29.6.2024 | Svátek má Petr, Pavel


POLITIKA: Dvě nebezpečné povolební koalice v roce 2014

28.3.2013

Ve většině médiích se v posledních dnech spekuluje nejčastěji o tom, že po příštích volbách v roce 2014 bude vládnout sociální demokracie s tichou podporou nebo přímo s komunisty. Jenže tato varianta - pokud dnešní Nečasův plán nazvaný Agenda 2014 nebude úspěšný a nepřinese razantní změnu - není jediná, která připadá v úvahu, jak ukazují i výsledky dvou nejrenomovanějších agentur z března roku 2013, které zkoumají preference volebních stran a z nich vytvářejí volební modely.

Podle CVVM by jasně volby vyhrála ČSSD s 25 a půl procenty, následovala by ji TOP 09 s 10 a půl procenty a v těsném závěsu za ní by byli komunisté s deseti procenty a až na čtvrtém místě by se krčila ODS s 8 a půl procenty.

Agentura STEM zveřejnila velmi podobná čísla: sociální demokraté by získali 25,6 procenta, TOP 09 14,3 procenta, komunisté 11,6 procenta a občanští demokraté 8,6 procenta.

Volební model, který simuluje reálné rozložení hlasů, pak podle CVVM by vypadal takto: ČSSD by získala 40 procent, TOP 09 16 procent, KSČM 15 a půl a ODS 13 a půl procenta hlasů.

Možností, jak dosáhnout většiny, pokud by volby dopadly, jak agentury vypočítaly, by tedy bylo - jak řekl v roce 2006 Miroslav Kalousek, když navrhl KDU-ČSL vládu s ČSSD tolerovanou komunisty, čistě politologicky - víc. Sociální demokraté by mohli "koalovat" kromě s komunisty i s TOP 09 a s ODS. A komunisté dnes dělají vše pro to, aby se stali pro sociální demokraty zcela nepoužitelní. To ukazuje složení krajských rad jak v Karlových Varech, kde zasedá bývalý politruk Václav Sloup, tak v Českých Budějovicích, kde zase sedí v radě bývalý spolupracovník Státní bezpečnosti Václav Kučera. A nejnověji, jak sdělila média minulý týden, se v těchto dnech bývalý bachař a exposlanec Josef Vondruška, proti kterému je veden soudní proces pro týrání vězňů, stane zastupitelem za komunisty v Libereckém kraji.

Tento stav by pak umožnil samozřejmě se sociálními demokraty "koalovat" jak pragmatickému Kalouskovi, kdyby odešel do penze Karel Schwarzenberg, tak ODS. Vzhledem k tomu, že ale ODS dělá zatím vše pro to, aby svou stranu marginalizovala, první varianta je podobně reálná jako varianta vlády sociálních demokratů s komunisty. Vláda sociálních demokratů s podporou TOP 09 by byla lehce zdůvodnitelná hrozbou, kterou představují komunisté. Pro staré politické harcovníky či přesněji lovecké družiny by znamenala zachování osvědčených toků peněz a pro Miloše Zemana a Václava Klause stvrzení, že tzv. opoziční smlouva je nejlepším řešením. I zdůvodnit by to mohli stejně, že přináší zemi stabilitu. Strana práv občanů - Zemanovci, která za svým zakladatelem jde jako apoštolové za Ježíšem, by takový krok podporovala. Tím bychom se ale definitivně vzdálili od evropských standardů a stvrdili klientelistické struktury či, jak říkají sociologové, špinavou sounáležitost. Přisunuli bychom se zase o krok blíž k Rusku.

Psáno pro Český rozhlas Plus

(převzato z Blog.aktualne.cz se souhlasem redakce)

Autor je novinář a spisovatel