě opravdu nezávislých orgánů švýcarské republiky. Přitom švýcarská prokuratura jasně říká: „Podle našich předpokladů způsobily tyto operace finanční ztráty jak přebírané společnosti, tak České republice.“

Proč příslušné orgány, zejména státní zastupitelství, nekonají a čeho se bojí? To je dnes důležitější otázka, než zda v úterý padne, či nepadne vláda. Privatizace mosteckých, ale i ostravských dolů byly první privatizační kauzy ČSSD a podle nich vznikala nová pravidla soužití podnikatelského sektoru s politikou. To, že spis Kosatka už rok nikoho nezajímá, pak může znamenat jediné. I nyní jede česká politika podle pravidel nastavených před deseti lety.

MfD, 23.3.2009