5.5.2024 | Svátek má Klaudie


POLITIKA: Funus pana Milovaného

4.2.2014

ODS potopila svého nejpopulárnějšího politika. Můj kamarád Jurečko není kmotr a žalobce Ištvan není moje dítě, marně se hájil Jiří Pospíšil

V březnu 2006 sněmovna jednala o přehlasování veta Václava Klause k zákonu o registrovaném partnerství. ODS byla rukou Lucie Talmanové pod zákonem podepsána, ale postoj k němu měla poněkud schizofrenní. Z Hradu přišlo navíc před hlasováním varování, aby ODS v žádném případě veto nepřehlasovávala. Pár poslanců ODS se prezidentovu přání vzepřelo, jiní však obrátili. Mezi ně patřil i Jiří Pospíšil. Na schůzi raději nepřišel a omluvil se, i když zákon předtím vždy podporoval. Je to jen jedna z mnoha historek, které se vyprávěly na kongresu ODS, kde spolustraníci Pospíšila politicky zařízli.

Pospíšilův pád byl jedním z nejzajímavějších momentů 24. kongresu ODS a zároveň mnohé vypovídá o situaci uvnitř strany. Pospíšil se totiž stal podle agentury STEM loni v květnu nejpopulárnějším českým politikem. Býval místopředsedou ODS, do roku 2012 byl ministrem spravedlnosti a veřejnost ho vnímala jako hlavního tahouna v boji proti korupci.

Uvnitř ODS už ale dlouhou dobu převažoval trochu jiný názor. Co ještě nestihl na jaře 2009 udělat premiér Mirek Topolánek (Pospíšilovi vyčítal "absolutní neschopnost"), dokončil v červnu 2012 jeho nástupce Petr Nečas. Kvůli údajným manažerským chybám v resortu Jiřího Pospíšila odvolal. Ministr spravedlnosti žil v nejistotě už dlouhé měsíce. Z všemožných zdrojů, občas i od novinářů, se snažil zjistit, jak na tom u jednoho či druhého premiéra je. Předsedům kabinetu ale sloužil věrně. Byl to on, kdo za vlády Mirka Topolánka odvolal v roce 2007 vrchního státního zástupce Jiřího Kulvejta a novým jmenoval Vlastimila Rampulu, držel také ochrannou ruku nad postupem Renaty Vesecké v kauze Topolánkova vicepremiéra Jiřího Čunka. Pak se ale s Topolánkem rozešel; stejně jako později s Petrem Nečasem.

Marná obhajoba

Na víkendovém sjezdu delegáti ukázali, že názor obou premiérů ve straně převážil nad obecným pozitivním vnímáním Jiřího Pospíšila. K jeho smůle se mezi účastníky kongresu rozšířily ještě další, pro Pospíšila nepříliš lichotivé vizitky. Jedno přísloví říká, že tři dokážou udržet tajemství jen tehdy, jsou-li dva z nich mrtví. V ODS prý udrží tři lidé tajemství jen tehdy, není-li mezi nimi Jiří Pospíšil. "U něj není na žádnou dohodu spoleh," stěžuje si jeden z jeho oponentů. V rozhodování delegátů měl však důležitější roli jiný Pospíšilův "hřích". Spolustraníci jej viní z toho, že nastavil justici tak, že způsobila pád Nečasovy vlády a kdysi hegemonní strana klesla ve volbách na osmiprocentní dno. Pospíšil tyhle výtky zná a své kroky obhajuje. "Přitížila mi reforma justice a to, že jsem zastáncem nezávislosti státních zastupitelství. Že jsem podporoval Pavla Zemana a Lenku Bradáčovou," popisuje. K olomouckému vrchnímu státnímu zástupci Ivo Ištvanovi, který stojí za kauzou údajného uplácení poslanců a případem Jany Nagyové, se ale už tolik nehlásí. "Je to legenda z kuloárů, že jsem stvořil pana Ištvana, a že snad dokonce stojím za pádem vlády, to ani nebudu komentovat. Všichni vědí, že pan Ištvan nastoupil do své funkce za působení paní ministryně Parkanové. My jsme s ním naopak na ministerstvu vedli spor o jeho funkci," tvrdí Pospíšil.

Spolustraníkům to však nedokázal vysvětlit. Post prvního místopředsedy neobhájil, dostal 193 hlasů proti 294 pro Jana Zahradila. Nestal se ani řadovým místopředsedou, přestože o post bojoval do sobotních nočních hodin v několika opakujících se volbách. Nakonec se raději rozhodl odstoupit. "Když vás někde někdo nechce, nemáte se tam úplně vnucovat. Proto jsem znovu už nekandidoval. Připadalo mi snad až trochu trapné, abych se v šestém nebo sedmém kole pokoušel získat přízeň ODS," vysvětloval bývalý místopředseda strany. "Překvapuje mě, že se strana zbavuje lidí, kteří mají velkou podporu veřejnosti a získávají nadprůměrné volební výsledky," dodal. V jeho Plzeňském kraji zaznamenala ODS v posledních sněmovních volbách po Praze druhý nejlepší volební výsledek. I když slovo "nejlepší" není v případě ODS namístě v žádném regionu.

Pospíšilovi nepomohlo na kongresu ani přátelství s vlivným členem ODS Romanem Jurečkem. Ten je považován za Pospíšilův stín a silného zákulisního hráče. V roce 2009 spolu strávili dovolenou v Toskánsku, kde navštívili někdejšího šéfa ČEZ Martina Romana a podnikatele Petra Šikoše, jehož firma spravovala centrální evidenci exekucí. Jurečko také studoval na Právnické fakultě v Plzni, kam se dostal na odvolání. Proces přitom označovala akreditační komise jako netransparentní. "Považujete-li to za přátelství, tak ano, ale já mám s panem Jurečkem vysloveně politické vazby na úrovni předseda regionu a místopředseda regionu. Zatím nikdo neřekl, co panu Jurečkovi tak vytýká mimo to, že před dvaceti lety začínal jako číšník. Bohužel se hledaly zástupné důvody, proč mě nezvolit, a s touto politikou někteří na tento kongres jeli," obhajuje se Jiří Pospíšil.

Šedá kontinuita

Na kongresu se o úspěch pokusil alespoň "Pospíšilův dorost", tedy Mladí konzervativci, kterým byl i on sám. Alexander Bellu,sedmadvacetiletý Čechoital, který podniká v Praze v módním průmyslu, se chtěl stát místopředsedou. S poněkud prkenným projevem neuspěl. Dalšími Mladými konzervativci, kteří se tlačili do vedení, jsou pardubický Jiří Janků a Pospíšilův někdejší šéfporadce Petr Sokol. Ani oni neprošli.

Jak se ODS populárního politika zbavila, vypovídá hodně o jejím vnitřním rozpoložení.

Možná víc než to, že si vybrala do čela Petra Fialu. V Olomouci totiž ODS neudělala úplnou obměnu. Místopředsedové Evžen Tošenovský a Jan Zahradil už ve vedení občanských demokratů seděli a i jim by bylo co vyčítat. Strana o sobě prozradila, že nechce úplnou vnitřní revoluci a že je nemilosrdná ke každému, kdo v minulosti působil jako destabilizující prvek. Vedle Pospíšila to jsou samozřejmě i všichni bývalí předsedové, jimž mimochodem ani nedorazila pozvánka na účast na kongresu.

Přesto si organismus ODS svoje šedé vnitřní struktury zachovává. Vedle Romana Jurečka se na kongresu ukázal i exministr zemědělství Ivan Fuksa či další aktér kauzy přijímání postů ve státní správě – Marek Šnajdr. Oba si pojišťují svou budoucnost, obzvlášť druhý jmenovaný je známý tím, kde se dokáže objevit a na jaké obchody má vliv. Připomeňme privatizaci brněnské tkáňové banky nebo "odstátnění" nákupu vakcín. Šnajdr je také jedním z otců systému předražených zdravotnických nákupů přes prostředníky, za jeho působení se na ministerstvu zdravotnictví zrušila přístrojová komise. Aktuálně žádají s Fuksou a exposlancem ODS Petrem Tluchořem milionové odškodné za své vazební stíhání.

Že má uvnitř strany stále silný vliv, ukázal pak bývalý místopředseda Ivan Langer. Olomouckému primátorovi Martinu Novotnému zkomplikoval od slivovice ve stánku CEVRA zvolení místopředsedou. Po Langerově zásahu se od Novotného na poslední chvíli odvrátila část jeho vlastní organizace v Olomouci, načež primátor musel z volby odstoupit. Jenom pat v sobotních nočních hodinách a Pospíšilova rezignace jej nakonec vynesly zase nahoru.

**********************************

Jiří Pospíšil • Od roku 1994 člen ODA. • Do ODS vstoupil v roce 1998. • Zakládal sdružení Mladých konzervativců v Plzni. • Poslancem je od roku 2002. • Od roku 2006 do roku 2009 byl ministrem spravedlnosti v Topolánkově vládě, od roku 2010 do roku 2012 si roli zopakoval ve vládě Petra Nečase. • Od roku 2009 do roku 2010 byl děkanem Právnické fakulty ZČU v Plzni, sám ji kdysi studoval. • Prosadil přijetí nového trestního zákoníku, v Nečasově vládě pak nový občanský zákoník a nový zákon o obchodních korporacích. Stojí také za novým trestním řádem. • Narodil se v roce 1975 v Chomutově, je svobodný, bezdětný.

Týdeník EURO 4/2014, 27.1.2014